Kdo tvoří, ten nezlobí - lepíme a skládáme z těch nejlepších knížek!


Trvalo to dlouho! Fakt jsem se hodně načekala, než jsme se s Nelou dostaly do fáze, kdy ji baví vybarvovat omalovánky, stříhat, lepit a také skládat. Čas od času ji sice nějaké to čmárání a lepení lepidlem chytlo, ale vždy to musela být rychlovka na pár minut, aby rychle něco vzniklo, než ji ta chuť zase přejde. O to víc si to teď užívám!



Původně jsem myslela, že vám Nelčiny dva největší koníčky, nebo chcete-li momentální nejoblíbenější činnosti, shrnu do jednoho článku. Jenže by byl moc dlouhý, tak to rozdělím a začnu skládáním. 

Velkou knihu skládanek pro holky dostala Nelča od babičky už někdy na podzim. Sice už jsme z ní párkrát něco vytvořily, ale musíme vždy jen když není doma Jiřík. Tato kniha z nakladatelství Svojtka je udělaná velmi chytře. Nepotřebujete k ní vůbec nůžky, vše je pečlivě promyšleno a prosekáno, takže jen vylamujete jednotlivé tvary z tvrdého papíru v knize a skládáte. Nepotřebujete dokonce ani lepidlo! Vše se dá zastrkat do nachystaných otvorů a drží to samo. I když je pravda, že v některých případech by se lepidlo hodilo. Ne vše drží tak, jak si tvůrce knihy představoval. 

Musím přiznat, že to baví hlavně mě. Nela je ve třech letech na tohle ještě malá. Nemá tak šikovné prstíky. Menší a jednodušší kousky, hlavně postavičky vylámat zvládne, ale složité a velké tvary trhá. A skládání je na ní ještě příliš složité. Myslím, že tato kniha je ideální pro holčičky v první až čtvrté třídě. 

Každopádně mě to moc baví, takže ráda skládám a Nela vybírá, co budeme tvořit a pak mi s tím hraje divadlo. :) V knize najdete pokoje pro celý dům - kuchyně, ložnice, obývák, herna pro děti, dokonce hrad a kočár s koňmi, který byl fakt krásný. Píšu byl, protože když se do hry vloží Jura, moc dlouho nám to nevydrží. To je také důvod, proč skládáme postupně, vždy jen pár věcí, nebo jeden pokoj. Aby to hned všechno nezničili. 



A protože jsem se zmínila babičce, jak se nám s touto knihou trefila do noty, přivezla při nedávné návštěvě další knížku, nebo tentokrát spíš sešit - Svět víl. Je to opět od Svojtky a opět jen vylamujete postavičky z papíru a skládáte. Jen některé předměty a víly, které se mají "vznášet" se měly přidělat na takové tenké plastové tyčky, jako od lízátka. Moc to nedrželo, takže víly máme bez tyček a větrný mlýn s kočárem jsem prostě natvrdo přilepila. Sice se nám netočí lopatky mlýna ani kola od kočáru, ale neztrácíme to. 

Ale pojďme na pár ukázek ze sešitu Svět víl:







A ještě nějaké ukázky z Velké knihy skládanek pro holky:











Co na to říkáte? Také doma skládáte z podobných knih a sešitů? Dejte nám tip na nějaké nové. :)

Vaše Sabi

PS: Nejsem si úplně jistá, ale mám dojem, že obě knížky babi koupila v Levných knihách. Myslím, že jsem je tam zahlédla a vůbec nebyly drahé. :)

Komentáře

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)