Krásný den!
Jestli se každý rok na něco opravdu těším, tak to je pečení ovocného čaje. Dělám to už asi šestý rok a každý rok si vyzkouším něco nového. Jelikož mi jeden rok čaje zkvasily, protože jsem tam dala angrešt a ještě něco mezi angreštem a borůvkou - bylo to od souseda a na název se mi neptejte, letos jsem poprvé nic nezkoušela a vsadila na osvědčenou klasiku. :)
Recept:
Pokrájejte na větší kousky ovoce které máte rádi - hrušky, jablka, švestky, jahody, přisypejte rybíz, borůvky a prostě vše, co vás ještě napadne (kromě angreštu a příbuzných odrůd!)
Můžete přidat i vlašské ořechy, nebo třeba mandle.
Vše dělám do vysokého pekáče na kuře. Prosypu půl kilem cukru.
Přidám půl litru rumu - nebo víc, nebo méně, jak chcete. :)
Přidám skořici, badyán, hřebíček, nové koření... Ideální nemleté, ale já to letos provařila a zapomněla jsem si nemleté koření nakoupit.
Můžete zakápnout šťávou z citronu, limety či pomerančů.
Vše zamíchám, ale v troubě už to pak nemíchám a vůbec na to nesahám.
Vše peču přikryté cca 45 minut, dokud ovoce samo nepustí šťávu.
Pak si vypláchnu skleničky horkou vodou a nalívám horký čaj z pekáče.
Zavíčkuji, otočím dnem vzhůru a nechám tak do vychladnutí.
A už zbývá jen zalít čaj horkou vodou a pít. :)
TIP *1 - Mám ráda horký čaj do sklenic, nikoli do hrnečků. A pak vyzobu ovoce lžičkou. :)
TIP *2 - chlapům do něj při servírování přidávám ještě malého panáka rumu. :)
Pečený čaj dělám každý rok. Už jsem vyzkoušela spoustu ovoce a kombinace jahod a malin, byla prozatím nepřekonatelná! Máš pravdu s rumem je to mňamka :-D
OdpovědětVymazatTak pekla jsem už i samotné jahody - jakože horké jahody na zmrzlinu, ale s malinami jsem je ještě nekombinovala. Máme jich málo a většinou je stihnu sníst samotné. :D
VymazatMňam Sabi, sbíhají se mi sliny. Taky miluju pečený čaj, určitě někdy vyzkouším. Včera mě už navnadila i Káťa H., takže mě fakt honí mlsná :)
OdpovědětVymazatZkus ho. Je to fakt jednoduchý. Naházíš do pekáče, vzpomeneš s na to klidně za hodinu, nic se tomu nestane... :)
Vymazat