Recenze: Saal-digital - Fotokniha


Krásný den!

Již delší dobu jsem přemýšlela nad tím, jak zhodnotit, vytisknout a prezentovat své fotografie. Nápad na fotoknihu byl ve mně poměrně dlouho, především díky tomu, že kamarádka si je pravidelně nechává dělat z cest po různých zemích a vypadají moc dobře. Jenže mi to přišlo jako velmi nákladná záležitost. Ale...


V roce 2016 v lednu jsem si koupila nový fotoaparát a k němu jsem dostala poukaz na 800Kč na tvorbu fotoknihy. A tak jsem byla rozhodnutá, že si konečně udělám fotoknihu ze záběrů nasbíraných z mých dvou cest po Itálii a především po Benátkách. To bych ovšem nebyla já, kdybych tvorbu neodkládala na poslední chvíli a pak zmíněný poukaz nenašla. A tím také z tvorby sešlo.

Na přelomu 2016 - 2017 jsem si ale uvědomila, že bych ráda měla své "profi" fotografie v opravdu dobře prezentovatelné formě, abych je mohla případným zájemcům ukazovat nejen na webových stránkách, ale také v podobě tištěné. A tak jsem opravdu přistoupila k tvorbě fotoknihy.

Měla jsem na výběr dva programy, dvě firmy, ze kterých jsem vybírala. Saal - digital jsem znala od některých blogerek, které sleduji a které již s firmou spolupracovaly na tvorbě některých produktů. Po stránce kvality mi přišla velmi vhodná a seriózní. Druhým pak byl Fotolab, kde si fotoknihy dělá zmíněná kamarádka. Ve Fotolabu sice nemusím stahovat do počítače program na tvorbu fotoknihy, ale...

Saal - digital u mě ve výběru jednoznačně zvítězil. Fotokniha se tvoří tak, že si stáhnete do počítače jednoduchý program Saal - Designer, jehož obsluha mně, která většinou s programy bojuje, dala trochu více práce se zorientovat, ale nakonec jsem princip pochopila a naprosto mi vyhovoval. Program byl stažený během chviličky a hned jsem mohla začít tvořit. Fotky nemusíte do programu nahrávat, otvíráte je přes program rovnou v počítači a natahujete do fotoknihy ty, které tam chcete umístit.

Vybírat můžete z několika druhů tvrdých a měkkých vazeb, z fotografií matných a lesklých, Také na tvorbu grafiky knihy si můžete vybrat buď prázdné stránky, nebo různé styly, podle kterých se pak do jednotlivých okének fotky umisťují. Velikost fotek upravujete podle sebe, stejně tak tvorbu textu, grafiku pozadí či ozdobné prvky. Záleží jen na vás, jak moc si s programem hrajete a jakou knihu chcete mít.


Já jsem nakonec zvolila fotoknihu velikosti A4, na šířku, s tvrdou vazbou a matnými fotografiemi. Design jsem zvolila co nejjednodušší. Ne, že bych si s tím nechtěla pohrát, ale chtěla jsem mít prezentované fotografie co největší a nepotřebovala jsem vkládat žádné texty. A ve finálním výsledku vidím, že jsem opravdu zvolila dobře.

Tvorba fotoknihy mi trvala jedno odpoledne se vším všudy i s objednáním a překvapila mě hlavně rychlost zpracování objednávky a dodání. Během dvou dnů jsem obdržela email s informací, že objednávka je hotová a expeduje se a do týdne jsem měla fotoknihu u sebe.


Teprve až když jsem držela svou úplně první fotoknihu v ruce, uvědomila jsem, si, jak kvalitní je to produkt a jak podtrhne mé fotografie. V provedení Saal - digital totiž vypadají opravdu nádherně a já od včerejška neustále knihou listuji a kochám se. Teprve až v tištěné formě vidím, co jsem opravdu nafotila, všímám si některých detailů, které mi v PC unikly, kochám se dokonalými barvami a provedením knihy.

Povrch obalu je semišově hladký, matný a fotografie na něm vypadá téměř plasticky. Jakoby větvička v rozpuku na něm zachycená vystupovala na povrch a prorážela deskami ven.

Jsem nesmírně ráda, že jsem si fotoknihu udělala a nevolila jsem v případě mých snímků "pouze" vytištění fotografií. Ostatně když si spočítáte fotografie ve velkém formátu, volbu vhodného alba a porovnáte s cenou fotoknihy, zjistíte, že cena je stejná, ne-li dokonce nižší a kvalita je ovšem na úplně jiné úrovni.

Pokud tedy plánujete vytištění fotografií, rovnou doporučuji tvorbu fotoknihy a pokud váháte nad firmou, kde ji vyrobit, rozhodně doporučuji Saa-digital. Díky tomu, že mohu porovnat tvorbu knihy i s jinou firmou a stejně tak její kvalitu po vytištění, rozhodně vím, o čem píšu a Saal-digital u mě vítězí. V příštích "akcích" se již nebudu rozmýšlet a rovnou budu fotografie i jiné produkty tvořit právě přes tuto firmu. I když v Čechách není tak známá, rozhodně si zaslouží pozornost fotografů!
 









Na stránky a produkty firmy Saal-digital se můžete podívat zde.

Komentáře

  1. Vypadá to parádně! Já jsem ale fanda klasických fotoalb :D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tip, právě se rozhoduji v čem vytvořit fotoknihu. Jdu na to mrknout.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)