Mých 6 tipů, jak správně vybrat matraci



Chystáte se na koupi matrace, ale nejste si jisti, jakou vybrat? Mate vás množství druhů, materiálů a velikostí? Vybrat správnou matraci je velmi důležité. Jedině s matrací, která vám bude přesně vyhovovat, dosáhnete zdravého a klidného spánku a uděláte maximum pro svá záda a klouby. A protože jsem podobnou záležitost řešila nedávno, rozhodla jsem se, že vám napíšu svých šest tipů - postřehů, na co se zaměřit a na co si dát pozor. tady jsou. :)


Jak často ji budete využívat?

Prvním krokem, který při výběru nové matrace učiníte, je zamyšlení se nad tím, jak často bude využívána. Pokud potřebujete matraci na chatu či chalupu, případně do pokoje pro hosty, kde bude využita jen občas, postačí levnější materiály z PUR nebo HR pěny, nebo sendvičové a pružinové matrace.
Pokud však sháníte matraci na každodenní využití, zaměřte se raději na matrace s dlouhou životností. Mezi takové patří latexové, taštičkové a matrace z paměťové pěny.


Pro koho bude matrace určená

Dále se zaměřte na to, kdo bude na matraci spát. Jinou matraci potřebuje malé dítě, jinou student, jinou dospělý člověk a zcela jinou pak senior. Pro starší děti a studenty jsou lepší matrace tvrdší, bez profilovaných zón, které neovlivní správný růst kostí a páteře. Pro seniory jsou naopak vhodné matrace z měkčích materiálů a hlavně – vyšší, aby se jim z postele lépe vstávalo. Pokud potřebujete matraci pro seniora upoutaného na lůžku, doporučujeme speciální zdravotní matrace, nebo antidekubitní matrace bránící proleženinám.
Dospělý zdravý člověk pak může využívat matrace ze všech zmíněných materiálů, ale je opět třeba přihlédnout k zátěži jeho těla přes den. Na výběr jsou např. matrace taštičkové, sendvičové, matrace z paměťové pěny atd.


Tvrdost matrace a materiál

Tvrdost matrace úzce souvisí s materiálem, ze kterého je vyrobena. Pokud vám někdo poradil, že má doma matraci z kokosového vlákna a je skvělá, nemusí být skvělá i pro vás. Vždy se nejprve zaměřte na to, zda byste raději měkčí, nebo naopak tvrdší podklad a podle toho pak vybírejte materiál.


Nosnost a prodyšnost matrace

S materiálem souvisí i nosnost. Jinou matraci potřebuje dítě či student, jinou malá drobná žena a jinou statný muž. V tomto případě se řiďte váhou svého těla. Pokud si člověk se 120 kg váhy koupí měkkou matraci, nejspíš ji za půl roku může vyhodit. Pokud však koupí matraci s vysokou nosností, z pevného materiálu, může mu vydržet i několik let.


Velikost matrace

U této kategorie asi nemusíme příliš prozrazovat. Je jasné, že potřebujete nejprve znát velikost postele a roštů, na které matrace přijdou. Podle toho pak volíte jejich velikost. Možnost je koupit i matraci partnerskou, ovšem pozor! Není to vždy ideální řešení. Každý z partnerů má jinou váhu, velikost a zdravotní problémy. Proto se mohou matrace na jedné straně rychle proležet, zatímco na druhé straně postele budou jako nové. Lepší je zvolit matraci pro každého z partnerů zvlášť.


Potah matrace

Aby byla matrace dlouhou dobu využitelná a nestala se zdravotně závadnou, je ideální volit takovou, která má stahovací potah a lze ho vyprat. Ať už na ní bude spát dítě, které může mít někdy v noci „nehodu“, spí s vámi v posteli zvířecí miláčci, nebo se v noci více potíte, možnost vyprat potah rozhodně oceníte. V případě větších zdravotních problémů je možné koupit i matraci se speciálním voděodolným povrchem, nebo přikoupit voděodolnou podložku. Pro správnou termoregulaci se vyrábí matrace se speciální zimní a letní stranou.

Matrace vybírám a kupuji na e-shopu New Dreams

Vaše Sabi :)

Komentáře

  1. Bláznivá Mamčo :) Používáš taky matracové chrániče? Zajímali by mně zkušenosti, protože o noch uvažuji

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně, jak píšete první věc před výběrem je osoba a její váha, podle toho poté volit typ matrace. Pěkný článek.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)