Čínské e-shopy Wish a Aliexpress – ve kterém nakupuji raději a jak jsem spokojená?

Zdroj obrázku: Pixabay.com


Čínské e-shopy vládnou trhu. Tak by klidně mohl znít nadpis dnešního článku. Já vám tady ale nebudu popisovat obecné informace o tom, jaké čínské e-shopy vedou, co se tam nakupuje ani za kolik. Popíšu vám, které využívám já sama, jak jsem s nimi spokojená a zda se to vůbec vyplatí!

Proč nakupovat v čínských e-shopech?

Protože jsou levné! Opravdu! Najdete v nich snad všechno zboží, co vás jen napadne. Od kosmetiky, hraček, přes oblečení, boty až po elektroniku.

Především oblečení, obuv, ale třeba i hračky pro děti jsou u nás velmi drahé. A pokud máme přístup k internetu, proč toho nevyužít a nenakoupit levněji. Otázkou je, jaká je u těchto věcí ve skutečnosti kvalita.

Můj pradědeček vždycky říkal: „Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci.“ Něco na tom určitě bude, jenže za první republiky to bylo úplně jinak než dnes. Tehdy když Baťa udělal boty, tak to byla opravdu Kvalita s velkým „K“. Dnes si tam koupíte předraženou obuv a rozpadne se vám úplně stejně, jako třeba ta od Vietnamců. A kde si myslíte, že nakupují právě Vietnamci?

Takže věřte, že určité druhy zboží se opravdu vyplatí nakupovat v cizině, třeba v čínských e-shopech. Zásilky, které jsou zaslané ze zemí mimo EU, jsou totiž osvobozeny od cla a DPH, a to do hodnoty 22 eur. Některé čínské e-shopy dokonce nabízí zaslání zboží bez placení poštovného (např. Aliexpress).

Takže co vám radím já? Nakupovat v cizině, nebo ne?

Ve kterých e-shopech nakupuji já

Já mám zkušenost se dvěma čínskými e-shopy, a to Aliexpressem a Wish. Na prvním z nich nakupuji podstatně častěji a mám tak vyzkoušeno mnoho různých druhů zboží. Vyzkoušela jsem už dekorativní kosmetiku, oblečení, hodinky, šperky, doplňky do koupelny a plno jiných věcí. S některými jsem byla spokojená více, s některými méně. Kvalitu bych porovnala asi jako když nakoupíte v Pepcu. Něco je krásné, kvalitní a vydrží, jiné se vám po prvním vyprání rozpadne, nebo změní tvar a marně přemýšlíte, co jste si to vlastně koupili. Zejména oblečení pro děti se kupovat vyplatí!

Wish je oblíbeným e-shopem hlavně mé tchýně. Na rozdíl ode mě neumí platit kartou na internetu, což je na Aliexpressu potřeba, takže si raději zaplatí poštovné a objedná přes Wish. Párkrát jsem to zkusila také, ovšem nad kvalitou jsem zaplakala.

Jednak je potřeba na Wishi opravdu hodně dobře číst popisky, protože jinak se radujete ze skvělé ceny a místo panenky s dudlíkem vám přijde jen dudlík, nebo pojízdný zvonící telefon bude mít 7 cm na výšku i šířku a dítě ho při první příležitosti rozsedne.

Na druhou stranu jsem na Wish nakupovala fotopozadí do ateliéru a ta si nemohu vynachválit. Jsou krásné, na fotkách skvěle vypadají a vydrží dlouho. Ovšem – jedno z objednaných a zaplacených fotopozadí nedorazilo vůbec, takže se mi objednávka ve skutečnosti maličko prodražila.

Moje mamka se „odvážila“ přes Wish objednávat i oblečení. Hlavně mikiny a zimní bundičku pro mou sestru. Zboží přišlo trochu menší, než udávaly velikosti, takže je vždycky lepší číst rozměrovou tabulku a přeměřit se, ale tvar drží, vypadá dobře a je celkem kvalitní. Já jsem sestře jednu bundu zabavila a nosila jsem ji už druhou zimu. Je moje oblíbená a pořád vypadá dobře.

U nákupu v čínských e-shopech se určitě vyplatí číst recenze a hodnocení, které je přímo u daného výrobku na stránkách obchodu, ale třeba i články blogerů a blogerek, které popisují své zkušenosti. Snadno tak ušetříte spoustu peněz, jenž si můžete odložit a šetřit na dražší věci, na které byste si jinak museli vzít spotřebitelský úvěr

Vaše Sabi 😊

Komentáře