Karlík Nezbedník a Sofinka Neplechová: Knížka pro mé děti – přesně „na míru“


Jak už asi víte, v posledním roce jsem zcela propadla kouzlu dětských knížek. Je to zásluha hlavně mých dětí, které mi dělají obrovskou radost a knihy postupně čím dál více řadí do svého života. Čtu jim před spaním, čtu jim přes den a když nemám zrovna čas, sami si prohlíží a nahlas komentují  - „čtou“.


Když se mi ozvala kamarádka ze střední školy, že se sestrou vydaly knížku, nadšeně jsem souhlasila se spoluprací. I kdyby mi ji nenabídla k recenzi, koupila bych si ji. Čistě ze zvědavosti. Byla jsem opravdu hodně příjemně překvapená.

Karlík Nezbedník a Sofinka Neplechová jsou hlavními hrdiny této knížečky. Jsou to dvě školkou povinné děti, které mají stejné nápady jako Jiřík a Nelinka. Nechtějí si čistit zuby, česat vlasy, mýt se, někdy se Nelče nechce do školky, občas odmítá jídlo a Jiřík zase pití.

Autorka – Veronika Valentová napsala krátké příběhy, ve kterých se věnuje právě těmto situacím. Vymyslela nádherné příběhy o tom co se stane, když děti nebudou dělat to, co mají. Zoubky jim utečou, protože se jim v nečištěné pusince nelíbí, ve vlasech se Sofince usídlí vrabci a medvídkovi, kterého Karlík pošle do školky místo sebe, se tam tak zalíbí, že by tam už chodil nejraději pořád. Jenže Karlík je doma sám a nudí se.

Všechny příběhy jsou napsány s úžasnou láskou a empatií. Byla jsem úplně u vytržení z Nely, která jim zcela propadla od samého začátku. Při čtení ani nedýchala a když si jde čistit zoubky, mýt se, nebo jíst, neustále připomíná Karlíka a Sofinku.

Moje kamarádka a bývalá spolužačka Klára Valentová opatřila příběhy ilustracemi. Vůbec mě nepřekvapuje, jak jsou kouzelné a rezonují s dětskou duší, protože Klárku znám a vím jaká je. A ty kresby – to je přesně ona sama. Také taková pohádková kmotřička víla. 😊

Klárčiny kresby jsou nádherné. A to nepíšu proto, že je to kamarádka, ale protože mě opravdu okouzlily. Dokonce natolik, že pokud půjde k vydání má rozepsaná knížka o boxeřím štěňátku, chci Klárku požádat o ilustrace. Pokud byste si je chtěli lépe prohlédnout, můžete na ně mrknout SEM.

Karlík Nezbedník a Sofinka Neplechová jsou teď noví kamarádi Jiříka a Nelinky, a já doufám, že jimi ještě dlouho budou.

Kdybyste ty dva sympaťáky chtěli pozvat i do dětského pokojíčku vašich nejmenších, knížku Sofinka Neplechová a Karlík Nezbedník koupíte ZDE. 😉







Komentáře