Nakoupeno *2 - Návštěva obchůdku se zdravou výživou :)


Ahoj, moc vás zdravím u dnešního článku!
Věnuji ho tomu,co jsem nakoupila v pátek ve zdravé výživě. Musím upozornit, že výrobky od Mixitu mám vyzkoušené a miluji je, ale chia semínka a konopná semínka jsem kupovala poprvé. Říkala jsem si, že je na čase opravdu měnit způsob stravy a když už se mi daří snižovat sladké a odbourala jsem brambůrky, čínské polévky a podobně, měla bych se zaměřit i na tyto potravinové doplňky.
Navíc se mi daří večeřet smoothie a ráda bych se v nich zdokonalila a naučila se přidávat i všechny tyto doplňky. Opět nová výzva pro mě. :)


Začněme ale Mixitem...



Müsli od Mixitu už mám celkem třetí. Jako první jsem vyzkoušela Vánoční mix, nedávno jsem si koupila Lesní mix, který byl o trochu méně výrazné chuti a nebyly v něm oříšky a nyní jsem koupila opět velké balení - speciál Cvičme v rytme!

Müsli obsahuje ječné a ovesné vločky, pšeničné a pohankové křupavé lupínky, ananas, goji, brusinky, papayu, lískové a para ořechy, plátky mandlí, slunečnicová, lněná a dýňová semena, kešu, borůvky, cukr, fruktózový sirup, koncentrát citronového džusu a slunečnicový olej.
Hmotnost celé krabice je 750g.

Müsli mají dost výraznou chuť, převažují ořechy a mírně je v nich cítit sušené ovoce. Je hodně syté, takže stačí k snídani nasypat trošičku. I když obsahuje cukr, není na chuť sladké a je to pro mě skvělá snídaně a skvělý příjem energie na celé dopoledne.


Křupavé ovoce od Mixitu si tentokrát koupil manžel, který ho chtěl také vyzkoušet. Zvolil banán - jahoda a moc mu chutnalo. Já znám toto mrazem sušené ovoce již delší dobu a mám ochutnané asi všechny druhy, co jsou. Nejvíce mi chutná broskev a borůvky s malinami. 
Pokud ještě neznáte, určitě vyzkoušejte. Ovoce i müsli se dají objednat na stránkách Mixitu, nebo se dá sehnat v různých zdravých výživách a cena malého sáčku se pohybuje kolem 45 Kč, záleží na prodejci, kolik si stanoví cenu.


Jako další jsem si koupila už zmíněná chia semínka, což jsou semena šalvěje hispánské. Jelikož nejsem na toto téma žádný odborník, dovolím si zkopírovat text ze stránky Zdravé stravování.

Chia semínka
Zdroj energie při náročném fyzickém výkonu, podpora imunity i správná funkce orgánů ledvin nebo jater. Ale také přírodní zdroj mastných kyselin, vitamínů a látek pozitivně ovlivňujících hladinu cholesterolu, krevní tlak i procesy hojení.
To všechno jsou semínka šalvěje španělské neboli semínka chia (čia). 

Pro koho se chia semínka hodí?



  • Rekreační běžce
  • Při hubnutí
  • Vegetariány
  • Všechny, které čeká náročný fyzický výkon
  • Diabetiky - cukrovkáře
  • Každého s redukční dietou
  • Příznivce raw kuchyně
  • Milovníky sytých a zdravých snídaní


Sháníte tip na snadný na recept s chia semínky?

Semínka se dají přidat do tvarohu, ovesných kaší, nebo jogurtů. Skvěle se hodí do rozmixovaného ovoce – do banánů, kiwi nebo manga. Vyrobte si doma chia puding – jeho základem je kromě semínek nějaká pojící tekutina – jogurt nebo mléko. Protože samotná semínka jsou bez chuti, dochuťte si je medem, ovocným sirupem nebo namixovaným ovocem!


A jako poslední jsem se rozhodla vyzkoušet konopná semínka (loupaná), která zatím rovněž přidávám do smoothie a ráno občas do müsli. A opět si dovolím přidat informace z webu, tentokrát ze stránky Konopné semínko.eu.

Konopná semínka jsou v dnešní době již docela populárním potravinovým doplňkem. A nejen to. Soudě podle poptávky můžeme s jistotou říci, že pozitivní vliv na lidské zdraví je více než evidentní. Pokud zahrnete konopná semínka do každodenního jídelníčku, přispějete tím k celkovému dobrému zdraví vašeho organismu a tím i k životní spokojenosti.
Loupané konopné semínko je loupáno šetrným způsobem tak, aby se zachovaly veškeré živiny. Má jemnou oříškovou chuť, podobnou například slunečnicovým semínkům nebo sezamu.
Je známé jako výborný zdroj kvalitních bílkovin a obsahuje všechny základní aminokyseliny, vitamíny (A, B, B1, B2, B3, B6, C, E  a F) a minerály (draslík, hořčík, vápník, hořčík, fosfor, zinek…).
Konopná semínka jsou výjimečná především obsahem esenciálních nenasycených mastných kyselin omega 3(kyselina linolenová) a omega 6 (kyselina alfa-linolová). Tyto látky jsou důležité zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci buněčných stěn, nervů, imunity a srdečně-cévního systému, slouží také jako zdroj energie. Mají antioxidační účinky.
Konopná loupaná semínka by se měla stát součástí jídleníčku především vegetariánů, veganů, dětí, těhotných a kojících žen, starších osob a sportovců. Skvěle podpoří organismus také v době zvýšené fyzické a psychické zátěže.


Neloupané konopné semínko je křupavější, má pevnou slupku, která se sice hůře konzumuje, ale obsahuje velké množství vlákniny a tím přispívá k pročištění střev a podporuje zažívací systém. Pro lepší stravitelnost se může namočit na pár hodin do vody, nebo rozemlít.

Neloupaná semínka jsou tedy vhodným doplňkem při detoxikaci nebo hubnutí. Můžeme je samosebou užívat preventivně a tím předcházet možným střevním obtížím.
Tolik tedy k mému zdravému nákupu. Budu ráda, když mi napíšete, jestli také ulítáváte na Mixiťáckých výrobcích a rádi je mlsáte. A jakou oblíbenou příchuť müsli máte. :)
A co semínka a smoothie? Děláte si? Baštíte a mlsáte?
Budu ráda za vaše komentáře. Už se na ně moc těším. :)

Komentáře

  1. Skvělá sbírka :)
    Já už se týden snažím udělat chia puding a prostě mi neztuhne. Teda spíše jen na dně, kde se semínka usadí, už nevím kde dělaám chybu :D
    Katy
    Muj-svet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Ten jsem ještě nezkoušela, ale už jsem také na něj koukala. Tak až vyzkouším, podělím se s tebou o zkušenost. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Konopná semínka jsou dobrá i jen tak na mlsání, jak jsem stačila zjistit. :D

      Vymazat
  4. Zajímavý článek a je mi inspirací. Dnes jsem totiž doma řádila, když jsem vyhazovala spoustu zbytků z lednice a dělala jsem i čistku ve špajzu. A rozhodně musíme s tím stravováním něco udělat. Samozřejmě to nebude nijaká drastická změna, ale chci zařadit víc zdravých produktů. Müsli máme taky moc rádi, semínka jsem zatím nezkoušela, musím si to pročíst. Těším se na další podobné povídání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také takhle vždycky řádím. Manžel má tendenci nakupovat plno uzenin a salátů a nikdo to tady nejí. On na to má v krámu chuť a doma už ne a já to nejím, tak to pak prošlé vyhazuji. Pořád doufám, že se změní, ale to už asi v jeho věku nepůjde. :) Naštěstí se teď začal trochu zajímat o to, co jím a tak se i ptá a ochutnává. Mám radost. :)

      Vymazat
  5. Zvláštní jak na nás to jaro působí :-) Já teď dva dny jím zdravě :-) Na blogu bude rychlá inspirace na salát.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)