Jak je to opravdu s liposukcí?

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tenhle zákrok rozhodně není v estetické medicíně žádným nováčkem. První odsátí tuku moderními metodami provedl francouzský chirurg Yves-Gerard Illouz už v roce 1982! Od té doby obliba liposukce stále stoupá. Zároveň se ale množí nespočet mýtů a pověr, které kolem tohohle dnes už běžného zákroku kolují. Jaké jsou ty nejčastější?

1. Liposukce je pouze pro silné až obézní jedince

Zdaleka ne. Specialista na modelaci postavy, plastický chirurg MUDr. Miroslav Veliký z kliniky Mediestetik zdůrazňuje, že je to naopak. Jedná se spíše o zákrok, který je vhodný pro lidi s normální váhou, kteří se nemohou zbavit nashromážděného tuku v konkrétních, lokalizovaných partiích. U lidí trpících výraznou obezitou je pak nejdříve nutná redukce váhy. Liposukce pak může pomoci při doladění výsledků nebo k motivaci k další fázi hubnutí.


2. Po liposukci se tuk začne dříve nebo později usazovat znovu

I tady musíme dodat jedno velké NE. Pokud u pacienta nedojde k markantnímu zvýšení
váhy, tuk v odsátých oblastech nemá tendenci se opětovně výrazně usazovat.


3. Liposukce bolí

Výkon je dle rozsahu odsávaných oblastí prováděn v lokální či celkové anestezii. Podle Dr. Velikého jsou ošetřené oblasti jsou po zákroku citlivé a zhmožděné, nejedná se ovšem o silné bolesti, které by nešly překonat s analgetiky.


4. Liposukce a jizvy

Vznik jizev je právě u tohoto zákroku opravdu minimální. Jedná se o drobné jizvy po vpichu, které jsou srovnatelné s rankami po laparoskopické operaci.


5. Liposukce a deformuje kůži

Zůstane, či nezůstane vám celulitida a vytahaná kůže? Pravdou je, že liposukce není zákrok, který by byl primárně určen ke korekcím těchto problémů. Zároveň ALE většina liposukčních metod přispívá ke zpevnění a vyhlazení pokožky.


6. Liposukci nelze provést na více místech najednou

Rozsah odsávaného tuku a doba zákroku (anestezie) jsou samozřejmě do určité míry omezeny, podotýká Dr. Veliký. Ten zároveň ale dodává, že pokud jsou ale ošetřované oblasti blízko sebe a nejedná se o opravdu velká množství tuku, zákrok je možné provést najednou. Vše záleží pouze na domluvě s lékařem.


7. Po liposukci se často objevují nerovnosti a rozdíly ve velikostech a tvarech

Ani tady se nemusíte obávat. Liposukce cílí pouze na redukci objemu – ke změnám ve velikosti tedy nedochází. Pokud máte správného chirurga, nemůže se stát, že by např. vaše stehna zůstala nerovnoměrně odsátá. Stejně tak by, pokud je výkon odborně proveden a pacient dodrží pooperační plán, nemělo docházet ke vzniku nerovností (např. na břiše).


8. Nevyhnete se hospitalizaci a dlouhé rekonvalescenci

Omyl! Liposukce patří mezi operace tzv. jednodenní chirurgie. Po výkonu tedy pacient může být propuštěn do domácí péče. 1-2 dny by měl zůstat v klidu, poté je ale běžný návrat do normálního režimu s omezením náročných aktivit dle konzultace s lékařem. Modřiny a otoky vznikají, ovšem moderní laserové metody je, podle Dr. Velikého, minimalizují.

Jíte zdravě, cvičíte, i tak jsou ale místa na vašem těle, kde se vás tuk neúprosně drží? Pokud chcete dát zdravému životnímu stylu a vzhledu finální formu, liposukce není strašák, ale možné efektivní řešení.
Vše je otázkou podrobné analýzy a následné osobní konzultace s plastickým chirurgem, který vám pomůže s lokalizovaným tukem zatočit.

Komentáře