Co by měla obsahovat vaše lékárnička



Jste připraveni na léto? Kromě opalovacích krémů je dobré mít na cesty připravenou také dobře vybavenou lékárničku. Obzvlášť s malými dětmi ji určitě využijete často a zejména v létě o odřená kolena není nouze. Co by ale v lékárničce mělo být, abyste byli vždy připraveni na cestovní nevolnost, ošetření úrazů nebo zmírnění příznaků rýmy a jiných méně závažných onemocnění?

Co na rýmu a nachlazení

Možná si říkáte, že v létě horečka nehrozí, ale přechody z tepla do klimatizovaných místností skolí i kdejakého dospěláka. Takže digitální teploměr a léky na horečku se vždycky hodí. Pokud dítě odmítá tablety, zkuste sirup proti horečce. Například Panadol má super jahodou příchuť. Pokud ani to nezabere, můžete vyzkoušet čípky. Nachlazení a rýmu můžete samozřejmě léčit i po domácku. Tady je pár ověřených babských receptů co na rýmu.



Odřeniny, ranky a říznutí

Léto a dlouhé slunné dny lákají k dobružstvím a pro nás rodiče to často znamená odřená kolena a jiné povrchové ranky. Základem je tedy dobrá dezinfekce. Spoustu maminek si chválí Betadine, protože děti tolik nepálí. K tomu náplasti (zvířátka vyhrávají na plné čáře) a nebo můžete vyzkoušet obvaz ve spreji, který je průsvitný, voděodolný a sám se po pár dnech vstřebá. Na některé odřeniny bude  mít i kartáček na vymytí kamínků a dalších nečistot. Pro tyto případy doporučuji vybrat ten s co nejjemnějšími vlákny, který děti zbytečně neškrábe.

Když nás bolí bříško

Bolavé bříško je častým problémem u dětí nejen v létě. Ať už je dítě nadmuté nebo je mu nevolno, je fajn mít po ruce spolehlivé přípravky, které pomůžou. Pokud Vaši nejmenší trpí nevolnost z cestování, určitě už máte ve své lékárničce kinedryl. Mentolové bonbóny na cucání do auta také pomáhají. Proti nadýmání doporučuji zkusit nejdřív fenyklový čaj a pokud to nepomůže, speciální kapky. Na dovolené často dochází ke změně ve stravování a s tím spojeným změnám v trávení. Pro prevenci zácpy doporučuji přibalit vlákninové nápoje. Vyrábějí je s nejrůznějšími příchutěmi a opravdu pomáhají. Pro jistotu můžete přibalit i čípky proti zácpě a na opačný problém léky proti průjmu a rehydratační roztok, který využijete i pokud dítě dostane úpal nebo mu nesedne lokální kuchyně. Nezapomeňte na probiotika!



Co na štípance od komárů

Pro ty z nás co mají 'sladkou krev' léto u vody může být svědivá noční můra. Se správnou přípravou se ale nepříjemným kousancům můžete snadno vyhnout. Základem je dobrý netoxický repelent - citronela přirozeně odpuzuje komáry, můžete jí koupit ve formě olejíčku ale i svíček. Pokud máte k dispozici zásuvku, doporučuji také přibalit repelent na noc do zásuvky. Pokud děti už přeci nějaký ten kousanec dostanou, ošetřete místo chladivým gelem nebo tea tree olejíčkem. Některé kousance můžou u dětí vyvolat alergickou reakci a nepěkně otéct. Přibalte proto pro jistotu i léky na zmírnění příznaků alergie.

Spáleniny a úžeh od sluníčka

Spáleniny patří k pravděpodobně nejčastějším letním neduhům. D-Pantenol ve spreji se hodí na ošetření jakéhokoliv spáleného místa, použít můžete také aloe vera gel. Pokud nemáte ani jeden po ruce a lékárna je v nedohlednu, můžete také vyzkoušet babskou radu a spálené místo potřít silnou vrstvou hustého bílého jogurtu.

Můj list

       Kinedryl
       Temploměr
       Panadol Sirup nebo Paralen tablety
       Ibuprofen tablety nebo Nurofen čípky
       Nosní sprej na rýmu
       kapky na kašel
       kapesníčky
       vlhčené ubrousky
       gel dezinfekci na ruce
       dezinfekci na odřeniny a ranky
       náplasti
       obvazový sprej
       fenyklový a mátový čaj
       kapky proti nadýmání
       vlákninový nápoj v sáčku
       čípky proti zácpě
       léky na zastavení průjmu
       rehydratační roztok
       probiotika
       repelent proti klíšťatům a komárům (pro děti jsou také super repelentní náramky)
       pinzetu
       malé nůžky
       gel po bodnutí hmyzem nebo tea tree olejíček
       Voděodolný opalovací krém
       Léky na alergii
       D-Panthenol nebo Aloe Vera gel na spáleniny

Jestli jsou vaše děti ještě hodně malé, nezapomeňte kromě základních léků do lékárničky přidat take přípravky, které jsou vhodné pro jejich věk. Léky pro děti jsou specifické a mnohé léky, které mohou používat dospělí, jsou pro děti nevhodné. Jejich těla fungují jinak a dětské ledviny a játra nejsou plně vyvinuté, proto je třeba pečlivě vybírat vhodné přípravky.

Bez ohledu na to, co je obsahem vaší lékárničky, je rozumné dodržovat několik základních pravidel. Léky vždy uchovávejte v originálním obalu a nikdy nevyhazujte příbalový leták. Lékárničku mějte uloženou na suchém, chladném, tmavém místě a nikdy neskladujte léky v koupelně, kde bývá vlhko a teplo. Léky uchovávejte vždy mimo dosah dětí. Alespoň jednou za půl roku zkontrolujte datum trvanlivosti u všech přípravků. No a pokud už najdete nějaký prošlý, nevyhazujte ho do popelnice, ale raději odneste zpět do lékárny.

S takhle vybavenou lékárničkou vás již žádný úraz nezastihne nepřipravené.  Množství obsahu můžete měnit a upravovat podle toho, kam zrovna vyrážíte na cesty. Třeba na chalupě vám určitě přijde vhod víc náplastí, dezinfekce a hojivých mastí. Zatímco u moře se budete chtít předzásobit D-Pantenolem či Aloe Vera gelem k zchlazení spálenin od sluníčka.

Komentáře