5 tipů na vánoční dárky pro děti


Často čtu v různých skupinách pro maminky dotazy, jaké dárky kupovat dětem k Vánocům. Někdo potřebuje radu, co pro nejmenší, jiný má doma děti školkového věku, další už děti školou povinné. Pokusila jsem se shrnout pět tipů na dárky, které potěší děti ve věku zhruba od tří do třinácti let, při čemž vycházím z osobních zkušeností. Tyhle dárky jsou ověřené a zaručeně udělají radost i zabaví. 😊

LEGO – stvořte si svůj svět


Jednoznačně ten nejlepší dárek pro děti všeho věku, je LEGO. Tyto kostičky si dokážou užívat děti od dvou let i dospělí. Vybírat můžete z obrovského množství variant. Stačí vědět, pro jakou věkovou kategorii LEGO chcete, a také co mají vaše děti rády. Třeba jaké mají oblíbené filmy, seriály a podobně. 

LEGO totiž nabízí sady, ze kterých se dají postavit celé scény z oblíbených filmů a seriálů. Na své si přijdou milovníci Star Wars nebo Harryho Pottera, ale i menší děti, které mají rády Minnie, Krásku a zvíře nebo třeba Spidermana


My máme doma LEGO Duplo už asi rok a půl a nastřádali jsme několik sad, mezi kterými nechybí safari se lvem, žirafou a dokonce lego autíčkem, ve kterém jezdí ošetřovatel. Nela má oblíbenou i prasátko Peppinu a Jiřík prostě jen rád staví kostičky na sebe. Uvažuji, že letos o Vánocích rozšíříme zvířecí park a dokoupíme farmu a zvířátka. :)

A protože Nela miluje Ledové království a na všem máme princeznu Elsu, vyhlédla jsem jí sadu Elsa a její kouzelný palác


Pokud máte doma prcka od dvou let a ještě nemáte žádnou svou sadu LEGO Duplo, doporučuji koupit Můj první box se zvířátky. Na kostičky máte rovnou i stylový box a neřešíte, kam je uklidit. Protože když je LEGO rozházené po zemi a vy na něj šlápnete, je to vážně hodně nepříjemné! :)

Upřímně řečeno, jako holka jsem žádné LEGO nevlastnila, ale když to teď procházím a vymýšlím, jakou sadu koupíme Nele a nyní už i Jiříkovi, nemůžu se vždycky rozhodnout. U LEGO Duplo je to celkem jednoduché, protože tam těch sad není tolik, ale ty ostatní... Já osobně mám strašně ráda svět elfů. Takže když jsem viděla LEGO Elves... Kdyby mi to nebylo hloupé, klidně bych si ho koupila pro sebe a hrála si. Jenže, víte jak - čas, děti, klid... no a hlavně, tohle už by mi asi doma vážně neprošlo. :D

Ale zpět k nákupům vánočních dárků. Když jdu pro LEGO do obchodu, nikdy se nerozhodnu. Vždy držím v ruce tak deset krabic a postupně je zase vracím a nacházím nové. Takže já raději nakupuji přes internet, z pohodlí domova, ze stránky Kostickylega.cz, kterou doporučím i vám. Pokud budete objednávat, zaregistrujte se a určitě využijte i bonusový program.:)


Dřevěné stavebnice


Dřevěné stavebnice a vkládačky, to je zábava pro děti každého věku. Dokážou zabavit, ale i poučit. Je jen na vás, jaký druh stavebnice vyberete. Záleží samozřejmě na věku vašeho dítěte. Zpravidla bývá vyznačený na krabici, takže se nespletete. Určitě se snažte věk pro hračky dodržovat. My jsme zpočátku zkoušeli Nelu zabavit hračkami pro trochu starší děti s tím, že je chytrá a většinou ve všem napřed, ale nemělo to cenu. Nevěděla si s nimi rady a než se s nimi naučila hrát, polovinu poztrácela.


Já dávám přednost stavebnicím a skládačkám, kde se děti učí tvary, barvy, a trénují motoriku. Například různá dřevěná dětská puzzle, ze kterých skládají zvířátka, stavebnice, do kterých se vkládají kostky podle barev a tvarů, ale třeba i stohovací kostky. To je oblíbená zábava našeho Jiříka. Rád je skládá na sebe a rád uklízí dřevěné kostky do krabice podle tvarů.

Tyto hračky kupuji na různých webech, nebo i v kamenných obchodech, vždy podle toho, co mě zaujme.

Play – doh – víc než jen modelína


Ruku na srdce – koho v dětství nebavilo modelování. I když jsme měli k dispozici jen obyčejnou mastnou modelínu, kterou bylo potřeba pořádně promačkat a zahřát, aby byla tvárná a poddajná, vytvářeli jsme z ní doslova kreace.

Naše děti už mají možnosti mnohem rozsáhlejší. Plastelína – modelína Play – doh je naprosto úžasný materiál, který je měkoučký, obtiskne do sebe všechny možné tvary, jemné i hrubší a krásně drží tvar. A navíc, což oceňuji asi nejvíce, nelepí se k podložce a pomůckám pro modelování.



Play – doh můžete nakoupit po jednotlivých kelímcích, přičemž každá barva je v kelímku zvlášť, nebo rovnou v sadě po různém množství kelímků. Doporučuji však vybrat rovnou sadu, a to nějakou kreativní. Play – doh totiž můžete koupit v sadě s pomůckami na vaření pizzy, modelování lidských zubů v ústech, výrobu zmrzliny, pečení a mnohé další. Záleží jen na vás, co vám padne do oka, nebo jaké záliby mají vaše děti.

Play – doh je univerzální dárek, který zabaví a potěší děti od dvou let, snad až do důchodu. Alespoň u nás si s Nelinkou vyhrají všichni, kdo k tomu sednou. 😊

Mimochodem, pokud si bude chtít dítko svůj výrobek ponechat na památku, stačí ho nechat uschnout. Tato plastelína na vzduchu tvrdne.

Play - doh kupuji většinou v kamenném hračkářství, takže vám odkaz dávat nebudu. 

Kinetický magický písek


Podobnou zábavu přináší i kinetický, tzv. magický písek. Jedná se o vlhkou pískovou hmotu, která se dobře lepí k sobě, ale při tom nezašpiní ruce. Dá se z ní krásně tvarovat a stejně jako u výše zmíněné plastelíny, z ní můžete vyrábět napodobeniny pizzy, vánočního cukroví, nebo si postavit hrad, domky, zvířátka a podobně. Opět záleží jen na vás, jakou sadu dětem vyberete. Kinetický písek se dá opět zakoupit buď samostatně v různém množství a barvách, nebo v sadě. Sady jsou však ideální, pokud s kinetickým pískem začínáte.



Možná se vylekáte, že to není hračka do dětského pokojíčku. Já sice kinetický písek dávám na hraní dětem venku na dvoře přes léto, ale dá se k němu pořídit i speciální nafukovací bazének, nebo plastová nádoba, ve které děti písek mají a staví si v něm. Navíc se dá docela dobře vyluxovat.

Určitě vás zajímá, zda doporučím nějakou konkrétní značku. Tady bohužel žádnou psát nebudu, protože při výběru koukám spíše na to, jaké formičky u písku jsou. Rovněž pro něj chodím do kamenného hračkářství. 

Kouzelné čtení s chytrou tužkou od Albi


Pro mě byly už od dětství vždy těmi nejkrásnějšími dárky knihy. A snažím se k této lásce vést i své děti. Řekla bych, že se mi to celkem daří. Nechci vám tu však dávat tipy na dětské knihy, protože to je tak rozsáhlá tematika, že vydá na samostatný článek, který snad do Vánoc stihnu ještě napsat.

Dnes bych vám ráda představila opravdu kreativní hračku, a to je Kouzelné čtení s tužkou od Albi. Jedná se o knihy, které se čtou pomocí speciální (kouzelné) elektronické tužky. Děti v podstatě nepotřebují dospělého čtenáře, ani vaši asistenci. Tužku přikládají na různé obrázky či texty ve speciálních knihách a ona jim sama předčítá.



Řekla bych, že je to taková chytrá varianta pro hodně zaneprázdněné rodiče. 😊 Tužka samozřejmě nespolupracuje s každou knihou. Je potřeba si v Albi vybírat knihy označené jako Kouzelné čtení. Výběr je však opravdu veliký, od pohádek přes poznávání přírody až po učení cizích jazyků. Knížky tak využijí děti od tří let až po školáky. Díky tomu, že jazykové knihy jsou namluvené rodilými mluvčími, jsou ideální i pro školní děti učící se cizí jazyky.

Kouzelné čtení - knihy i elektronickou tužku koupíte nejsnáze přímo na stránkách Albi.

Co říkáte na můj výběr? Líbí se vám? Dostanou vaše děti pod stromeček některý z těchto dárků?

Vaše Sabi 😊



Komentáře