Stop počmáraným zdem! Jak ochránit stěny před malými umělci

Zdroj fotografie: www.prozeny.blesk.cz


Mít doma malého kreativce přichází se svým vlastním listem slastí a strastí. Zatímco jsme rády, že je dítě šikovné, umí se samo zabavit, rozvíjí motoriku a kreativitu, naše krásné pečlivě navržené domovy trpí.  Ať už jde o malůvky na zdech či na nábytku, stačí minuta nepozornosti a hned máte v předsíni fresku, kterou jste si ale neobjednali. Prvním krokem v předcházení těchto 'náhlých výbuchů kreativity' je do jejich programu zabudovat pravidelnou příležitost k vyrábění z papíru, modelíny nebo kreslení. Pokud ale ani to nezabere, zkuste jeden z nápadů níže.


Kreslení na větším formátu

Jedním z důvodů, proč děti může lákat kreslit mimo A4 papír je možnost se opravdu rozpřáhnout, nezmenšovat svoje kresbičky a kreslit na velkou plochu. Jednoduchým řešením je koupit hnědý balící papír nebo bílý papír v roli a dopřát svému malému umělci možnost sebevyjádření ve velkém. Papír můžete nastříhat podle potřeby, rozvinout na podlaze nebo přímo zavěsit na zeď. Pokud se ale rozhodnete pro zeď, nezapomeňte schovat fixky, které by mohly zašpinit i přes papír.

Kreslící desky

Další skvělý nápad pro malé šikuly je pořídit jim na malování desku. Nejčastěji najdete volně stojící desky určené pro křídy, na trhu jsou ale k dispozici také desky s klipem, na které můžete připevnit velkou čtvrtku nebo stoh papírů. Někteří rodičové nedají dopustit na bílé mazatelné desky s fixkami, je tu ale vždycky risk, co když fixka přece jen skončí kde nemá. Pastelku z nábytku ještě odstraníte, černý popisovač už hůř.

Lepení je lepší než kreslení

Pokud je zeď přece jenom pořád velké lákadlo, můžete zkusit dětem koupit snímatelné nálepky na stěny a barevné papírové pásky. Pásky prodávají v barvách a často i s potisky, děti si je mohou libovolně natrhat nebo rodiče nastříhat, a je o zábavu postaráno. Můžete také děti nechat vytvořit si vlastní lepíky pomalováním štítků do kopírky nebo ochranné papírové pásky na malování stěn.

Omyvatelné barvy na stěny

Pokud chcete dát dětem volnost v malování na stěny bez toho, aby to doma vypadalo jako ve chlívku, můžete vyzkoušet  tabulové barvy. Natřete s nimi čast nebo celou stěnu a děti na ní vesele můžou kreslit křídami. Když je pak malůvka omrzí, stěna jde jednoduše otřít hadříkem nebo oprášit. Pokud se rozhodnete pro celou stěnu, můžete z toho snadno udělat zajímavý element a např. si křídou napsat nad kořenky jména bylinek nebo napsat oblíbený citát na stěnu.

Fixky, které zmizí

Pokud nic nepomůže, poslední záchranou jsou kouzelné mizí fixky. Ne že bzchom podporovali děti v lumpárnách! Pokud k ní ale dojde, můžete mít klid, že malůvka během 24 hodin úplně zmizí a vy můžete mít své krásné čisté stěny zpět.

Komentáře