Doplnili jsme si knihovnu aneb novinky v dětských knížkách


Knížek není nikdy dost! A dětských knížek už vůbec ne. Proto mám pro vás článek s čerstvými dětskými novinkami. Tentokrát to budou knížky z nakladatelství Grada, konkrétně z jejich dětské edice Bambook. Přistálo nám jich doma hned pět a všechny jsou moc krásné. O některé se bude soutěžit na facebookových stránkách blogu – jedna už má dokonce svého vítěze, zbytek si ponecháme a budeme se kochat, číst a prohlížet. Tak pojďme na to!


Čarodějnice Bordelína

Bordelína je sympatická čarodějnice, která mě okouzlila svým jménem i ilustracemi od Marie Koželuhové. Autorkou knížky je Sandra Dražilová Zlámalová, mladá maminka tří prcků, která vystudovala učitelství a Čarodějnice Bordelína je její druhá knížka.

Bordelína se jednoho dne nastěhuje do lesa Bambručáku a začne kouzlit a vše přetvářet podle sebe. Zvířátkům provádí lumpárny, létá na kouzelném deštníku atd. Knížka má velká písmenka, takže se dobře čte unaveným maminkám i malým čtenářům, kteří se čtením teprve začínají.







V knížce najdete i hravé veršíky, což jsou hlavně Bordelínina kouzla. Všechno doplňují krásné ilustrace, které určitě děti zaujmou na první pohled, tak jako mě.


Páteční cesta za Kočkoládou

Iva Gecková je autorka, která děti okouzlila již v loňském roce, a to hned několika knižními tituly. Za sebe a za své děti mohu rozhodně doporučit Čertí babičku a Florentýnu a kouzelnou knihu. Vydala jich ale mnohem více!

Páteční cesta za Kočkoládou je dobrodružná knížka pro malé čtenáře od druhé, přibližně do páté třídy. Najdou v ní příběh Toma a Natálky, kteří jednoho dne najdou u babičky na půdě starý domeček a díky němu se dostanou až do pralesa. Poznají nové kamarády – Lavandulu a Kočkoládu a zažijí plno dobrodružství.




Iva Gecková píše poutavě, čtivě a dokáže strhnout do příběhu děti i dospělé. Právě proto jsme si tuto knihu nemohli nechat ujít.

Křeček v utajení

I další knížka, Křečekv utajení, byla tak trochu sázka na jistotu. Autorkou je totiž Zuzana Pospíšilová, další osvědčená a zkušená spisovatelka dětských knížek. Tato je o odvážném křečkovi Kamilovi, který se rád převléká a dokonale mate kocoura Drápka. Knížka je psána pro prvňáčky, takže je její písmo dostatečně velké, aby se jim dobře četlo. Knížka není dlouhá, ale rozhodně děti zaujme.







Celý text doprovází vtipné ilustrace Michala Sušiny, což je opět ilustrátor, který je nám už dobře známý. Jeho obrázky totiž doprovází většinou knížek této oblíbené autorky.


Čumidlo a fujtajblícise školáky

Tak tohle je knížka, o kterou už jste si mohli na facebooku zasoutěžit a která už má svého nového majitele. Napsal ji Hynek klimek a krásnými ilustracemi ji opatřila Zdeňka Študlarová. Čumidlo je malý dráček, vlastně takové strašidýlko. Protože má velké oči, jméno Čumidlo k němu rozhodně sedí. Pozorně se dívá kolem sebe a když někdo dělá něco, co se mu nelíbí, tak se do toho vloží. Umí pěkně potrápit a postrašit. No a kdo jsou to fujtajblíci? To se dozvíte v knížce. 😊




Fridolín a kouzelný Bambola
A posledním kouskem v naší knihovně je Fridolín a kouzelný Bambola. Autorem knížky je Luboš Procházka a obrázky ilustroval Václav Ráž.

Hlavním hrdinou je klučík jménem Fridolín. Dostane od svého dědečka hračku, ze které může foukat bubliny. Když vyfoukne první, objeví se kulatý Bambola, který ho vezme na výlet do své země – kouzelné Bambólie, kde je léto i zima zároveň.

Fridolín tam zažije plno dobrodružství, a také pozná nové kamarády. Takhle knížka je sice spíše pro kluky, ale určitě zaujme i malé slečny. Je určená čtenářům od sedmi let, ale její písmenka jsou jen o málo větší, než je standardní velikost, takže bych ji doporučila spíše až tak od druhé, třetí třídy. Na druhou stranu pohádkové dobrodružství malého Fridolína jistě zaujme i menší děti, takže právě proto přistála tahle velkoformátová knížka v naší knihovně. Budu ji dětem předčítat sama.





Jak se vám novinky líbí? Máte doma některou, nebo byste si ji chtěli přečíst? Popř. pořídit do knihovničky svým dětem?

Možná si řeknete, že jsem cvok, pořizovat dětem tolik knížek, když ještě nečtou. Jenže i já sama si občas ráda odpočinu u dětské knížky. A navíc – čtení se musí podporovat už od nejútlejšího věku, takže doma opravdu hodně předčítám, i když jen po chvilkách, protože prostě televize stále zaujímá víc, než nahlas čtoucí maminka.

Vaše Sabi. 😊

Komentáře