KOKEDAMA - recenze + SOUTĚŽ o dvě knížky !!!



Pokud se zajímáte o to, jak vytvořit zajímavý, moderní a vzdušný interiér, jistě jste už narazili na současný trend v pěstování převážně domácích rostlin. Vychází z japonského umění a rostliny nemají květináč, nýbrž jsou volně zavěšeny v prostoru, zatímco jejich kořeny jsou upevněny v mechové kouli omotané motouzem. Vypadá to sice složitě, ale výroba takové rostliny je rychlá a s knihou KOKEDAMA od nakladatelství Metafora to jistě hravě zvládne každý.




Recenze:

Knížku KOKEDAMA vydalo nakladatelství Metafora, které tyto publikace "prostě umí". Kniha je nejen krásně provedená po grafické stránce a plná krásných kvalitních fotografií, ale věřím, že bude opravdu skvělým pomocníkem pěstitelům a zahradnicím, které se budou chtít do tohoto umění pustit. 

Kokedama se dá vytvořit snad z každé rostliny. Alespoň mi to tak přijde po prostudování této knihy.  Autorka, která se věnuje rostlinám a výzdobě interiérů, ukázala, že dokáže vytvořit kokedamu z pokojové rostliny, bramboříků i malého stromku. 

Sama jsem se zatím do výroby nepustila, ale to jen z jednoho důvodu. Pořád je u nás buď sníh, nebo bláto, popř. mrzne. Není proto možné nasbírat mech, který se k tvorbě kořenového balu používá. 

Autorka knížku rozdělila na několik kapitol. V těch prvních se věnuje velmi pečlivě popisu, co to vůbec je kokedama, jak se o ní musí pečovat, na jaké místo je vhodné ji umístit, jak se o ni starat, jak ji zavlažovat, atd. Poté již přichází na řadu kapitoly, kde se dozvíme, co všechno k tvorbě kokedamy potřebujeme a jak postupovat. 

Následuje 25 nápadů, jak vytvořit zajímavé kokedamy z různých rostlin, při čemž autorka samozřejmě postup výbory popisuje a dokumentuje kvalitními názornými fotografiemi. Rostliny rozděluje na několik skupin - např. tropické rostliny, cibuloviny, sukulenty a kaktusy, byliny, kapradiny a pod. Každé se tvoří trochu jinak a rozdílná je také péče o jejich bal. Autorka to vše popisuje velmi srozumitelně a proto věřím, že i takový anti-pěstitel jako já, zvládne kokedamu vytvořit - a snad mi chvíli vydrží... :)

Narozdíl od dvou z vás, totiž nebudu mít tuto knížku u sebe. Rozhodla jsem se nakonec, že do soutěže věnuji obě knížky, které mi nakladatelství Metafora poslalo. Tak čtěte dál a zapojte se do soutěže! :)

Knížka KOKEDAMA je podle mě psána srozumitelně a čtivě, takže ji jistě pochopí i někdo, kdo až dosud nic takového nevyráběl a rostliny pěstuje spíše náhodně. Tedy někdo, jako já. U nás doma totiž rostliny moc pěstovat nelze. Manžel je totiž neustále přelívá, takže já jen chodím a vylévám přebytečnou vodu. Pořád říkám, že se minul povoláním. Že se měl dát na pěstování rýže. :)
Proto si také slibuji, že kokedama by mohla být konečně pouze moje parketa, protože tam není co přelít. I když, on je schopen všeho. :)

Zkrátka a dobře, KOKEDAMA je čtivá kniha plná lákavých fotografií, která vám nedovolí jen tak sedět na gauči a lenošit. Po jejím přečtení hned vyrazíte do přírody na sběr mechu, popř. do zahradnictví pro další pomůcky a začnete tvořit. 

Ať už budete tvořit kokedamy ze svým domácích pokojovek, nebo si koupíte na první experimenty květiny v zahradnictví, přeji vám plno úspěchů. Věřím, že s touto publikací se vše vydaří!

Nakladatelství Metafora moc děkuji za poskytnutí publikací!

Pokud byste knihu nevyhráli a chtěli si ji zakoupit, je to možné ZDE.





Knížka zaujala i Nelu, která si s nadšením prohlížela fotografie květin. Jsem moc zvědavá, jestli se pak bude také chtít zapojit do jejich výroby. :)





SOUTĚŽ


A teď dávejte pozor! :)

Nakladatelství Metafora mi pro vás zaslalo hned dvě tyto nádherné publikace, abyste si o ně mohli zasoutěžit. Jednu knihu získá soutěžící, která mě bude sledovat zde na blogu (podmínky budou níže vysvětleny) a druhou bude mít má fanynka, nebo fanoušek na facebookové stránce blogu.

Soutěž potrvá od 19.3. do 30.3.2018


Podmínky:
1)Napsat mi, jaké rostliny doma pěstujete, jaké máte nejraději, popř. jakým se u vás daří nejlépe.
2)Stát se mým pravidelným čtenářem - dát odběr tady na blogu (okénko "pravidelní čtenáři v pravém sloupci na kraji), nebo dát laik mé facebookové stránce, kterou najdete ZDE.
3)Napsat mi, pod jakým jménem mě sledujete.
4)Mít doručovací adresu v ČR, nebo na Slovensku
5)Napsat mi e-mail, na kterém vás kontaktuji v případě výhry.

Hodně štěstí v soutěži. Těším se na vaše odpovědi. :)

Vaše Sabi

Komentáře

  1. 1. pěstuju nejvíc kaktusy vánoční a velikonoční, ale kvetou si jak chtějí, teď jsem od dcery dostala limetku, tak jsem zvědavá jak mou péči bude zvládat :)
    3. Sleduju tě jako Dana Goliášová
    5. danago@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. U nás je velká spousta květin - orchideje, fialky, ibišky, tlustice, ale i třeba rýmovník apod.
    Nejradši mám fialky.
    Sleduji na FB jako Miroslava Škampová,
    na GFC Mirka Škampová
    miuka12@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím,
    pestujem fialky, vianočný a veľkonočný kaktus, tučnolist, kristovu korunu, orchideu, citrónovníky, rhododendrony a iné...
    Sledujem vás tu na blogu ako Aďka
    mail: nicolete zavináč azet.sk

    Prajem pekný deň,
    A.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám doma fikus,palmu,kaktusy...ale většinou se mi to mění,protože ze záhadného důvodu mi kytky dlouho nevydrží :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Sabi, nejvíc mám doma orchidejek, ovšem jestli se jim v novém bytě povede, ví Bůh. Budu doufat, že ano. Jinak bych si chtěla pořídit pepřince, jsou to celkem malé kytičky a ty by se mi teď v menším prostoru hodily. A co jsem koukala, je spoustu druhů. Tak uvidím.

    Sleduji vždy a všude :)

    mail:sarkabooks@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Pěstuju už jenom avokáda :D :D Sázím každou pecku :D

    Kontakty znáš :D

    OdpovědětVymazat
  7. To je krásná knížka, škoda, že jsem to prošvihla. Krásný den, Iva

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)