Hortenzie v zahradě - nová kniha, která vám pomůže s jejich pěstováním



Hortenzie je podle mého názoru královna letních zahrad. Je překrásná, má veliká, někdy až obrovská květenství a nespočet barev. Už jsem jich měla opravdu mnoho. Není léto, abych si nějakou nepřikoupila. Má to svůj důvod. Nejen, že vždy podlehnu té kráse a potřebuji si prostě některou nutně koupit a těšit se s ní na své zahradě, ale také potřebuji doplnit některou, která z loňského roku nepřežila. Ano, pěstuji sice hortenzie skutečně ráda, ale pořád jsem jen amatér, který netuší, jak na ně. A tak jsem byla opravdu šťastná, když v nakladatelství KAZDA vyšla kniha Hortenzie v zahradě.


Mým každoročním problémem není jen to, že mi vždy nějaká ta rostlina z minulého roku prostě už nevyrazí, že nepřežila zimu a odešla – převážně v záhoně, na skalce. Ale problém mám i s jejich kvetením. V současné době mám čtyři keře z loňských let, které přežily zimu v květináčích. Tuto knihu mám doma už několik měsíců a pořád čekám a doufám, že vykvetou, abych ji s nimi mohla nafotit.

Jak to dopadlo, asi tušíte. Ty líné potvůrky teprve nyní nasazují poupata. Čekat už jsem nechtěla a toužila jsem vám knížku představit. Tak – tady je. Nafocená nakonec v zahradě tety Blanky – na chalupě. A představte si, má stejný problém jako já. Ty loňské a předloňské jsou krásně zelené, ale nekvetou. Hortenzii na fotce dostala novou jako dárek k narozeninám…


Kniha Hortenzie v zahradě je pro milovníky těchto rostlin hotový poklad. V první části se mohou kochat mnoha reportážemi z překrásných zahrad, kde se jejich majitelé soustředí převážně na pěstování hortenzií. Čtenář se tak namlsá a zatouží ještě více vlastnit tutéž nádheru. Snadno se pak začte do další části, ve které se dozví, jak hortenzie přesadit/vysadit, jak je množit (letos musím vyzkoušet!), jak o ně pečovat, aby rostly, a hlavně krásně kvetly. Já se musím zaměřit teď hlavně na hnojivo, aby rostlinky stále ve stejné půdě dostaly nový impuls k životu. A pak uvidíme, jak dobrý jsem zahradník. 😊

V poslední části knihy se autorka věnovala jednotlivým druhům. Je jich skutečně obrovské množství a vy si tam snadno můžete najít tu svou. Snáze tak zjistíte, kam ji vysadit a jak se o ni starat.


Kniha Hortenzie v zahradě se čte opravdu velmi dobře. Bavilo mě číst o zkušenostech a zahradách mnoha zkušených pěstitelů. Stejně tak se mi dobře četla i část o pěstování. Tahle kniha jistě bude nejen pro pěstitele hortenzií, ale i pro ty, co si rádi čtou o tom, jaké zahrady mají lidé a jak se o ně starají. Doplňkem jsou totiž i úžasné fotografie.

Knihu Hortenzie v zahradě můžete koupit na stránkách nakladatelství KAZDA.

Autorka: Martina Meidingerová
Fotografie: Evi Pelzerová






Komentáře