Tip na čtení pro zvídavé malé čtenáře a cestovatele


Máte doma skorovědátora nebo vědátorku? Milovníka cestování a nadšeného turistu po zámcích českých i moravských? Je vaše dítko věrný společník po letních cestách českou krajinou a všem, co se vám postaví do cesty? Pak právě pro vás je knížka, která se mi nedávno dostala do ruky a kterou vydalo nakladatelství Portál.

Po stopách baroka v Čechách je kniha, která by mohla svým názvem snadno zmást. Proč vám tady doporučuji pro děti knížku o umění? Jenže ono to není jen tak. Tato knížka totiž není pro dospělé, jak by se mohlo zdát. Je určena primárně dětem a to dětem školního věku, které už umí sami číst, rády cestují a baví je prozkoumávání českých hradů a zámků. 

Martin Bedřich, společně s ilustrátorkou Michaelou Bergmannovou připravili pro malé nadšené cestovatele publikaci, ve které přibližují dětem barokní dobu, a to od dějin a politických událostí, až po každodennost. Děti tak zjistí, kdo tehdy v Čechách a na Moravě vládl, co byla pragmatická sankce, jaké proběhly války a jak ovlivnily českých lid, jak se lidé modlili, učili, oblékali, jak stolovali, ale také jaké nejznámější stavby jsou v barokním slohu vystavěné, přestavěné, kdo byli nejznámější sochaři a malíři a také kdo byl významný mecenáš hrabě Antonín Špork.


Tahle knížka může být velmi šikovným doplňkem nejen ke zmíněnému cestování, ale také ji děti jistě ocení ve škole, až se budou o této době učit. Snadněji si představí, kdo tehdy vládl a v jakém prostředí žil, na jakých zámcích, co jedl, pil, četl, jak se bavil. Pryč budou suché dějiny vypsané na tabuli svrasklou rukou staré dějepisářky. Od teď bude pro děti dějepis zábava.


I když mám zatím dětičky malé a k aktivnímu využívání této knížky se hned tak nedostaneme, nutně jsem ji musela mít. Jednak proto, že jsem vystudovaná historička a chtěla jsem vědět, co předkládá současná literatura na tomto poli dětem, a jednak proto, že jsem chtěla, aby i moje děti měly do budoucna v knihovničce něco užitečného a byly připraveny na společné výlety po českých památkách. O tom, že já osobně jsem velký nadšenec a to od školních let, asi psát příliš nemusím. A proto dokážu tuto knížku ocenit nejen jako dospělá a jako rodič, ale i tak, že se vcítím do kůže malých cestovatelů. Kdybych měla v dětském věku podobnou knížku, já i můj bratranec, se kterým jsme s prarodiči sjezdili půl Čech, bychom z ní byli rozhodně nadšeni a neustálým pročítáním bychom ji jistě proměnili v salátové vydání, tak jako velkou ilustrovanou mapu památek, na které jsme snad i spali, a do které jsme si tehdy pilně kroužkovali, které památky už jsme navštívili.


Pokud tedy máte doma děti školního věku, se kterými přes léto cestujete po památkách a chcete, aby je výlety ještě více bavily, rozhodně jim knížku Po stopách baroka v Čechách musíte pořídit. Pobavíte se u ní dobře i vy, protože ilustrace Michaely Bergmannové jsou vážně skvělé! A třeba se i něco nového přiučíte. :)

Knížku Po stopách baroka v Čechách zakoupíte na stránkách nakladatelství Portál.


Komentáře