Recenze: Agnes Marghete Bjorvandová - Astrid Lindgrenová


Kdo by neznal Pipi Dlouhou Punčochu nebo Děti z Bullerbynu. Jejich autorkou je švédská autorka Astrid Lindgrenová, která dětské literatuře zasvětila svůj život. Byla to milující matka, obdivuhodná žena, aktivní spisovatelka, ale i bojovnice za práva zvířat. Měla hlavu plnou bláznivých nápadů, které by jí závidělo leckteré dítě, a ještě ve stáří lezla po stromech. Životopis této úžasné ženy, z pera Agnes Marghete Bjorvandové, je určen především dětem. Své si v něm jistě najdou i dospělí. Je totiž nesmírně krásný a citlivý.
Autor: Agnes-Marghete Bjorvandová
Ilustrátor: Lisa Aisato
Nakladatelství: Ella&Max
Počet stran: 109
Rok: 2018

Recenze:
Biografie oblíbené švédské autorky Astrid Lindgrenové se stejnojmenným názvem je určena především dětem. Autorka vypráví životní příběh spisovatelky od jejího narození až po smrt. Vlastně začíná mnohem dříve. Nejprve seznamuje malé čtenáře s Astridinou rodinou a prostředím, ve kterém vyrůstala. To bylo totiž velmi důležité, neboť se později promítlo do jejích knížek.
Astrid sleujeme jako malou holčičku, studentku i absolventku, která své první zaměstnání získává v místních novinách. Poznáváme její první lásku a prožíváme s ní bol, když musí opustit svého malinkého synka, aby vydělávala na živobytí.

Astrid Lindgrenová měla úžasně dětství, přestože pocházela z farmy a byla nucena spolu se sourozenci často přiložit ruku k dílu. Její život však nebyl žádné peříčko. Start do dospělosti si zkomplikovala, když poslechla hlas svého srdce. Později jí opět vysvitlo sluníčko a ona byla šťastná a velmi úspěšná.


Autorka této biografie dětem ukázala, že život není vždy pěkný a spravedlivý. Dovedla trpělivě malé čtenáře až do spisovatelčina stáří, kdy kolem ní umíralo plno jejích spřízněných duší a Astrid byla najednou sama víc, než kdy jindy.

Bjorvandová píše velmi krásně. Její text je empatický a citlivý. Vypravuje jednoduše a přesto poutavě. Snad v každé kapitole životopisu poukáže na nějaké scény z Astridiných knih. Díky tomu je vidět, jak moc se spisovatelka inspirovala ve svém dětství a ve svém životě.

Každá kapitola je doplněna o citace Astridiných výroků a v závěrech je vždy uvedené tzv. „Víte že…“ A právě tam autorka dodává zajímavosti o Astrid a jejich knihách.


Nedílnou součástí této nádherné knihy jsou ilustrace. Jsou překrásné, propracované, a ukazují spisovatelku v téměř reálné podobě. Ilustrace této knize mnohonásobně zvedají už tak dost vysokou hodnotu a dělají z ní poklad ve vaší knihovně. Jejich autorkou je Lisa Aisato.

A jaké ilustrace jsou? Lehce pastelové, něžné, mírně rozostřené, jakoby rozmazané, dokonale snové. Díky nim si tuto knihu užijí děti i dospělí. Zatím jsem si ji četla sama a byl to nádherný zážitek. Dceři ji schovám na později, až z toho bude mít více rozum, bude si umět číst sama a bude vědět, kdo je Astrid Lindgrenová a Pipi Dlouhá Punčocha.

Hodnoceni: 100%

Ilustrovanou biografii pro děti Astrid Lindgrenová si můžete koupit na stránkách nakladatelství Ella&Max.





Komentáře