Extra tip: Čokoláda mnoha chutí a účinků


Čokoláda představuje pro řadu lidí vůbec nejoblíbenější typ sladkosti. Víte, jaké účinky může kromě lahodné chuti mít?


Čokoláda a její účinky na psychiku


Účinky čokolády na lidský organismus jsou známé a poměrně dobře zmapované. Jedná se především o její vliv na psychiku.
Čokoláda je velmi dobrý antistresový prostředek. Látky v ní obsažené totiž v našem organismu stimulují produkci „hormonů štěstí“, z nichž nejznámější jsou serotonin a dopamin. Čokoláda dokáže zmírnit pocity úzkosti a vědci její efekt připodobňují ke stavu, kterým si naše tělo prochází, když se zamilujeme.
Saháte po tabulce čokolády vždy, když jste unavení a máte pocit, že je toho na vás jednoduše moc? Není divu, opět se vědecké kapacity odvolávají na složení čokolády. Najdete v něm totiž také kofein a teobromin. Díky tomu nás pár kostiček čokolády dokáže povzbudit, doslova „nakopnout“ a stimulovat činnost mozku.

Čokoláda a další účinné látky


Čokoláda obsahuje minerální látky jako fosfor, zinek, draslík a selen. Rovněž vám její pravidelná konzumace téměř pokryje doporučenou denní dávku mědi či manganu. Obsahuje také železo a hočík a patří mezi zdroje bohaté na antioxidanty. Pozitivní je, že k jejich zničení nedochází ani v procesu zpracování kakaových bobů.
Ale pozor, výše popsané benefity platí pouze u kvalitní hořké čokolády. Tedy nejlépe takové, která obsahuje minimálně 70 % kakaa. A ani s její konzumací bychom to neměli úplně přehánět.
I do hořké čokolády se pro zlepšení chuťového dojmu cukr přidává (případně výrobce užívá i jiná sladidla). Pravidelným pojídáním čokolády v neomezené míře bychom si tak samozřejmě snadno mohli zadělat na nadbytečné kilogramy. Jestliže ale dodržíme rozumné množství, je čokoláda bezesporu jednou z nejvhodnějších sladkostí, které si můžeme dopřát a o které bychom mohli tvrdit, že je pro naše tělo dokonce zdravá.


Co je salvadorská čokoláda


Salvadorská čokoláda je jedinečný produkt, který nyní přichází i na český trh. Jedná se o vysoce kvalitní čokoládu, která pochází právě z oblasti El Salvadoru. Ta je vyráběna českou firmou (respektive českou odnoží zahraničního producenta) podle původní receptury.
Česká salvadorská čokoláda tedy snese srovnání s těmi nejkvalitnějšími výrobky ze zahraničí a patří v současné době ke špičkám v segmentu tuzemských čokolád. Což dokládá také mnoho prestižních ocenění z mezinárodních soutěží. Mimo klasické výroby se zároveň značka XOCOLATÍSIMO věnuje individuální produkci.
V závislosti na konkrétním přání zákazníka s ohledem na specifika dané příležitosti lze pak vytvořit čokoládu či pralinky doslova na míru v požadované příchuti. Skvěle tak můžete doplnit různé významné události, případně čokoládu někomu věnovat coby originální dárek.

Komentáře