Co byste měli vědět, než zapálíte svíčku


Krásný den!

Dnes mám pro vás zase trochu povídací a informační článek, na který mě přivedlo členství v jedné facebookové skupině.
Jelikož už někdy od puberty ujíždím na svíčkách, aromalampách a prostě všem, v čem svítí plamínek a popř. to i voní, není nic divného, že jsem se před Vánoci přidala na facebooku do skupiny Povídání o svíčkách. Nevím, co jsem očekávala. Snad příjemné fotky hořících plamínků, tipy na různé druhy svíček a to je asi tak všechno. Je pravda, že dvě výše uvedené položky se ve skupině opravdu objevují. Nebudu tady teď řešit, že je to asi největší propagace svíček Yankee Candle. To mi vůbec nevadí, protože sama tyhle svíčky mám ráda a dokud neobjevím něco, co je předčí, budu je bránit zuby nehty. :)


Jenže když jsem se do skupiny přihlásila, zjistila jsem, že zapálit svíčku není jen tak. Ono to chce skoro mít Vyšší dívčí...


Jezírko
První a hlavní problém, který svíčkařky řeší, je jezírko. Pro mě vždycky svíčka znamenala, že jsem si ji prostě zapálila a sledovala jsem plamen, kterak krásně hoří, po bytě se rozlévá krásné teplé světlo domova a když svíčka navíc voněla i zapálená, byl to takový bonus. Také jsem většinou kupovala svíčky u Vietnamců, a když jsem dostala nějakou dražší, cca kolem 100Kč, už to byla svátost. Až nyní jsem zjistila, že svíčka má mít jezírko, když ho nemá, tak... Tak co? To vlastně nevím, a přiznávám, že nechci provokovat a ptát se. Ale nejspíš nevoní a rychleji ubývá, což bych řekla, že je u Yankee Candle můj problém. Kolik hodin že má ta potvora vydržet???

Léčím svíčku
Tím se dostávám k tzv. léčení svíčky. Ano, i to je celkem používaný termín. Ono totiž svíčku lze podle všeho i zkazit! A to jsem asi s tou svou udělala já. :D Prostě jen tak zapálit svíčku nestačí. Jakmile není jezírko, musí se pracovat na tom, aby se vytvořilo a svíčka se vyléčila. A jak na to?

Prvním, co mě zarazilo, byl ALOBAL. Ano, spoustu fotek dámy přidávají se svíčkami obalenými alobalem. (Tyto fotky jsem ani nedávala, protože fakt není vidět nic, než alobal kolem spodku sklenice). Alobalem, který drží teplo uvnitř svíčky a tím pádem se má rychleji a snadněji vytvořit jezírko. Přiznávám, že mě zajímalo, jak to funguje a tak čistě pro tento článek, jsem to vyzkoušela. Vydržela jsem to asi dvacet minut a zase svíčku rozbalila. Jezírko jsem nijak extra nezaznamenala, snad je vosk, který normálně zbývá a ulpívá na stěnách sklenice, se roztekl a sklenka zůstala čistá, což vypadá lépe. Ale k čemu je mi zapálená svíčka, když nevidím, jak hoří?

A tak je tady další rada a pomůcka. Jedním z nejjednodušších způsobů je, postavit svíčku - samozřejmě ideálně zapálenou na teplé místo, tedy na topení. Tím, že jde zřejmě teplo i zespodu, nejen od plamene, se rychleji vytvoří jezírko a svíčka je vyléčená. Asi... :)



A druhou, příjemnější variantou jsou OZDOBNÉ KROUŽKY - PRSTENCE, které se dají zakoupit v obchodech se svícemi, především Yankee Candle a které mají svíčku nejen zdobit, ale hlavně léčit. Mají udržovat teplo ve sklenici a vytvořit tak zase rychleji požadované jezírko.
Musím se přiznat, že i když jsou kroužky vyrobené nápaditě a jsou opravdu krásné, na zapálené svíci mi připomínají hřbitovní záležitost. A i když mám hřbitovy ráda a i o nich píšu na druhém blogu, vážně nechápu, proč bych něco takového měla mít doma. Ale těžko říci, možná že na živo to vypadá lépe, než na fotce. Budu to muset vyzkoušet. Zatím ve mně pohled na svíčku s ozdobným kroužkem vyvolává vzpomínku na rozsvícené hřbitovní lampičky s ozdobným víčkem.


Obaly
A poslední, co mě zaráží jsou OBALY. Pochopila bych, kdyby to byly nějaké speciální, doplňkové, které se prodávají přímo ke svíčce. Ale proč bych měla svíčce plést nebo háčkovat obal - kabátek? No PROČ??? Jasně, jde opět o to, aby svíčka byla v teple a vytvořila jezírko - nezdá se vám to už úchylné? Ale vypadá to strašně a navíc není vidět plamínek, ani to vytvořené jezírko. Tak proč bych měla svíčku obalovat?


A druhou variantou, ještě děsivější jsou LUCERNY. Takové ty lucerničky z Jysku, zahradnictví a jiných obchodů, které má někdo venku, někdo uvnitř a vypadají naprosto kouzelně, když se v nich zapálí čajová svíčka, popř. větší - OBYČEJNÁ svíce, a snad ještě svíčka votivní, když se jedná o ty opravdu veliké lucerny. Mně se lucerny strašně líbí, pár jich mám doma a určitě postupně nějaké krásné dokoupím. Ale proč bych do něčeho takového - PROBOHA - měla strkat svíčku ve skle? Svíčku, která je sama o sobě ozdobou, má hořet, vonět a vytvořit romantickou atmosféru? Proč bych ji měla utemovat do lucerny, kde skoro není vidět? A víte proč? Protože tak lépe vytvoří JEZÍRKO!!! Pane Bože!!!

A to by bylo k dnešnímu článku všechno. Pokud jste příznivec všech výše uvedených metod, asi mě po přečtení tohoto článku ukamenujete. A pokud ne, tak snad jste se alespoň trochu pobavili... Možná, že je nyní má úchylka se svíčkami Yankee Candle a podobnými teprve v plenkách a za rok vám to tady všechno popíši v opačném světle, budu svíčkám háčkovat košilky, strkat je do luceren a obalovat je alobalem. Zatím jsem však svolná jen k tomu kroužku a to z důvodů, které jsou popsané u výše uvedené fotografie. :)

Přiznáte se mi, komu to přijde všechno logické a komu úchylné?

Vaše Sabi!

Zdroje obrázků:
www.yankeesvicky.cz
www.google.cz
a skupina Povídání o svíčkách na Facebooku. Majitelkám fotografií se omlouvám za zveřejnění, snad se na mě nebudou tak moc zlobit.

Komentáře

  1. :D tak jsem se fakt zasmála. Na svíčky jsem taky úchyl, zatím jsem teda odolávala tomu dát za svíčku více jak 500,- (prostě max 100,- a i tak jsem spokojená). Ale jelikož koelem Yankee Candle chodím už dlouho, myslím, že dlouho odolávat nebudu :D Nicméně tohle mi přijde, jako nějaká divná úchylka. Jasně chápu, že když si člověk koupí drahou svíčku, chce, aby voněla správně a chce, aby dlouho vydržela, ale plést jim kabátek? Už tak se dívám divně na mamku, která háčkuje kabátky pro plyšáky mojí sestry. :D Jinak ohledně jezírka (šla jsem si hned zkontrolovat, zda moje svíčka z Pepca za 49,- má jezírko) má být jakože roztavený vosk okolo knotu? A mělo by být jen uprostřed nebo po celé ploše? Já jen ať vím, kdy mi to hoří dobře a kdy špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Já to pochopila tak, že správné jezírko je, když je vosk roztavený po celé ploše, co nejvíce, třeba i do poloviny svíčky a nejlépe skrz něj prochází světlo od plamínku. Vypadá to dobře, svíčka nejvíc voní a asi nedělá ty ošklivé naplaveniny nalepené na skle kolem. Co teda mě svíčka dělá. Zajímavé je, že ty levné od Vietnamců se takhle krásně roztaví celé a do ničeho se obalovat nemusí. :) Ale je fakt, že Yankee Candle opravdu voní celou dobu a velmi intenzivně. To se musí nechat. :) A co se týká výdrže a ceny, myslím, že je to adekvátní. Když spočítám, kolik těch malých svíček koupím, co těch cca 39-49Kč, tak je to jako jedna velká Yankee, akorát ta voní mnohem lépe a více. Ale také mám zatím tu střední, za 379Kč v povánoční akci. :)

      Vymazat
  2. :-D Celkem te chapu. To jezirko je, by se vypalila cela svicka a ne jen prostredek. Coz u drahy svicky trosku nastve kdyz vypis jen pulku. :-D A diky nemu i dyl hori a lip voni. Ja nedavam alobal, ale staci udelat jen striska kolem hrdla a nechat uprostred diru aby se plamen neudusil. Ja davam vicko odsklenice, do ktereho jsem udelala uprostred diru. :-D Jsem tam chvili a taky jsem se toho dozvedela dost. :-D Hlavne jsem nikdy nevedela, ze se musi strihat knot....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to jsem nezmínila, ale knot mi přijde logický. Dělám to normálně, že když ho má svíčka moc dlouhý, nebo se dlouhý udělá, pak hoří zbytečně rychle a plamen se moc třepe...

      Vymazat
    2. A jeste vlastne nekdy se jezirko udela za pul hodky a nekdy az za dve, zalezi na svicce

      Vymazat
  3. No to zírám.Já vonné svíčky nepoužívám,bolí mě z nich hlava,ale ať je svíčka svíčkou.Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Nechápu s tebou :D Ale docela jsem se pobavila. Ještě chápu ta stínítka, co přidají funkci lampy. Ale to, o čem píšeš, mi opravdu nejde na rozum.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsi mě, Sabi, důkladně proškolila. Musím se smát. Taky chápu důležitost jezírka, ale ty svíčky v ponožkách... to nééé :))

    OdpovědětVymazat
  6. Nešťastné jezírko :-) raději neť svíce mám vosky. Ráda vůně střídám tak je to nejjednodušši.
    www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)