Dvě děti a dva psi v domácnosti? Jak udržuji pořádek a proč neustále ničím vysavače?


Zdoj obrázku: Pixabay.com

Kdo má doma děti, dobře ví, že uklízení je nutné, ale zároveň tak trochu zbytečné. A když k tomu máte ještě dva psy, úklidu se prostě nevyhnete. Ona totiž jedna věc je mít v bytě nepořádek – tedy hračky kam se podíváš, a druhá věc je mít v bytě špínu. To druhé mi do domácnosti v žádném případě nesmí. Jak to tedy dělám a jak často uklízím?

Uklízet byt ve kterém jsou děti? Marnost nad marnost!

Jak říká jedna moje kamarádka, uklízet byt, ve kterém jsou přítomny děti, je jako čistit si zuby a jíst u toho tatranku. Něco na tom bude. Dříve jsem žila ve fázi, že jsem chtěla mít v bytě dokonalý pořádek. Nikde nic vyházeného. Jenže jsem byla otrokem svých dětí a své domácnosti. Než jsem jedno sklidila, další roztahaly. Nyní je nechávám, jen když vidím, že už si s něčím vůbec nehrají a pravděpodobně už se k tomu ten den nevrátí, uklidím to, nebo je přesvědčím, aby to uklidily se mnou.

Ovšem pokud chci, aby mi pomáhaly, většinou tím snaha o úklid končí, protože si s tím začnou znovu hrát a ladem leží to ostatní. A tak pořád dokola. A tak se snažím jejich hru hlavně směrovat do jejich pokoje, aby alespoň obývák a kuchyně zůstaly uklizené. Aspoň trochu.




Dva psi v domácnosti a pravidelný úklid

Mít v domácnosti dva chlupáče je náročné. Zvlášť, když se rádi povalují na křesle, na gauči a v sedacím vaku. Do postele už přístup zaplaťpánbůh nemají. Občas si říkám, při tom množství chlupů, co pořád vysávám – hlavně z Lorda – už by měli být dávno plešatí. Leč k mému zklamání, nejsou. Chlupů mají stále neuvěřitelné množství.

S Baronem, což je boxer a chlupy má krátké, takový problém není. Ale Lord – labrador – pelichá naprosto neskutečně a pořád. Občas se to ještě zhorší, to luxuji úplné chomáče několikrát denně. I když vyloženě nelíná, je potřeba minimálně jednou za den vyluxovat byt a sedačku, a aspoň jednou za dva dny vytřít.

Od té doby, co Lorda máme – letos mu bude 11 let, už máme šestý vysavač. Některý vydrží dva roky, jiný to dá jen půl roku. V současné době používám půjčený velký vysavač Eta Neptun na vodu, kterým se dají čistit koberce a sedačka, pak malý robotický vysavač, který se ale každou chvíli zahltí chlupy a místo, aby je vysával, tak je plive. A Elektrolux, který už jsme měli překvapivě čtvrtý rok, leč několikrát reklamovaný a opravovaný, nám odešel před týdnem do věčných lovišť. Bylo tedy na čase koupit vysavač nový.




Nový vysavač Eta Manoa – jak jsme s ním spokojení

Jelikož jsme v minulosti měli již dva vysavače speciálně pro domácnost se zvířecími mazlíčky, byly drahé a nijak zvlášť výkonné, tentokrát jsme zvolili levnější variantu. Vsadili jsme na osvědčenou značku Eta, kterou využíváme často v různých spotřebičích a vybrali jsme model Eta Manoa. Cena vysavače byla kolem 2500.- což bylo celkem přijatelné. Nepotřebujeme žádný extra výkon, protože koberec máme jen malý v dětském pokoji. A chlupy z gauče stejně nevysaje spolehlivě nic. Používám na ně lepicí pásku. :D

Chtěla jsem vysavač sáčkový, protože mám pocit, že ho chlupy neucpou tak rychle, jako ty bezsáčkové. Ano, vím, je to dost nákladné pořizovat stále nové sáčky, ale vysavač zůstane dlouho čistý a funkční, což je pro mě důležité. Máme vyzkoušený už i univerzální pratelný sáček, ale není to nic moc. Prach se skrz látku dostává do přístroje a ničí ho. Takže za mě určitě ne!

Eta Manoa přišel rychle a hned jsem ho vyzkoušela. Překvapil mě velmi příjemně. Výkon má velmi dobrý. Mám ho nastavený na nejnižší stupeň, a přesto vysává perfektně. Lino v pokoji a v kuchyni se mi dokonce zvedalo. Musela jsem proto vyměnit hlavici na tvrdé podlahy. Teleskopická tyč je fajn, protože se nemusím hrbit. A hlavně, oproti Neptunovi je krásně tichý. Člověk si k luxování pustí písničky, a dokonce je slyší. :D

I když máme nový vysavač Eta Manoa teprve krátce, jsem s ním spokojená. Jak dlouho vydrží, ukáže až čas. Zatím bych vám ho s klidem doporučila. 😊

Kdybyste chtěli mrknout na parametry, můžete tady. Kupovali jsme ho v Datartu, ve kterém nakupujeme většinu této techniky.

Vaše Sabi 😊





Komentáře

  1. Jelikož mam kocoura a zlateho retrivra tak chlupy jsou silenstvi. A neni nad to vyndat vyprany pradlo z pracky a uz s chlupama. 😭😭 Takze kazdou radu beru. 🙂 Novy vysavac uz take potrebuju, ale nejaky vyceucelovy protoze mit dva v byte, tak nevim kam bych je dala. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na chlupy v prádle prý je super sušička, vše vyklepe. taky bych ji potřebovala. Jinak se luxuje díky pejskovi taky imrvére :D

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)