Těhotenský deník *5 - Prvotrimestrální screening


Krásný den!

Když jsem začínala psát těhotenský deník, naivně jsem si myslela, jak budu psát pravidelně. A také pravidelně fotit bříško... Neslibovala jsem náhodou minule, že až budu vědět datum porodu, budu fotit bříško každý týden? Od té doby, co jste tady viděli tu jednu jedinou fotku, jsem neudělala žádnou další. Ale už trochu - trošililinku roste. :)

Ale abych se vrátila k tématu... Dnes jsem v probíhajícím 14. týdnu a to znamená, že jsem minulé úterý absolvovala důležité vyšetření, takzvaný prvotrimestrální screening, neboli velký genetický ultrazvuk ve 13. týdnu. V prvním trimestru jsou totiž viditelné některé vady, které už ultrazvuk ve 20. týdnu neodhalí. Dělá se např. měření šíjového projasnění (NT) a dochází k vyloučení downova syndromu.

Když jsem čekala Nelu, tak jsem na tomto vyšetření nebyla. Sice jsem o něm všude četla, ale jelikož jsem byla v nějakém diskuzním fóru ve skupince, kde většina těhulek toto absolvovala naprosto automaticky, nenapadlo mě, že můj doktor bude ordinovat jako v pravěku a nepošle mě tam. Když jsem se na to ptala, bylo mi řečeno, že mi to udělá on. (haha) A když mi došlo, že mi dělá tzv. tripple testy, které zkreslují údaje a dnes už se téměř nedělají, bylo pozdě. Byla jsem sice naštvaná, ale už jsem nemohla nic dělat. Proto jsem to nyní nechtěla podceňovat už z toho důvodu, že se nedávno v rodině vyskytly vrozené vývojové vady a já je chtěla vyloučit co nejdříve.

Je sice pravda, že některé vady, např vady srdce a nebo vpáčená chodidla nyní vidět nejsou, ale třeba mě doktorka ujišťovala, že kdyby bylo na nožičkách něco špatně, už by to bylo vidět. Každý říká něco jiného... Ale věřím, že vše bude tak, jak být má. :)

Co vás ale určitě zajímá a nás to zajímalo také, to je pohlaví miminka. Ano, trochu i z tohoto důvodu jsem trvala na utz už takhle brzy. :) Na 90% je totiž možné pohlaví určit. Samozřejmě v případě, že se plod natočí tak, aby bylo něco vidět.

Vždycky jsem toužila mít dvě děti - samozřejmě kluka a holku. Dokonce když jsem čekala Nelu, pevně - a to až do poslední chvíle - jsem doufala, že se doktoři sekli a že to bude kluk. Nebyl. Mám holčičku a zjistila jsem, že jsem tak naprosto spokojená. Když jsme začali plánovat druhé dítě, říkali jsme si s manželem, že bychom oba chtěli ještě jednu takovou treperendu. Že dvě holčičky by byly naprosto skvělé, hrály by si společně, jedna druhé by skvěle rozuměly, atd. No, a? 
"Tatínku, nevím nevím... něco tam pořád vyčuhuje... vypadá to na chlapečka!" :D
"Ale s nákupy ještě chvíli počkejte. Přece jen, je to 90%, ještě se to může změnit."

Co si budeme povídat... jelikož i já jsem viděla, že tam opravdu "něco" čouhalo, nedělám si iluze, že by vylezla holka. Ale zjistila jsem, že je mi to tak nějak jedno. Kdybychom totiž čekali holku, chtěla bych časem ještě toho kluka. A pokud to opravdu bude klučík... Možná, časem, pokud se mi za několik let bude chtít tento maraton znovu absolvovat, bychom se mohli pokusit ještě o tu holčičku. :) (Ještě, že to nečte manžel. Asi by ho kleplo!) :D

 A to je asi k dnešnímu článku všechno. Jak se cítím? Když pominu, že momentálně mě položila na lopatky nějaká pitomá rýma, cítím se výborně. Špatně mi není, nemám žádné extra chutě a kdybych neviděla plod na ultrazvuku, nevěřím, že jsem těhotná. Navíc, konečně hubnu! Z váhy 59,5 jsem klesla na 58,5, tak uvidíme, co bude dál. Manžel konstatoval, že pak naberu dalších dvacet. No to snad ne! :)

Co mi dělá problémy, je obligátně tlak. Konkrétně nízký tlak. Já ho mám totiž vražedně nízký i bez těhotenství a tentokrát mě opravdu zlobí. (S Nelou sice zlobil také, ale později). Nyní mě občas přepadají mdloby a nemůžu např. masírovat, což mě moc chybí. :( Svým způsobem si za to můžu hodně sama. Skoro totiž nepiju. Jestli vypiju denně litr vody, je to hodně. Šílené, já vím... Jenže když se nutím  a piju víc, mám pocit, že se utopím a nepolknu už ani sousto. 

Tolik tedy k dalšímu deníčku. Asi to nebylo tentokrát nic moc na pobavení, ale třeba někomu osvětlil některé termíny a využijete to pro sebe. :)

Vaše Sabi!

Komentáře

  1. Hlavně, že se dobře daří :) A chválím nový vzhled blogu, líbí se mi. Akorát ten růžový text se mi hůř čte, zvolila bych tmavší odstín :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, Leni. Zkusim, jestli me to pusti na upravu. Prece jen v tom nejsem tak zrucna.:)

      Vymazat
  2. Sabi, ať se ti daří :) A je fakt jedno, jestli to bude holčička anebo kluk :) Hlavní je zdravíčko :)
    A vzhled taky chválím :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)