NAŠE TIPY PRO NEJMENŠÍ ČTENÁŘE - 4 KRÁSNÁ NOVÁ LEPORELA


Dětských knížek není nikdy dost! Nemohu začít jinak, než mou už známou a oblíbenou větou. :) A protože Jiřík má právě období "čtu" všechno, co má obrázky, mám ohromnou radost z nové zásilky z nakladatelství Ella&Max. Pojďte se podívat spolu se mnou, co nám dorazilo.




Interaktivní leporela


Jak už jsem zmiňovala dříve, leporela mám ráda, protože hodně vydrží a nejsou pro děti náročná. Jsou ideální pro začínající milovníky knih. Doma máme navíc od Vánoc leporelo o hovínku z nakladatelství Svojtka, které je interaktivní. Má odkrývací okénka a děti tam mohou hádat, učit se, odkrývat. Proto mě nadchlo, když se stejným typem knihy přišlo i mé oblíbené nakladatelství Ella&Max. 





První dvě knížky Jedeme na farmu a Jedeme na výlet mají přesně taková odkrývací okénka. Děti se učí, jaká zvířátka potkají na farmě, kde bydlí, jak to vypadá uvnitř jejich domečku, ale také počítají. Prostě poznávají velice zábavnou formou život na farmě. Stejně je situována i druhá knížka, ve které zvířátka jedou na výlet.

Odkrývací okénka jsou pro děti velkým lákadlem i zábavou zároveň. Každé dítě zajímá, co se asi ukrývá pod okénkem a chce ho otevřít.




Tato leporela mají navíc i tvar, který děti zaujme hned na první pohled. Textu tam není mnoho, takže by se dalo říct, že dáte dítěti knížku a máte klid. Ale moc to nedoporučuji, alespoň zpočátku. Jednak je dobré si s dětmi nad knížkami povídat a vysvětlovat jim, co vidí. A jednak okénka jdou zpočátku špatně otevřít a je lepší, když jim pomůžete. 

Co se skrývá nad i pod zemí?


Další dvě knížky jsou rovněž leporela a také mají netradiční uspořádání. Obsahují už trochu více textu, takže můžete dětem i něco přečíst a nemusíte jen popisovat obrázky na papíře. Jedna knížka děti učí, jaké dopravní prostředky se pohybují pod i nad zemí, a druhá knížka se věnuje podzemním a nadzemním stavbám. Jmenují se jednoduše: Doprava nad a pod zemí a Stavby nad a pod zemí. 





I tyto knížky jsou interaktivní. Nemají sice okénka, ale zato mají rozkládací stránky. Podle toho, co se zrovna na dvoustraně nachází, a zda to najdeme pod zemí nebo nad zemí, se stránky otevírají dolů, nahoru či do stran. 

Děti na nich vidí celé scénky, jaké mohou potkat ve městech, na stavbách atd. A opět mohou hledat a učit se. 



 

Pokud vas tato čtyři nová leporela nadchla, tak jako nás, můžete si je objednat na stránkách nakladatelství Ella&Max. 

Vaše Sabi :)

Komentáře