Kam s dětmi: Pořešín pro výšlap i poučení


Jo, pěkně jsme se rozjeli. Ve středu Český Krumlov, dneska Pořešín. Tam už jsem sice byla několikrát, ale Nela jen jako hodně maličká a Jura ještě nikdy. A tak jsem usoudila, že to bude takový příjemný dopolední výlet. Tím spíš, že tento hrad stojí kousek od našeho městečka.


Auto je potřeba nechat na návsi na parkovišti k tomu určenému. Je malé, ale stačí. A nic tam neplatíte. Pak vás čeká pěší cesta cca 0,5 km, nejprve kousek po asfaltu a pak pěkně lesem. Tu a tam nějaké to auto projede, takže děti raději nenechávejte volně pobíhat.

Zřícenina hradu Pořešín patří ke sdružení Hrady na Malší. Je celý oplocený dřevěnými kůly a uvnitř kromě zříceniny najdete i stylovou budouvu s pokladnou, sociálním zařízením a občerstvením. V této budově je zároveň muzeum. na hradě se konají různé akce po celý rok.

Pokud by vám nestačila prohlídka muzea a hradeb, můžete zajít i do kovárny a hrnčířské dílny. Jsou postaveny ve středověkém stylu a pro děti je to zážitek. Naší Nelu nejvíc fascinovala "houpačka" - špalek a smyčka pro oběšence (nejspíš). Jura zase mohl oči nechat na vycpaném zvířeti, které jsme si málem odnesli domů. Pokoušel se mu narvat prsty do nosu a bála jsem se, že už je nevytáhne...

Lezení z kopce na kopec, po kamenech dolů a nahoru je očividně bavilo, stejně jako svačina, při které Jura přeskládal dřevo na táborák a Nela šplhala po šutrech. Byli oba opět překvapivě hodní a už se pěkně naučili držet se za ruce a ťapat pěkně pospolu. Mám z nich radost. :D

Tatínek je z nich u vytržení a dokonce dobrovolně naplánoval v neděli výlet na Nové Hrady. Tak se máme opět na co těšit. :)

Vaše Sabi. :)





 








 















 






















Komentáře

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)