Kam s dětmi v jižních Čechách: Zoo Ohrada - Hluboká nad Vltavou


Zoo na Hluboké je označována jako nejlepší jihočeská zoo. My jsme tam byli za poslední dva roky podruhé a očekávám, že v následujících letech si to ještě několikrát zopakujeme.  Je opravdu nejlepší? Jak se nám tam líbilo? A co všechno tam mohou vaše děti vidět a zažít?


Do zoo na Hluboké jezdím opravdu velmi ráda. Je to opravdu jedna z nejlépe upravených zoologických zahrad, které znám. Není příliš velká, takže je vhodná i pro rodiny s těmi nejmenšími dětmi. Vyžití a zábavu tam však najdou malí i velcí.

Zvířata

V první řadě dětičky poznají nová zvířátka, od těch nejhledanějších, jako jsou medvědi, tygři nebo surikaty, až po ty méně známé. Uvidíte tam vlky, koníky, klokany, různé divoké i domácí ptactvo, také vydry a jiné vodní živočichy. Vše je umístěno ve výbězích tak, že dobře uvidí i malé děti. Jediné, kde je problém zahlédnout obyvatele, jsou výběhy tygrů, medvědů a vlků. Tam je poměrně vysoká zeď, na kterou musíte malé dítě vysadit a pokud se zvíře schovává v jejím stínu, nemáte šanci ho zahlédnout. Je sice možné využít i další stranu, kde je sklo (např. u tygrů), ale pokud je zvíře schované v porostu, není vám to nic platné. A to je v letním horku dost pravděpodobné. Tygry a lvy si proto vaše dětičky snáze prohlédnou v menší Zoo Dvorec, která je nedaleko.

Krmení

Pokud chcete, aby se vaše děti setkaly se zvířátky ještě blíže a dokonce si je nakrmily, nebo hladily, mohou využít výběhu u zakrslých koziček. Krmit ale mohou i ryby a různé vodní ptáky.
Pokud se rozhodnete zvířata krmit, rozhodně nezkoušejte dávat jim chleba, rohlíky a podobné pochutiny z vlastních zásob. Svačinu si nechte pro sebe. Zvířátkům jsou určeny speciální granule, které se dají koupit přímo u určených výběhů za pár korun.

Zábava i poučení

Během procházky zahradou si mohou děti zaskotačit na různých průlezkách, prohlédnout si skelety pravěkých ještěrů, nebo vyzkoušet různé interaktivní tabule. Pro školy je v zoo dokonce celé centrum, kam se mohou školy, nebo třídy objednat na některý ze vzdělávacích programů.

Občerstvení

Občerstvit se můžete na různých místech - buď hned na začátku - a zároveň na konci -  ve stáncích "U surikat", nebo přímo v restauraci, která je zhruba v polovině cesty. U ní se nachází zmíněný výběh se zakrslými kozičkami i další průlezky. Po cestě si můžete koupit zmrzlinu s různými příchutěmi. Tu jsme využili k osvěžení i my, byli jsme však zklamaní. Na obrázku vypadá pohár opravdu bohatě, a nakonec se v papírovém pohárku krčila malinká mrzlinka, posypaná barevným zdobením nebo politá karamelem. Za 40 Kč trochu málo.

Komentované krmení a noční prohlídky

Pokud si chcete dopřát nevšední zážitek, máte jedinečnou možnost využít komentované krmení zvířat. Uvidíte zvíře baštit a ještě se o něm dozvíte plno zajímavostí.
Další zajímavé akce, které se zde konají, jsou večerní pohádkové prohlídky. V červenci už proběhla, ale srpnová se teprve chystá a to 17.8.2018 v 19:00. Pro více informací klikněte sem. Pokud tedy zavítáte do jižních Čech v tomto období, tak ji určitě využijte. Jedná se o nevšední zážitek.

A teď už se pojďte podívat na fotografie. :) První část jsem fotila novým teleobjektivem, který jsem potřebovala vyzkoušet. Objevila jsem nový problém - teleobjektiv vysunutý na největší přiblížení se dost klepe. Je nutné použít stativ, který jsem samozřejmě neměla. Kde to šlo, tak jsem si ruce opřela o hrazení, ale samozřejmě to nebylo možné všude. Proto je také fotek poměrně málo. Ale myslím, že nemá cenu zahltit tento článek fotkami zvířat. Takto je to akorát. :)

Další fotky už jsou pak foceny foťákem Olympus Pen el-7, tak jak to už znáte z mých článků. :)

U některých zvířátek jsem se zasekla a fotek udělala více. U jiných jsem jen proběhla. Také záleželo na tom, jak se jim zrovna chtělo pózovat.




Nela na prvních průlezkách. Klouzačka na ni byla docela vysoko a ještě se tam bála. Je vhodná pro větší děti. Jo a ta modrá barva se vám nezdá. Přepnula jsem si břichem "white balance" a zjistila to až za nějakou dobu. Asi signál, že bych měla zhubnout. :p










Ještě před vchodem do zoo byla akce s divokými ptáky. Na představení jsme nečekali, ale prohlédli jsme si sovy a soví mláďata. Ta si mohly děti dokonce pohladit.











Míst na posezení a odpočinek je v zoo dostatek podél celé trasy. Akorát jsou většinou na slunci, což už tak příjemné není. Tato lavička byla první a na dlouhou dobu i poslední ve stínu.


Zmrzlinové zklamání.








Další průlezky u restaurace, kde jsou zároveň toalety a krmení zakrslých koziček.



Po dvou letech na místě činu!
Tady na tom mostě jsem se před dvěma lety fotila pouze s Nelou, ale se stejným kočárem. (Lehčí o jedno dítě a jeden foťák). :D


Krmení kaprů. Nela by z nich vykrmila velryby. Nechtěla přestat. Ještě že nám došly drobné do automatu s krmením.


A občerstvení "U surikat". Dát si můžete nápoje, nanuky, nebo i celé jídlo. Samozřejmě jsou tu k dispozici klobásy, hranolky, smažák a pod. Nic zdravého, ale kvůli tomu přece do zoo nejezdíme. :)



Pohled přes rybník na zámek Hluboká, kam se vydáme příště. :)


Byly jste už na Hluboké - ať už na zámku, nebo v zoo? jak se vám tam líbilo? 
Hluboká je ideální místo, kde se vyřádí celá rodina. Můžete navštívit zámek Hluboká i lovecký zámeček Ohrada. Děti najdou zábavu v zoo, nebo na dětském hřišti, kde jsou skluzavky, skákací hrady, autíčka, balonky apod. A dospělí? Ti mohou využít různé aktivity od sportu, přes vodní hrátky až po oblíbený golf (i když golf je vlastně také sport. :D).

Vaše Sabi!

Komentáře

  1. V ZOO jsme byli při naší dovolené v JČ před pár lety. Mám dojem, že i dost expozic bylo ještě rozpracovaných, nicméně se mi tam líbilo. krásné fotky, Sabi, ti psouni jsou boží :) Na ně bych se vydržela dívat dobu, to samé na surikaty :)) Byli jsme i na zámku, ale Hluboká mě na rozdíl od Českého Krumlova nechala celkem chladnou. Možná je to i tím, že jsme na ni neměli tolik času a handrkovali jsme se s Natálkou o foťák :) Ale však se tam ještě podívám, u vás na jihu je nádherně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys toužila udělat si soukromou výpravu, nebo i s Káťou, a vlastně klidně i s Natálkou, tak jste vítané. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)