Cesta k úspěchu


Včera jsem vám zveřejnila článek o tom, jak od začátku nového roku prožívám životní restart, nebo se o něj alespoň snažím. Také jsem vám prozradila, že mě k němu "nakopla" knížka, kterou jsem měla možnost číst poslední den v roce - ani jsem netušila, jak moc mě ovlivní a jak nakonec vyzní její čtení na Silvestra symbolicky.

Kniha Milionový rodič od Ivany Tremlové mě především překvapila. Nejsem vůbec příznivec motivační literatury. Dříve jsem byla velmi optimisticky smýšlející člověk, který viděl život jako jednu velkou výzvu a věřil, že když se něco chce dokázat opravdu hodně, tak se to prostě dokáže. Studená sprcha přišla v posledním ročníku vysokoškolského studia. Věřila jsem, že když oslovím instituce vztahující se k mému studiu, někdo se určitě najde, kdo mě bude nutně potřebovat a já najdu práci v oboru. HAHA!

Samozřejmě, že buď se neozval nikdo zpět, nebo mi přišla odpověď, že si můj e-mail založí a v případě potřeby se ozvou. Nikdy se nikdo neozval... A nabídka práce? Pokud jsem nechtěla jít do továrny, nebo na pokladnu v obchodě, byly možnosti telefonních operátorů, pojišťovacích, realitních a bankovních agentů apod. 

A tak jsem postupně vystřídala práci operátorky ve dvou firmách, abych nakonec zakotvila v bance, kde jsem strávila pět let. A to bylo asi to poslední, co mě vyléčilo z mého optimismu nadobro.  Nekonečné nabízení produktů klientům, kteří už vážně neměli žádné zbytečné peníze, které by investovali, nebo si vzali půjčku... Stále dokola - nabídky telefonem, emailem, osobně na schůzkách. Bylo toho tolik, že mě to naprosto znechutilo. A výsledek? Nic moc. Kvalita se přebíjela kvantitou... 

Přesto jsem se před dvěma lety rozhodla, že zkusím štěstí a otevřu si vlastní e-shop. Zvolila jsem dětské potřeby, hračky, atd. Jenže asi to vážně bylo zvolené zcela mimo mísu. Obchodů je příliš, já nebyla schopna konkurovat a navíc jsem vůbec netušila, jak takový obchod zviditelnit. A tak jsem jej po půl roce zase zavřela... Něco jsem prodělala, něco se mi vrátilo. Během rodičovské a dalšího těhotenství jsem však pořád dělala to, co mě baví po čtení knih hned nejvíce - fotografovala. Především pro blogy a tu a tam i pro nějaké známé, jejich známé, postupně i pro úplně cizí lidi.

A čím více zakázek jsem zrealizovala, tím více jsem si věřila a tím více jsem byla spokojená se svými fotografiemi. A čím více se mé fotografie zlepšovali, tím vyšší byl i zájem okolí o mou tvorbu. A tak jsem se rozhodla, že toto je směr, kterého bych se měla do budoucna držet. Fotografování! A protože mě baví fotit nejen portréty a akce, ale také různé výrobky, tematické fotografie a knihy, rozhodla jsem se ještě o jeden směr mého zájmu - fotografování pro reklamu.

Kniha Milionový rodič mě ujistila, že ne vždy se podaří podnikatelský záměr zrealizovat napoprvé a že je normální, že se člověk hledá, než dojde k tomu správnému, co ho opravdu baví, sedí mu a třeba ho i živí. A tak jsem se rozhodla, že se tomu začnu věnovat mnohem intenzivněji. Budu fotit, vymýšlet reklamní fotografie, realizovat svůj sen - Živit se tím, co mě baví!

Díky knize Milionový rodič už vím, kde jsem v předchozích "pokusech" dělala chyby, čeho se mám nyní vyvarovat a co naopak zlepšit. Také už vím, že udělat webovky a čekat, až se někdo "chytí" je nesmysl. Musím jít svému štěstí vstříc a nebát se oslovovat firmy sama a nabízet. A i když je to tak trochu krok k tomu, co jsem dělala dříve, nevadí mi to. Za prvé je mou primární pomůckou email, nikoli telefon a za druhé - nabízet vlastní práci je úplně jiné, než nabízet cizí produkty, kterým člověk mnohdy sám moc nedůvěřuje. 

Tolik tedy na začátek k mému nového podnikání - fotografování portrétů, rodin a fotografií pro reklamu.

Pokud jste jednotlivec, nebo firma, která by mé služby využila, neváhejte mě kontaktovat na email hentiette.anna@gmail.cz.

Na mé fotografické weby se můžete podívat zde:


Vaše Sabi :)

Komentáře

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)