TIP na dárek: Kresba uhlem na přání


Krásný den!

Zdravím vás po delší době, abych vám představila nový tip na dárek. Ať už pro vás osobně, pro maminku, babičku, strýčka, kamarádku, nebo kohokoli jiného... :)

Nedávno jsem dostala nabídku od pana Radka Zdražila, zda bych měla zájem o kresbu uhlem. Jelikož se soustředí hlavně na portréty, bylo jasné, že jsem okamžitě uvažovala o kresbě mých dětí. Vše jsem promyslela a došla jsem k názoru, že ač je nabídka krásná, já osobně mám vystudovanou uměleckou školu a dřív jsem sama kreslila portréty i jiné obrazy na zakázku. Možná je na čase se k tomu zase vrátit a nakreslit si děti sama. Jelikož však nehodlám kreslit pro nikoho jiného, než pro sebe a protože takový portrét dětí, našich blízkých či zvířecích miláčků je krásný dárek, rozhodla jsem se napsat o panu Zdražilovi článek, abych umožnila využít jeho služeb třeba právě vám, mým čtenářům. :)

Co si budeme povídat, portrét je velmi náročná záležitost a když se umí nakreslit, je to nejen kumšt hodný obdivu, ale především záležitost, na kterou se budete rádi dívat stále a stále. Takový portrét vašich blízkých, nebo dětiček v obýváku na zdi je vždycky srdeční záležitost. A pokud je ozvláštněn tím, že je ručně kreslený (ne jen vyfocený), je to navíc skvělá volba pro dárek. 

Pan Radek Zdražil se věnuje kresbě od roku 1994. Jeho obrazy jsou většinou tvořeny černým uhlem, výjimečně tužkou. Sám o sobě tvrdí, že nemá dostatečně vyvinutý cit pro barvu a proto kreslí obrazy raději jen v jedné barvě. Povoláním je především řezbář a jeho dřevořezby rozhodně stojí za zhlédnutí (nahlédnout můžete zde). Je to však právě kresba, které se v poslední době věnuje nejvíce.



Kreslí takřka vše, co si kdo přeje. Vedle portrétů nakreslí i krajinky, zvířata, zátiší, auta, ale i abstrakce. Proto pokud nemáte děti, ale máte milovaného psa a chtěli byste doma mít jeho portrét, můžete si ho nechat nakreslit. Sama jako milovnice psů si dovedu snad více, než dětský portrét, představit na zdi právě kresbu mých psích miláčků. :)



Co na panu Zdražilovi opravdu obdivuji, je jeho píle, snaha a výdrž. Narozdíl ode mě, která jsem měla za sebou kritické oči i rady mnoha skvělých pedagogů, se naučil pan Zdražil kreslit sám. Klobouk dolů, protože to je opravdu úctyhodné. Samouků kreslířů je sice hodně, ale jen málokterý dokáže kreslit tak, jako právě pan Zdražil. 

Jeho kresby jsou přesné, živé a mnohdy nerozeznatelné od černobílé fotografie. Navíc kreslí podle fotografií jakékoli kvality a formátu. Můžete poslat i horší fotku a on z ní vytvoří skvělý obraz. Máte doma zdařilou selfie fotku? Pošlete mu ji, dostanete zpátky obraz! Velikost výsledného obrazu si můžete vybrat, nejčastěji kreslí A3, ale můžete mít i A4, nebo A2. Autor se přizpůsobí vašemu přání.

Zatímco budu přemýšlet, zda přemůžu svou lenost a vezmu opět do ruky uhel, tužky a pastely, nebo zda využiji služeb a talentu pana Zdražila a nechám si za velmi přijatelnou cenu vyhotovit obraz mých pejsků či dětí, vy se můžete podívat na jeho stránky, prohlédnout si jeho umění - ať už řezby, či zmiňované kresby a třeba zjistíte, že díky němu vyřešíte nápady na dárky pro své blízké třeba pod stromeček. Že jsou prázdniny a Vánoce jsou v nedohlednu? Možná se to zdá, ale... Vánoce jsou tu za chvíli a nakreslit obraz chvilku trvá. Navíc je třeba počítat s tím, že pan Zdražil bude mít hodně zakázek právě před Vánoci, tak neváhejte a objednávejte, ať máte své dárky včas. :)

A kdo si budete chtít prohlédnout více portrétů pana Zdražila, navštivte jeho stránky - ZDE. :)

S láskou

vaše Sabi!






Komentáře