Jak naučit dítě na nočník? Moje tipy jak na to a jak se z toho nezbláznit!

Zdroj obrázku: Pinterest


Je čas naučit vaše dítě na nočník? Děsíte se chvíle, kdy bude potřeba odbourat plenky? Rozčilují vás rady rodičů a babiček, kteří se předhánějí, jak jejich děti chodily na nočník už v jednom roce? Marně se snažíte svému potomkovi vysvětlit, co je to nočník a k čemu se používá? Klid! Jsem na tom podobně. Právě jsme s Jiříkem v období, kdy ho učíme na nočník. Shrnula jsem pro vás pár tipů, jak postupovat a jak se z toho nezbláznit. :D


Nočník je náš kamarád

Tak jo, řekněme si to po pravdě. Vysvětlit naší ratolesti, že nočník je kamarád a nikoli nepřítel, není vždycky legrace. Jednodušší to mají ti, co mají staršího sourozence, který nočník využívá tím správným způsobem. Ale nemusí to tak být vždycky. Já jsem se těšila, jak je Jiřík chytrý, až uvidí Nelu na nočníku, tak se s radostí připojí. Asi tušíte, že realita je poněkud náročnější…

Co radí „odborníci“

-          Dítě pravidelně posazovat na nočník od chvíle, kdy začne samo sedět
-          Praktikovat bezplenkovou metodu
-          Počkat, až dítě bude chápat, co na nočníku dělá a proč
-          Počkat si na léto – čurání na travičku ho to naučí
-          Pořídit hrací nočník


Co si o tom myslím já?


-       Ve skutečnosti neexistuje žádná obecná rada, která by vaše dítě naučila používat nočník. Každé dítě je totiž jiné a na každé funguje něco jiného. Asi nejúspěšnější (podle mě) je bezplenková metoda využívaná od narození. Tedy vyčíhat si chvíle, kdy miminko vylučuje a od začátku ho učit čurat i kakat na nočníček, nebo do kbelíčku. Je to však metoda časově opravdu náročná a upřímně řečeno – u Nely jsem na to neměla nervy a u Jiříka ten čas. Nemohu tedy potvrdit, jak moc se to osvědčí v průběhu růstu dítěte.


 Dítě pravidelně posazovat na nočník od chvíle, kdy začne samo sedět


Pravidelné posazování na nočník od chvíle, kdy děti začnou sedět, je docela fajn metoda. Jenže… S Nelou jsem to dělala a naivně si myslela, že v roce jsme bez plen. Nebylo to tak. V půl roce dítě sice sedí na nočníku a podaří se mu i vyčurat, ale nechápe, co dělá a proč. Neovládá tělesné funkce. Takže pokud se to někomu dařilo, je to výjimka.

Počkat, až dítě bude chápat, co na nočníku dělá a proč


Počkat, až dítě bude chápat? Ano! Toto je za mě nejideálnější metoda, která bych řekla, že i funguje. Samozřejmě že to nejde ze dne na den. Dítě se nenaučí ovládat své tělesné funkce ze dne na den. Ale ve chvíli, kdy pochopí, k čemu nočník slouží, máte půl této náročné cesty vyhráno.

U Jiříka jsme zatím ve fázi, že ví, k čemu nočník slouží. Vše, co se do něj dělá, označuje jako „kaka“, ale zatím se mu podařilo jen párkrát vyčurat. Zato jakmile má mokré kalhoty, okamžitě hlásí, že se „pokakal“. A také když tlačí, sedne si na nočník – oblečený - a dělá bobek tam, kde má. Takže je teď jen na mě to vychytat a včas ho vysvléknout (a nepřerušit mu to).

A ano – na otázku, zda sundávám doma pleny, odpovídám kladně. Ne sice celý den, když je doma Nela, nebo něco dělám, tak to většinou nestíhám. Ale především dopoledne, kdy mám čas u něj sedět a zabavovat ho, aby seděl na nočníku, pleny sundáváme. Stejně pořád něco peru, takže vyprat každý den pár počuraných tepláků není problém.


Počkat si na léto – čurání na travičku ho to naučí


Odplenkování v létě a čurání na travičku? No, nevím… Hodně maminek to odkládá na léto – a já se ptám proč? Vážně tohle někomu funguje? Obě moje děti, když v létě běhají nahaté na zahradě, čurají na travičku. Nela teda už ne, ta chodí uvědoměle na nočník – hlavně proto, že čurání ve dřepu jí moc nejde a vždycky si počurá nohy. Ale Jiřík si v létě čural jak chtěl a kdy chtěl. Sice byl bez plenky, ale ani netušil, že čurá. Takže, jak tahle metoda vlastně funguje???

Navíc znám dítko – dnes už dospělého muže – co se to tedy takhle „naučil“, ale… Čurat sice chodil na nočník, ale bobky byl zvyklý dělat na trávu. A dělal to pak i doma. A všude měli koberce. Po celém bytě. A pak dostal k Vánocům odrážedlo…. Od té doby už koberce doma nemají… :D

Takže pokud někomu tato metoda funguje či fungovala, napište mi do komentáře, jak to správně praktikovat. Já tedy fakt netuším….

Pořídit hrací nočník

A poslední metoda – hrající nočník? My ho sice nemáme, ale je pravda, že jsem o něm uvažovala u Nely a i teď nad ním přemýšlím. Nočník zahraje ve chvíli, kdy se dítě vyčurá, takže je to pro něj motivace, aby chtělo čurat jen do něj. Myslím, že to je super nápad – učení hrou. Proč ne.

Ovšem tak nějak tuším, že můj vychytralý synek by si pomohl jinak. Lil by do nočníku pití a ten by hrál pořád dokola, dokud by v něm nedošly baterky. :D

A co vy? Jak se vám daří, nebo dařilo odplenkování potomka? Napište mi do komentáře a poraďte tak ostatním maminkám, jak na to. I já se ráda poučím, neboť jsme stále v poloviční fázi procesu. :D

A malý tip pro ty, co mají problém udržet dítě na nočníku

Úplně boží nočníky mají TADY. :)

Vaše Sabi!

Komentáře

  1. Skvělý článek. :-) Já mám zkušenosti s posledními dvěma způsoby. Čůrání na travičku - tak jsem syna během týdne odplenkovala. Jednoho dne jsem sebrala plenky a kropili jsme pampelišku na dvorku. Vysvětlila jsem mu, že jí může i počůrat. Měl z toho hroznou radost a chodil to každou chviličku zkoušet. :-) Během třech dnů to pochopil a po týdnu už byl víceméně bez "nehody". Hrací nočník se nám neosvědčil. Začne hrát hned při první kapce a syna to okamžitě vyrušilo a čurat přestal. Takže za mě tedy hrající nočník moc ne, možná kdyby začal hrát až po chvilce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, to je zajímavé... no my jsme ho nakonec objednali, takže časem napíšu určitě článek o naší zkušenosti. :)

      Vymazat
  2. Hrací nočník jsem nevěděla že do teď existuje malý už chodí pomalu od roku na nočník ani uz nevím jak se to tak rychle naučil ale možná to bude tím že nosil takové pleny a ty moc neabsorbují moč takže mu to pak přišlo nepříjemné a začal chodit na nočník samozřejmě že jsme mu to museli vysvětlovat co a jak.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)