3 nová leporela s klasickými pohádkami pro nejmenší



Jak přivést děti ke knihám? Jak je naučit bezmezné lásce k psanému slovu? Číst jim před spaním i během dne, přes den prohlížet knížky a leporela, ukazovat si obrázky, učit se je pojmenovávat. Tak to dělám já. Dělala jsem to s Nelinkou a dělám to i s Jiříkem. Občas, pravda, si potřebuje číst sám, a to pak některé stránky prostě zapláčou. A proto mám ráda leporela. Jsou pevná, vydrží a dětem se s nimi dobře manipuluje.

3 nová leporela pro nejmenší z Grady

Když jsem zjistila, že Grada vydala tři nové klasické pohádky jako bohatě ilustrovaná leporela, neodolala jsem. Jednak i Nelu zatím pořád více baví knížky, kde je méně textu, zato více obrázků. A jednak Jiřík má teď období, kdy tahá knížky celý den, prohlíží je, ukazuje mi obrázky atd. A tak k nám do dětské knihovničky doputovaly tři staronové pohádky v zajímavém pojetí.


O Popelce



Leporela představují tři klasické pohádky, které znovu převyprávěla a ilustrovala Kamila Skopová. Její ilustrace jsou veskrze pohádkové, situované do kruhu uprostřed čtvercového formátu každé stránky leporela. Některé jsou zobrazené klasicky, jiné se kruhovému motivu zcela přizpůsobují. Díky tomu jsou pro děti zajímavé, krásně barevné a zaujmou na první pohled. Postavičky jsou snadno poznat, ne jako v některých knížkách, kde i dospělý pátrá, cože to je vlastně za tvora a je-li to vůbec živý tvor.




O Šípkové Růžence



Nemá smysl, abych vám tady popisovala obsah jednotlivých pohádek, protože je jistě všichni dobře znáte. Obzvlášť pokud jsou vaše děti jako ty mé a oblíbené pohádky vyžadují číst stále dokola. Třeba i několikrát za večer. Tyto pohádky jsou napsány ve verších, které jsou, pravda, trochu krkolomné, ale to dětem nevadí. Spíš dospělému se nečtou tak plynule, jak by mohly.

Růženka spí a kolem ní
Usíná celé království…
Spali a spali sto let snad.
Růžemi zarost celý hrad.



O třech prasátkách



A protože první dvě knížky jsou spíše pro Nelu, přece jen princezny Jiříka zase tak moc neberou, musela jsem objednat i pohádku O třech prasátkách. Tu má tedy moc ráda i Nelča. A jelikož ji čteme v jedné knížce, kde právě prasátka moc prasátkově nevypadají, a navíc veršíky z té knížky mi už lezou na nervy, jsem ráda, že můžeme číst něco nového. :)




Čtete také svým dětem pohádky? A máte raději leporela, nebo knížky s měkkými stranami?


Vaše Sabi :)

Komentáře