3 tipy na přírodní péči o vlasy - dělám si to doma sama!


I když nadpis může být poněkud zavádějící a ano – má za úkol především přilákat zvědavce, aby nahlédli, o co že to vlastně jde, mám pro vás opět pár tipů na zero waste. Bezodpadová domácnost mě v poslední době hodně zajímá a láká, a to nejen tím, že člověk po sobě nezanechává nepořádek v pohodě obalů, které jsou špatně recyklovatelné, ale především proto, že jsou to většinou mnohem zdravější produkty, než které koupíte v těch líbivých kouscích plastu. Tentokrát jsem se inspirovala knížkou Zkuste todoma sami – Péče o tělo a vlasy.



Proč to zkusit doma sami?


Jak už jsem napověděla v úvodu – je to ekologičtější, ekonomičtější a zdraví prospěšnější. K výrobě vlastních kosmetických produktů vám stačí povětšinou pár přírodních surovin, někdy i pouhé dvě, které buď doma běžně máte, nebo snadno pořídíte. A dokážete s nimi zázraky. Kniha Zkuste to doma sami – Péče o tělo a vlasynakladatelství Kazda je už třetí publikace, která se inspiruje chytrými a prověřenými návody z německého webu Smarticular. Tentokrát přináší převážně kosmetické návody, podle kterých se budete moc hýčkat od hlavy až k patě, a to za pár korun.

Najdete tady kategorie, kde se naučíte, jak vhodně pečovat o své vlasy, pleť, zuby, pokožku i zdraví. Naučíte se vyrábět různé pleťové krémy, tělová másla, šampony, ústní vodu, deodorant a mnoho dalšího. Postupně vám tady zveřejním hned několik článků, ve kterých přidám tipy z této publikace na vytváření přírodní kosmetiky. Jelikož mě ale v současné době nejvíce zajímá péče o vlasy, rozhodla jsem se, že začnu s ní. Pojďme na to. :)


3 tipy na přírodní péči o vlasy – vyrobíte doma a za pár korun!


 

Suchý šampon


Prostředek, bez kterého už si nedokážu svůj život, a hlavně ráno, vůbec představit.

Stačí vám:
2 vrchovaté lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
1 vrchovatá lžička kakaového prášku (musí být pravé kakao)
1 lžička jedlé sody (velmi jemná – pokud není, raději ji namelte)

Všechny přísady jednoduše prosejete přes jemné síto a dobře promícháte. Skladuje se ve vzduchotěsné sklenici s pevným uzávěrem.

POZOR: Blondýnky, vynechte raději kakao!

Použití: Rozčesat suché vlasy – zakrýt oblečení a pokožku ručníkem (já se nakláním nad vanu) – prášek vetřít do vlasů po celé délce, stejně jako při mytí – ručníkem důkladně protřete a zbytek prášku vykartáčujte. :)



Kávová maska na vlasy


Pro zdravý růst vlasů se doporučují kosmetické produkty s kofeinem. A při tom stačí domácí kofeinová maska na vlasy!

Stačí vám:
3-4 lžičky kávové sedliny, alternativně jeden hrnek čerstvě uvařeného espresa
100 ml vody

Do misky dejte kávovou sedlinu, přelijte vroucí vodou a nechte louhovat, jako když vaříte „turka“. Nechte vychladnout a pak vmasírujte do pokožky hlavy, zabalte do tmavého ručníku (může se obarvit!) a udržujte v teple cca 30 minut.
Poté vlasy důkladně opláchněte vlažnou vodou.


Medové tužidlo na vlasy


Nechávám si dorůst vlasy, takže se tužidlo opět stává mým věrným kamarádem. A proč nevyzkoušet třeba to domácí – medové.

Jak na to:
Do láhve dejte půl litru vody a jednu lžičku medu. Dobře promíchejte. Naneste do vlasů a dobře vmasírujte. Poté vlasy vyfénujte, nebo nechte proschnout na vzduchu.

POZOR: pokud jste na některé suroviny alergičtí, nebo vám nedělají dobře při konzumaci, raději nepoužívejte ani na vlasy. Může se stát, že někomu tyto prostředky nebudou vyhovovat, jiný se pro ně nadchne. Je to individuální, stejně jako jsme my lidé každý jiný.

Pokud vás tipy zaujaly a nechce se vám čekat na mé další články, mrkněte na nakladatelství Kazda, kde můžete knihu Zkuste to doma sami zakoupit.

Vaše Sabi :)

U nakladatelství Kazda vyšlo také:




Komentáře

  1. Krásný den, hodně mě zaujala ta kávová maska na rychlejší růst vlasů. Je pravda, že kofein jako takový může způsobit větší prokrvení pokožky hlavy a tím i zrychlit růst. Je to skvělý nápad, děkuji. Jinak zkouším ještě tyto rady. Tak snad už s těmi dlouhými vlasy uspěji. Přeji si je od malička a moc se bohužel nikdy nedařilo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)