Tradinář – pro rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů



Znáte blog Moniky KindlovéU nás na kopečku“? Určitě ano, viďte. Kdo by ho neznal. Tento blog byl úplně první, který jsem sledovala a baví mě pořád. I když se hodně příspěvků odehrává stále u Kindlových „na kopečku“, pořád je na co se koukat a čím se inspirovat. Proto když paní Monika vytvořila spolu s Martinou Boledovičovou vlastní knihu – Tradinář, věděla jsem, že ji musím mít.



O čem je Tradinář

Tradinář v sobě spojuje vše, co miluji na tomto blogu a proč se tam tak ráda vracím. Krásné fotografie, zajímavosti, inspiraci pro dům, zahradu, cestování a hlavně – plno zajímavostí o oslavách a tradicích po celý rok. Proto je Tradinář další knihou, která se podle mě dá číst po celý rok a stále se k ní vracet.

Autorky knihu rozdělily do velkých kapitol podle měsíců v roce. Můžete si tak – stejně jako já, každý měsíc pročíst informace o daném měsíci. Dozvíte se, jaké se budou konat slavnosti, co se děje za tradice, jak takové oslavy a tradice probíhají, co se k nim vaří, peče, vytváří atd.


Co se děje v červnu?

Tak např. v červnu je Slunovrat, který moderní člověk už úplně zapomněl slavit, ale pořád se najde pár z nás, kteří ke starým oslavám a magickým dnům a nocím mají vřelý vztah. Já mezi takové lidi rozhodně patřím, i když se přiznávám, že jsem spoustu tradic zanedbávala. Díky Tradináři se k nim však postupně vrátím a naučím je znát i své děti. To je totiž podle mě velmi důležité – nezapomenout a předávat tyto znalosti dál, i když dnešní děti jeví o tyto věci pramalý zájem. Věřím ale, že s uvědoměním, jak pomáhat naší zemi a neničit si ji, bude vítaný i takovýto návrat k tradicím.



Ale to jsem odbočila od tématu. V červnu se toho děje samozřejmě více, ale já zůstanu u Slunovratu. Autorky totiž nepopisují jen samotnou slavnost. Vysvětlují, co je to Svatojánská noc, proč jsou o této noci bylinky čarovné, doporučují kombinaci správných bylinek na léčivé čaje atd. Nechybí zde ani oblíbené recepty Moniky „z kopečku“, takže se dozvíte, co s letošní úrodou a jak ji nejlépe využít a zpracovat, však víte – až se zima zeptá…



Ale dozvíte se třeba i jaké vyrobit paní učitelce dárky na konec roku, co si nachystat na letní prázdniny za výbavu apod. Zkrátka tato kniha není jen o tradicích – je pro život!
Podobné tipy, rady a vychytávky, stejně jako recepty, návody a inspirace najdete v každém měsíci. Vše je doplněno krásnými fotografiemi od Moniky. To vše dohromady vytváří knihu, která vás chytne za srdce a stane se vaším pomocníkem na každý den, nebo alespoň na každý měsíc.

Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů koupíte na stránkách nakladatelstvíSmartPress, kterému tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku, který se stal nenahraditelným pokladem mé knihovny.

PS: Oceňuji pevnou vazbu v tvrdých deskách, protože tuhle knížku s sebou poslední měsíc tahám kamkoli jdu – do kuchyně, obýváku, na zahradu, na výlet k našim…

Vaše Sabi :)




Můj malý pomocník :)








Komentáře