Moje tipy pro zero waste domácnost - I já jsem podlehla novému trendu!



Zajímá vás zero waste, neboli bezodpadová domácnost? Ono jedna věc je odpad třídit a druhá věc je vůbec ho nevytvářet. Chvíli mi trvalo, než jsem to pochopila, ale – hurá – prozřela jsem. A tak se čím dál více zajímám o tento trend, který má pomoci mně, mé peněžence, a především naší krásné planetě. A protože jsem při objevování různých vychytávek objevila i nový a fakt hodně zajímavý blog, spojím dnes „dvě mouchy jednou ranou“ a představím vám obojí.

Zero waste – tipy ze světa

I když mám doma pár publikací, ve kterých se radí, jak jednoduše a levně vyrobit různé domácí zero waste produkty, domácí kosmetiku, potraviny i nádoby, pořád to nějak nebylo ono. Pročítat publikace nemám čas – však víte, jsem knihomol a na odbornou literaturu čas nějak nezbývá…  A tak jsem hledala různé tipy na internetu. A narazila jsem na článek „10 tipů pro zerowaste domácnost na blogu Inspirace ze světa

Nebudu se tady kasat, jak jsou následující tipy z mé hlavy – nejsou. Objevila jsem je ve zmíněném článku na blogu a rozhodně doporučuji na něj mrknout. Ale pro ty, kterým by se čirou náhodou nechtělo překlikávat, tady mám pár kousků, které mě fakt nadchly!

„Moje“ tipy pro zero waste domácnost

Už se ke mně dostaly vychytávky, jako plátěné tašky (o těch vám ještě napíšu příště), síťovky na nákup, šité či pletené sáčky na ovoce a zeleninu, sklenice a skleněné láhve místo plastů apod. Jenže pořád se doma potýkám s plasty, které se mi nedařilo ničím nahradit. Na blogu Inspirace ze světa jsem našla skutečně inspiraci, která je praktická a vychytaná!



Voskované obaly na potraviny

Pokaždé, když balím manželovi svačinu do práce, řeším, zda použít potravinovou fólii, nebo alobal. Co je horší? Manžel to vyřešil částečně za mě – dává si rohlíky a chleby do krabiček. To je sice fajn, jenže když mu rohlík naplním sýrem, salámem a zeleninou, všechno se mu to vysype. Takže, co s tím?

Na zmíněném blogu jsem našla skvělý tip na voskované obaly na potraviny, do kterých můžete zabalit jídlo dětem do školy, muži do práce, nebo ho v tom nechat klidně i v lednici. Dá se opakovaně při šetrném zacházení používat až jeden rok a ušetří přírodu i vaši peněženku.



Nepropustné sáčky na pečivo

Dalším problémem byly sáčky na pečivo. Na ovoce a zeleninu mám našité z plátna látkové – i když přiznávám, že se je ještě musíme oba s mužem naučit nosit do krámu. Ale kam dát pečivo? V papírovém sáčku ztvrdne, v plátěném také. Tak co s tím?

Opět mě inspiroval zmíněný blog. Našla jsem tam tip i odkaz, kde koupím nepropustné sáčky na pečivo, které dlouho vydrží, jsou pratelné a dají se koupit v různých velikostech i barvách. Takže – hurá! :)



Pratelné houbičky na nádobí

Houbičky na nádobí potřebuje každá domácnost, a to i ta, kde se dává přednost myčce. Tu sice máme, ale pořád myju spoustu věcí v ruce. Houbičky na nádobí jsou dost ošemetná záležitost. Použijete je párkrát a už vypadají jako něco, co někdo požil a zase „vrátil“. Takže vyhodit a vzít novou. Nebo?

Nebo použít pratelnou zero waste houbičku na nádobí, která krásně vypadá, můžete ji kdykoli vyprat a vaše nádobí tak budete mýt mnohem hygieničtěji než kdy dřív. Tohle mě opravdu hodně nadchlo, protože prát jako naše babi hadrem, který pak vypadá rovněž jako když ho „přeblafla kráva“, to je prosně hnus. I když je možnost ho vyprat. Jenže ruku na srdce – kdo dnes myje nádobí hadrem? A také – vážně ho s tím umyjete stejně dobře, jako s houbičkou?



Zero waste pečící papír

Jo, je to tak. I pečící papír můžete nahradit a péct tzv. zero waste. I když jsem pečící papír používala poměrně často a dlouho, je fakt, že téměř po každém pečení bylo potřeba sáhnout pro nový. Snad jen vánoční cukroví se dalo péct na jednom papíru vícekrát. Na vychytávku, jak ho nahradit, mě kupodivu přivedla manželova maminka a její sestra, vám už známá teta Blani z chalupy. :)

Objevily totiž zero waste pečící fólie, které se dají omýt a znovu použít. Vydrží opravdu hodně dlouho, jen je potřeba dávat pozor, abyste ji při krájení buchty neprořízli. Dá se použít pod sladké pečivo i pod maso a já už jí mám dobrých 4-5 měsíců. A pořád vypadá jako nová.

Zmiňuje se o ní i blog Inspirace ze světa, kde můžete najít i odkaz, na kterém se dá koupit.

A to by bylo k dnešnímu článku snad vše. Myslím, že jsem toho napsala až dost a nechci vás hned na začátku zahltit a znechutit. :) Ale kdybyste přece jen chtěli více typů, tak doporučím mrknout na zmíněný článek a vůbec – na celý blog Inspirace ze světa, protože mě se vážně líbí a pomalu se stávám jeho pravidelným čtenářem.

Vaše Sabi :)

Komentáře