Jak bojuji s únavou, stresem a jak podporuji imunitu


Často se mě ptáte, jak to dělám, že toho tolik stíhám. Že při dvou dětech (opravdu hodně aktivních a neúnavných) zvládám péči o barák, zahradu, dva psy, a ještě k tomu píšu, fotím a kreslím. Občas to jde samo a jindy se cítím unavená. Jsem normální ženská, žádná superžena, takže i já potřebuji odpočívat a dobíjet baterky. Jak bojuji s únavou a stresem, vám prozradím v dnešním článku.


Aktivní odpočinek a práce, která baví

Základem všeho je umět si správně rozdělit aktivity. Když jsou děti ve školce, tak většinou doháním resty, píšu články pro zákazníky, případně vyřizuji emaily apod. Když se ale cítím unavená, což je s dětmi vícekrát, než by se mi líbilo, přepínám na aktivní odpočinek. Přiznávám, i já si pomáhám kávou a zeleným čajem. V poslední době mě ale zaujal Kratom. Pomáhá překvapivě víc než káva a dokáže mi rychle dobít baterky. Když mám vše hotové, většinou si čtu, ale v poslední době stále více kreslím. U kreslení či malby se odreaguji, zapomenu na starosti a poslouchám při tom audioknihy, nebo si užívám ticho. Když děti dorazí ze školky, je pak doma pořádný bengál, dokud zase neusnou.

Pestrá strava a dostatek tekutin

Další důležitý bod je pestrá strava. S tím mám docela problém. Když totiž píšu nebo kreslím, zapomínám na jídlo. Proto to doháním odpoledne, kdy s dětmi baštím ovoce a u večeře zase zeleninu. Naučila jsem se, že si třeba nakrájím okurku na plátky, nebo si ostrouhám mrkev a přikusuji i při práci.

Co se týká pitného režimu, vůbec k životu nepotřebuji sladké limonády. Piju hlavně čaje, přes den ovocné, dopoledne černý s citronem a cukrem (i když ten by tam být nemusel, že?), anebo čistou vodu, popř. minerálky. Káva mi v poslední době vůbec nechutná, takže si ji dávám jen občas, a to opravdu, když na ni mám chuť.



Vitamíny a doplňky stravy

A jelikož jsem na začátku léta katastrofálně odpadla s angínou léčenou natřikrát, přidala jsem i doplňky stravy. Celý červenec a srpen jsem poctivě jedla probiotika, abych srovnala střevní mikroflóru, protože pro upevnění imunity jsou zdravá střeva a zažívání velmi důležitá. Nyní jsem je vyměnila za vitamín C, který je zase dobrý proti podzimním chřipkám a nachlazení. Už dříve jsem však zaznamenala problém – když beru samostatný vitamín C, zvyšuje se u mě tvorba hlenu, takže pak víc kašlu, smrkám atd. Zřejmě to souvisí s mou alergií. Takže teď užívám vitamín C v kombinaci se zinkem a graviolou – konkrétně Graviola Plus od Naturvity - a jsem v pohodě. Únava se výrazně snížila, stres také a cítím se velmi dobře a plná energie.

MŮJ TIP!
Pokud hledáte pomocníka na stresu, můžete si přečíst článek CBD na stres.




Graviola Plus je doporučována pro normální funkci imunitního systému, ochraně buněk před oxidativním stresem, a navíc přispívá ke snížení zmíněné únavy a vyčerpání. A pokud byste nevěděli, kde ji koupit za dobrou cenu, doporučím Gigalékárnu, kde nakupuji vitamíny a doplňky stravy já.

Přeji krásný podzim plný zdraví a energie! :)

Vaše Sabi

Komentáře