Naše Zahrada žije a my s ní - Jak zahradničím i s dětmi :)


Kdo má zahradu, nebo alespoň malou zahrádku,  a k tomu děti, jistě mi dá za pravdu, že je to k nezaplacení. Na zahradě jsou děti na čerstvém vzduchu, vyhrají si, vydovádí se, zamažou a něco se i naučí. Alespoň my to tak máme. Moje děti rozhodně nejsou jako z cukrkandlu. Na zahradě je nechám všechno vyzkoušet, dávám jen pozor, aby se nezranily. Proto mě nesmírně nadchla kniha Zahrada žije - Zahradničíme s dětmi. Cítím s ní totiž naprosté souznění!

Mám doma malé zahradníčky pomocníčky, to nezastírám. Někdy je to sice k pláči, protože vyplejí všechno, nejen plevel, ale i ředkvičky, mrkev, atd., ale když je to tolik baví. Obě mé děti láká zahrada už od nejútlejšího dětství. I když měly vždy své plastové hrabičky a lopatičku, mámino nářadí bylo vždy lepší. Já pak plela, okopávala a jedním okem pořád sledovala, aby se nezranily. Letos koncem léta jsme objevili s mužem opravdové miniatury zahradního náčiní, takže jak Nela, tak Jiřík mají vlastní kropáčk, lopatku a hrabičky. Jsou nesmírně spokojení a důležití. A já se nemůžu dočkat, až s nimi na jaře poprvé zasadím jejich první zeleninu.

Proto když jsem objevila knihu Zahrada žije z nakladatelství SmartPress, byla jsem absolutně nadšená! Poprvé jsem ji viděla na videu i Verunky Košťákové, která je se svými dvěma holčičkami založená podobně jako já. A už tehdy jsem věděla, že tohle je pro nás to pravé.

Zahrada žije je kniha, která se hodí jak rodinám s dětmi, tak bez nich. Obsahuje plno užitečných rad k zahradničení a k životu na zahradě. Není to jen o tom, kdy a jak správně zasadit květiny, zeleninu, atd. Tato kniha naučí vás i vaše děti souznění s přírodou a s vaší zahradou. Naučíte se poznávat jednotlivé zvířecí a hmyzí obyvatele zahrady, poznáte užitečné i méně užitečné rostliny, a abyste věděli, co dělat který měsíc, stačí pečlivě pročítat tuto publikaci. Krok po kroku vás totiž provede celým rokem a vy se tak spolu s dětmi naučíte plno nových věcí, které jste dosud třeba ani nezaznamenali.

I když jsem momentálně ve fázi, kdy se knihou kochám, pročítám si jednotlivé kapitoly a těším se na jaro, až poprvé zasejeme, využijeme ji už nyní. Nemůžu se dočkat, až s dětmi pověsíme novou ptačí budku - ta stará už se pomalu rozpadá, až vyrobíme ptáčkům lojové koule a jiné dobroty, nebo začneme chystat materiál, abychom na jaře vytvořily hmyzí domeček. Těším se také, jak dětem vybuduji vlastní záhonky, cestičku, kde si vyzkouší různé materiály, a na vyvýšených záhonech konečně zasadím bylinky. Juj. :) A o tom všem a ještě mnohem více se v této krásné publikaci s mnoha barevnými fotografiemi dočtete.

Pokud vás kniha Zahrada žije. Zahradničíme s dětmi z pera Anity Blahušové zaujala, koupíte ji na stránkách nakladatelství SmartPress.





Komentáře