Pěstujeme ve městě – jak zakládat a využívat komunitní zahrady


Občas se stane, že si objednám nějakou knížku na základě rychle přečtené anotace a pár informací na přebalu. To se tedy stává poměrně často. :) Občas se ale stane, že se tak úplně netrefím. Jako např. s knížkou Pěstujeme ve městě, s podtitulem Zelené balkony, sousedské záhonky a komunitní zahrady.


Pochopila jsem z toho, že to bude knížka použitelná i pro mě, protože mě tam zaujaly hlavně ty zelené balkony a také vyvýšené záhony, které jsem si hodně oblíbila a hodlám je v příštím roce rozšířit. Kniha Pěstujeme ve městě autorek Radky Pokorné, Lucie Matouškové Lankašové, Soni Valčíkové a Anity Blahušové spolu se spolkem Kokoza, o.p.s. je opravdu velmi kvalitně propracovaná a jistě bude užitečná pro plno městských nadšenců, kteří chtějí uprchnout alespoň čas od času z panelákových králíkáren, věnovat se zahradničení a vypěstovat si třeba i něco vlastního a rozhodně eko!

Tato kniha je totiž hlavně o tom, jak pěstovat ovoce a zeleninu v komunitních zahradách, tedy dohromady – společně. Autorky se věnují nejen vysvětlení, co to vlastně ty komunitní zahrady jsou a jak je využívat, ale také, jak je založit. Vše vysvětlují skutečně velmi dopodrobna od prvotního hledání vhodného pozemku až po právní záležitosti, smlouvy a celkovou legislativu. Tedy pokud je mezi vámi někdo, kdo by se rád podílel na vytvoření komunitní zahrady ve svém městě, tady najdete perfektní postup krok po kroku, jak toho dosáhnout, čím začít, na co si dát pozor atd.




Asi už tušíte, že tentokrát jsem sáhla skutečně vedle. Mám u svého rodinného domu zahradu opravdu velkou, takže vážně nepotřebuji vyhledávat ještě tu komunitní. Nebo že bych se chtěla s celým městem podělit o tu svou? Hm… Asi raději ne…

Každopádně mě i tak kniha obohatila o plno nových informací a osvětlila mi tuto problematiku. Překvapilo mě totiž, že komunitní zahrady nejsou jen k pěstování zeleniny a ovoce. Pěstovat se v nich dá i kultura, zábava, přátelství a úcta k druhým. Některé zahrady doslova žijí a proměňují se na skutečná komunitní centra plná radosti a společenských událostí. To jsem třeba vůbec nevěděla.




A abych knihu nečetla úplně zbytečně, i já si odnesu něco užitečného pro sebe. Hodně mě zaujalo, jak uspořádat záhony a stromy v komunitní zahradě – ano, i ty vyvýšené záhony – takže jsem nakonec dostala to, co jsem chtěla. Navíc většina těchto rad je aplikovatelná i u nás doma. Mám v hlavě plno nápadů, jak na jaře zase proměnit naši zahradu k lepšímu.

Navíc jsem se dozvěděla velmi jednoduchým způsobem, co se kam hodí sázet, které rostliny si navzájem škodí, jak na různé slimáky, plže a jiné škůdce atd. Zkrátka a dobře takový rádce pro zahrádku „v kapse“, i když do kapsy se, pravda, nevejde. Kdo má tedy svou vlastní zahradu, ať už doma, nebo někde v zahrádkářské kolonii, a neví si s ní moc rady, tady najde plno užitečných tipů a rad spolu s obrazovým a foto – doprovodem. A nemusí číst žádné rozsáhlé pěstitelské encyklopedie. :)



Pokud vás kniha Pěstujeme ve městě zaujala a chtěli byste si podle ní pěstování v komunitní zahradě vyzkoušet, zakoupíte jí na stránkách nakladatelství SmartPress, kterému tímto děkuji za recenzní výtisk.



Komentáře