Knihy Jitky Závodné - O válce a lidských osudech




Dnešní článek by se hodil spíše na můj knižní web Knižníkavárna.eu, byla jsem však požádána, zda bych zveřejnila informace o knihách Jitky Závodné zde, na Bláznivé mámě. A protože vy, co mě sledujete pravidelně, dobře víte, že knihy jsou můj život, protože je nejen čtu, ale i píšu, přišlo mi to naprosto v pořádku. Pojďme se tedy podívat, o čem Jitka Závodná píše a kde své knihy vydává.

Kdo je Jitka Závodná

Jitka Závodná je česká autorka, která vystudovala průmyslovou školu s výtvarným zaměřením. Pracovala pro mezinárodní společnosti v České republice i v zahraničí a mezi její zájmy – o kterých i píše – patří II. Světová válka a osudy lidí – nejen těch s židovským původem.  Na rovinu píšu, že jsem zatím žádnou z jejích knih nečetla, ale to jen proto, že jsem až dosud neměla o existenci těchto e-knih ponětí. Když jsem nyní měla možnost na ně nahlédnout a přečíst si anotace, vím, že si pořídím rovnou všechny čtyři – a postupně na ně zveřejním recenze na svém knižním webu.


Knihy o lidských osudech i válce

První dvě knihy, které bych ráda zmínila, jsou povídkové. Jmenují se Osudy válkou změněné a Osudy válkou změněné II. Přináší řadu povídek na téma II. Světové války, židovství i lidských osudů. Autorka při jejich tvorbě vycházela z výpovědí pamětníků, takže to nejsou jen zajímavé náměty, ale mají i určitou výpovědní hodnotu, čehož si moc vážím. Ráda čtu o těchto tématech, ale je pravda, že je musím střídat s lehčími žánry, protože by člověk snadno upadl do depresí. Některé osudy jsou opravdu velmi bolestné.

Další dvě díla autorky jsou samostatné romány – Zahrada mého života a Svět, co byl mým. I zde se objevuje téma židovství, války a mezilidských vztahů. Hrdinkou prvního románu je patnáctiletá dívka, která byla macechou vyhnána do světa a uchází se o místo služky v židovské rodině. Jen tak tak unikne koncentračnímu táboru, ale její boj o život tím nekončí. Hrdinkou druhého románu je mladá šlechtična, která vyrůstá na venkovském panství svého otce. I do jejích osudů zasahuje válka. A nejen ta druhá. Hrdinka se totiž narodila na konci 19. století.



Kdo mě znáte a sledujete i můj knižní blog, tak už je vám asi jasné, že tyto knihy prostě MUSÍM číst. Je to přesně má „krevní skupina“ – a rozhodně to nepíšu proto, že si klient žádá napsat článek. Upřímně nevím, kterou začít, protože bych nejraději skočila po všech najednou. Rozhodně ale můžu už teď slíbit, že minimálně jedna recenze vás v říjnu čeká a další budou brzy následovat!

Knihy Jitky Závodné jsou k dostání v elektronické podobě na e-shopu KKnihy.cz, který mě zaujal nejen jako čtenářku a recenzentku, ale i jako autorku. Sice mám v současné době všechny své knihy vydány hmotně, ale pokud budu mít možnost více psát, určitě využiju i možnost e-knih.

A pokud mě sledují nějací autoři, kteří by rádi vydali své rukopisy, určitě na web KKnihy.cz  mrkněte. Ještě se spojím s vydavatelstvím a napíšu vám o spolupráci podrobnější článek na svém profesním webu www.sabinahurtakova.eu, abyste měli představu, jak to probíhá.

Vaše Sabi :)

Komentáře