Čekankový sirup a korejský ženšen – přestaňte sladit a naberte energii



V jednom z předchozích článků jsem popisovala, jak a proč beru kapsle se zeleným čajem. Mým cílem bylo zbavit se bříška po dvou dětech, detoxikovat se a získat po zimě nějakou energii. Výsledek není špatný, ale není ani takový, abych se s ním zcela spokojila. A proto jsem hledala, co dalšího by mi mohlo obohatit jídelníček a při tom dobře posloužilo mému zdraví. A našla jsem! Čekankový sirup a korejský ženšen.

Čekankový sirup skvělý (nejen) pro diabetiky


Ne že bych plánovaně hledala, čím nahradit cukr. Mým hlavním cílem bylo původně odbourat cukr v kávě a přestat se neustále cpát sladkým – hlavně sušenkami a čokoládou. Ač mi s tím měl pomoci právě zmíněný zelený čaj, výsledek nebyl uspokojivý. A tak jsem hledala dál.
Čekankový sirup je označován jako sladidlo nové generace. Vyrábí se z kořene čekanky, obsahuje vysoké množství vlákniny a minimum fruktózy. Zatímco jiné sirupy mají fruktózy vysoké množství, čekankový sirup ji neobsahuje téměř vůbec. A jelikož fruktóza podporuje chuť k jídlu, usoudila jsem, že když nahradím běžný cukr právě čekankovým sirupem, budu mít částečně vyhráno. Tento sirup je navíc vhodný i pro diabetiky.

Léčivá síla korejského ženšenu


Mým druhým problémem (kromě jiných) je nedostatek energie. Na vině je hned několik faktorů – chodím spát pozdě, protože když jdu před jedenáctou, neusnu. A Jiřík vstává v pět. Takže se budím nevyspalá. Do toho přichází jaro a s ním pověstná jarní únava a v mém případě hlavně alergie na pyly, kterou léčím antialergeny – a ty unavují.

Za poslední měsíc jsem vypila více kávy než za poslední dva roky. A jsem odhodlaná s tím něco udělat. Zaujal mě korejský ženšen. Konkrétně káva z ženšenu.



Ženšen je zdrojem antioxidantů, podporuje fyzickou i mentální aktivitu, pomáhá při koncentraci i při stresu. Z kořeně korejského ženšenu si kromě kávy můžete pořídit i čaj (nad tím také vážně uvažuji), kapsle, bonbóny, různé nápoje atd.

Znáte čekanku a ženšen? Využíváte je také? Napište mi své tipy, v jaké podobě vám nejvíce chutnají. Pro nákupy zdravé výživy využívám e-shop Kaumy a doporučím ho i vám.  

Vaše Sabi!

Komentáře