Náš (ne)velikonoční víkend


Krásný den!

Uplynul nám další dubnový víkend. Tentokrát ten nejdelší - velikonoční. My si z Velikonoc zase tolik neděláme. Koledovat nechodíme - já rozhodně ne, manžel nemá ke komu a malé kluky nemáme (zatím). A až budeme mít? Musím se přiznat, že se mi hodně líbí, když vidím opravdu takové ty vesnické zvyky, koledování se vším všudy, štamprlata, vajíčka, kroje, atd. Ale když pak vidím, kdo chodí po naší obci, přijde mi to prostě jako žebrání. Holky, skupinky puberťáků - vážně si jdou pro vajíčka? Nebo chtějí raději peníze? A proč bych jim je vůbec měla dávat? A pak chodí maminky či tatínkové s dětmi. Jo, tady bych to ještě pochopila, ale i tak mi to přijde hloupé. Vážně žebrání... Já tedy rozhodně se svými dětmi takhle chodit nebudu a doufám, že manžel na tom nebude trvat. V tom případě budu dělat, že ke mně nepatří... :)
Těším se, až bude Nela větší, že jí poschováváme dárečky po zahradě a bude je hledat. Tentokrát to však bylo zbytečné. Dostala hlavně oblečení - které by zmoklo. Lego - které si rozebrala už v pátek a sladkosti nebaští.


Vejce nebarvím, protože manžel vejce natvrdo nesnáší a co s nimi potom. Já mám sice ráda vajíčkovou pomazánku, jenže sama sobě si ji dělat? To mě věru nebaví... A tak jsme sice skončili u koupené pomlázky, ale zůstala ve váze, tak, jak ji tam manžel naaranžoval. Letos mě s ní nevytřepl a Nelču také ne.
A co se týká výzdoby, nepřeháněla jsem to. Ono to ani nešlo. Schovávám a pečlivě schraňuji velká, ručně zdobená husí i slepičí vejce, která bych opravdu nerada viděla rozmačkaná. A jelikož je Nela nenechavka a všechno musí prozkoumat, bylo ideální raději nikam nic nedávat, aby to neupravila podle sebe. 

Beránka jako tradičně pekla babička z Kaplice - já na něj nemám formu. Letos dělala i vosí hnízda ve tvaru kuřátek, zajíčků a vajíček. Měly mít polevu, ale ta byla až pro děti od tří let, tudíž zůstaly "přírodní". A byly vynikající. :)

Já jsem dělala jen mazance, ty dělám vždycky. Chuťově byly dobré, ale nijak jsem se s nimi nečančala, tudíž jsem je ani nefotila. Co jsem vám nafotila, jsou květiny. V tomto článku jich je opravdu hodně. Jednak mi konečně rozkvetla na zahradě kdoule, která má nádherné květy. A ve váze mi pak přistálo hned několik krásek. Sama jsem si koupila tulipány úplně nádherné barvy. A k Velikonocům jsem od manžela dostala nádhernou voňavou lilii.

A to je vlastně všechno. Nic speciálního se nedělo, ale fotografií mám dost, abyste zase měli na co koukat. :)






























A jaké byly vaše Velikonoce? Pochlubte se. :)

Vaše Sabi!


Komentáře

  1. Sabi, u nás v podstatě totéž. Já byla od pátku do neděle v práci, tudíž jsem se vybodla i na výzdobu, v pondělí dopoledne se u nás stavil soused s malým synkem a jedni známí, tak jsme pokecali a po obědě jsem jela na návštěvu ke kamarádce. Takže vlastně to byl pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně, že sis to užila v klidu. Podle mě nemá cenu něco lámat přes koleno jen proto, že je to v kalendáři... :)

      Vymazat
  2. Názor že chození po koledě je žebrání už jsem pár krát slyšel. Osobně s ním nesouhlasím. Já jako každý rok chodím pravidelně na koledu jen v rodinném kruhu. Prostě se ráno zbalím a objedu do 12 hodině celou rodinu. Naplánováno mám typicky tchýní babičku ženy poté se stavím ke známým a jejich pokračuji do města vzdáleného 15 km na návštěvu své babičky a poté mojí vlastní maminky. U každého se zastavím na cirka 30 minut pokecám dám nějaký chlebíček vemu nějakou normální laskominku nebo úplně obyčejné vařené a pěkně zdobené vajíčko a valím dál. Nikdy jsem nechodil koledovat k někomu, koho jsem neznal. Nikdy jsem si nevzal peníze nebo alkohol. Neberu to jako žebrání nikdy na koledu nechodím s vidinou toho co dostanu ale těším se že se budu s lidmi kde mi je dobře.

    Ijacek.007

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tomuhle rozumím. To je jasné. Rodinný kruh a známí, je to pěkná příležitost se s nimi vidět a popovídat. Kdybychom bydleli kousek od mé rodiny, tak to vidím stejně. Ale 170 km je trochu z ruky, aby tam jel člověk jen tak na otočku... A já fakt mluvím o těch puberťácích, co si chodí pro peníze, holkách, atd. Snad existuje nějaká tradice ne?

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)