Haló, město! - Obrázková knížka pro malé (ne)čtenáře



Haló, město! Další skvělá kniha pro nejmenší děti, které ještě neumí číst, ale mají hlavu plnou úžasných příběhů a spoustu fantazie.

Název: Haló, město!
Autor/Ilustrátor: Anna Fiske
Nakladatelství: Ella&Max
Počet stran: 40
Rok: 2018

Recenze:
Na knižním trhu je v dnešní době poměrně velké množství knížek a leporel z tvrdých desek, které přináší dětem poučné obrázky bez textu. V těchto knížkách mohou malí vypravěči hledat, učit se, poznávat různá prostředí, a hlavně mohou vymyslet svůj vlastní příběh.

Moje dcera, když jí čtu, nikdy nedokáže nechat pusu zavřenou. Vždycky vymýšlí plno možností, jak příběh může pokračovat, a co se hlavním hrdinům stane. Poznáváte se? Poznáváte své děti? Pak doporučuji pořídit právě tyto knihy. Děti se tím krásně zabaví, hledají, vymýšlí a ještě se naučí plno nových věcí.

Jedny z nejkrásnějších knížek tohoto typu vydává právě nakladatelstvíElla&Max. A mezi jejich novinky patří i knížka Haló, město!, kterou vám nyní představím.

Na rozdíl od zmíněných leporel má tato knížka měkké listy. Na 34 stranách seznámí malé (ne)čtenáře s životem v jednom zdánlivě obyčejném městě. Obrázky se mohou zdát na první pohled stejné, ale samozřejmě nejsou.

Autorka přestavila dětem šestnáct téměř stejných obrázků jednoho města. Šestnáct obrázků -šestnáct hodin. Ukazuje totiž dětem, jak se takové město mění během celého dne. Od sedmi hodin ráno, kdy se teprve vše probouzí, objevují se první obyvatelé a otevírají se krámy, až do desáté hodiny večerní, kdy jde město spát.


Hned na začátku se děti seznámí se šesti jeho obyvateli. Čtyřmi podivnými lidmi, jedním psem a čarodějnicí, která se chce do města nastěhovat a hledá byt.


Postupně jsou děti svědky mnoha situací, díky kterým poznají, co všechno se v takovém městě může dít. Na rozdíl od jiných knížek tato obsahuje i krátké popisky událostí. Autorka je zapsala do pravého i levého dolního rohu. Vedle těchto kratičkých textů obsahují obrázky bubliny, které po vzoru komiksů umožňují některým postavičkám vyjadřovat své názory či emoce. Bubliny nejsou přehnané. Je jich tam pár, ale informace, které obsahují, jsou celkem zbytečné. Připadaly mi rušivé a vůbec bych je do obrázků nedávala.

Ilustrace jsou dětský humorné. Perspektiva, kterou je město znázorněno, je zcela nesmyslná, postavičky jsou trochu podivné a barvy ilustrací jsou smutné.


Musím přiznat, že co se týká ilustrací a bublin v obrázcích, jsem docela zklamaná. Ale nápad na vyobrazení šestnácti hodin v životě jednoho města a mnoha lidí v něm, je skvělý. A dosud jsme podobnou knížku postrádali. Jsem proto moc ráda, že teď už ji máme.

Hodnocení: 80%

Knížku Haló, město! si můžete koupit na stránkách nakladatelství Ella&Max.

Komentáře