2x Napínavé čtení pro první i druhý stupeň :)


Nějak v poslední době zanedbávám tipy na čtení pro větší děti. Což je třeba napravit. :) 
A proto tu mám pro vás hned dva tipy na knihy, které zaujmou děti od 8 - 12 let. Obě knížky se čtou velmi dobře, jsou napínavé, místy vtipné a nechybí v nich nečekaná překvapení. :)


Lucie Šavlíková - Černobílé prázdniny


Tahle knížka, která má nádherné ilustrace od Komára, zaujme především děti na prvním stupni. Hlavním hrdinou je Honzík Meles, kluk, který hodně stůně. A vždy, když stůně, jezdí ho hlídat podivná prateta Pravoslava, která má zvláštní rozcuchané černé vlasy s šedinami a nikdy nesundává svůj baret. Jednou dostane nápad. To městské prostředí Honzíkovi vůbec neprospívá. Kdyby byl u ní na chalupě, obklopen přírodou, určitě by se hned uzdravil. A tak se domluví s rodiči a vezme Honzíka s sebou. A protože se blíží letní prázdniny, zůstane Honzík rovnou celé léto.

U tety se seznamuje se zahrádkou, ale i s lesem, který je všude kolem. Protože miluje zvířata, zajímá ho i vše, co v lese žije. Jednou se vydá k hajnému, aby kouknul, zda nemá v hájovně nějaká zraněná zvířátka na ošetření. Místo nich ho však pořádně prožene jezevčík Biwoj. Jak Honzík utíká, propadne se mu v lese noha a šlápne rovnou do jezevčí nory. Jaké je jeho překvapení, že jezevec mluví a dokonce se jmenuje Petr, stejně jako pohádkový jezevec, od kterého mu údajně tatínek vozí dárky, když je nemocný?

Honzík se postupně seznamuje nejen s jezevcem Petrem, ale i s dalšími lesními obyvateli. Poslechne si pohádky, které Petr rád a výborně vypráví a také vyřeší problém se vzteklým jezevčíkem Biwojem. Zkrátka zažije plno dobrodružství.

Takhle knížka je naprosto kouzelná. Jednak se odehrává uprostřed lesa, jednak zvířátka mají lidské vlastnosti a jejich historky děti pobaví i poučí. A děti se zasmějí, ale také se budou bát. Zároveň se zamyslí nad chováním lidí, kteří mohou v lese škodit, jako některá zvířata, např. liška. 

Černobílé prázdniny jsme četly s Nelčou, ale četla jsem je i já sama. Nelinku bavily hlavně pohádky jezevce Petra, ostatní příběh, který prožíval Honzík už tolik ne. Ale Nele jsou tři roky. Na takovou dlouhou pohádku je ještě příliš malá. 

Mně se knížka moc líbila a Honzíkova láska ke zvířátkům mě pohladila na duši. Kéž by si z ní děti vzaly příklad a milovaly zvířata, tak jako hlavní hrdina.

Knížku Černobílé prázdniny zakoupíte na stránkách nakladatelství Portál.






Tuutikki Tolonen - Strašidelná chůva

Tak tohle je úplně jiný příběh! Hlavními hrdiny jsou tři děti, sourozenci Hilla, Kaapo a Maikki. Jejich tatínek je často na pracovních cestách a skoro ho neznají. Pamatují si jen jeho "neviditelný hlas", protože jim často telefonuje. Když maminka dostane pozvánku do lázní, vyšle podivný spolek k dětem chůvu, která je má pohlídat, než se otec vrátí. 

Jaké překvapení děti prožijí, když se z chůvy vyklube bubák. Velká chlupatá smrdutá příšera, která toho neumí moc uvařit, bojí se komára a spí ve skříni. Děti jsou spíše než na bubáka odkázáni sami na sebe. Starají se o sebe, ale i o něj. Bubák má totiž svá tajemství, která se mu moc nechtějí prozrazovat. 

Kaapo navíc sežene knihu, kde popisuje autor svůj život s vlastním bubákem. Tak se dozvídají, co bubáci jí, jak a kde spí, a co potřebují, aby byli šťastní. A děti chtějí, aby jejich bubák byl šťastný.

Tahle knížka je především pro větší děti. Svět, který kolem svých bubáků autorka stvořila, je přirovnáván k Harry Potterovi. Já bych to viděla méně pompézně, protože Bradavice jsou Bradavice, ale kdo ví. Třeba se ve druhém závěrečném díle podíváme do míst, kde bubáci bydlí a budeme ještě překvapeni.

I když jsem dospělá, tahle knížka mě opravdu hodně bavila. Líbilo se mi myšlení dětí, jejich dobrodružství a záchrana bubáků, atd. Prostě jsem se skvěle bavila po celou dobu čtení a poslechu, protože já mám knížku nejen v hmotné podobě, ale i jako audioknihu výborně namluvenou Bárou Štěpánovou.

Pokud máte doma čtenáře kolem čtvrté, páté třídy, jsem přesvědčená, že touhle knížkou jim uděláte rozhodně velkou radost!

I knížku Strašidelná chůva zakoupíte na stránkách nakladatelství Portál.






Vaše Sabi :)

Komentáře