Čokoláda představuje
pro řadu lidí vůbec nejoblíbenější typ sladkosti. Víte, jaké účinky může kromě
lahodné chuti mít?
Čokoláda a její účinky na psychiku
Účinky čokolády na
lidský organismus jsou známé a poměrně dobře zmapované. Jedná se především o
její vliv na psychiku.
Čokoláda je velmi dobrý antistresový prostředek.
Látky v ní obsažené totiž v našem organismu stimulují produkci „hormonů
štěstí“, z nichž nejznámější jsou serotonin a dopamin. Čokoláda dokáže zmírnit
pocity úzkosti a vědci její efekt připodobňují ke stavu, kterým si naše tělo
prochází, když se zamilujeme.
Saháte po tabulce čokolády vždy, když jste
unavení a máte pocit, že je toho na vás jednoduše moc? Není divu, opět se
vědecké kapacity odvolávají na složení čokolády. Najdete v něm totiž také
kofein a teobromin. Díky tomu nás pár kostiček čokolády dokáže povzbudit,
doslova „nakopnout“ a stimulovat činnost mozku.
Čokoláda a další účinné látky
Čokoláda obsahuje minerální
látky jako fosfor, zinek, draslík a selen. Rovněž vám její pravidelná konzumace
téměř pokryje doporučenou denní dávku mědi či manganu. Obsahuje také železo a
hočík a patří mezi zdroje bohaté na antioxidanty. Pozitivní je, že k jejich zničení
nedochází ani v procesu zpracování kakaových bobů.
Ale pozor, výše
popsané benefity platí pouze u kvalitní hořké čokolády. Tedy nejlépe takové,
která obsahuje minimálně 70 % kakaa. A ani s její konzumací bychom to neměli
úplně přehánět.
I do hořké čokolády se
pro zlepšení chuťového dojmu cukr přidává (případně výrobce užívá i jiná
sladidla). Pravidelným pojídáním čokolády v neomezené míře
bychom si tak samozřejmě snadno mohli zadělat na nadbytečné kilogramy. Jestliže
ale dodržíme rozumné množství, je čokoláda bezesporu jednou z nejvhodnějších
sladkostí, které si můžeme dopřát a o které bychom mohli tvrdit, že je pro naše
tělo dokonce zdravá.
Co je salvadorská čokoláda
Salvadorská čokoláda je jedinečný produkt, který nyní přichází i na český trh. Jedná se o
vysoce kvalitní čokoládu, která pochází právě z oblasti El Salvadoru. Ta je
vyráběna českou firmou (respektive českou odnoží zahraničního producenta) podle
původní receptury.
Česká salvadorská
čokoláda tedy snese srovnání s těmi nejkvalitnějšími výrobky ze zahraničí a
patří v současné době ke špičkám v segmentu tuzemských čokolád. Což dokládá
také mnoho prestižních ocenění z mezinárodních soutěží. Mimo klasické výroby se
zároveň značka XOCOLATÍSIMO věnuje individuální produkci.
V závislosti na
konkrétním přání zákazníka s ohledem na specifika dané příležitosti lze pak
vytvořit čokoládu či pralinky doslova na míru v
požadované příchuti. Skvěle tak můžete doplnit různé významné události,
případně čokoládu někomu věnovat coby
originální dárek.
Komentáře
Okomentovat
Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)