Ella ve škole - zábavná knížka pro malé čtenářky


Máte doma začínající čtenářku, nebo i čtenáře? Chodí rádi do školy a také o škole rádi povídají, poslouchají, nebo si o ní rádi čtou? Pak vás určitě zaujme knížka, která před nedávnem vyšla v nakladatelství Portál. Je totiž právě pro takové školačky a hlavní hrdinkou je jedna z nich - prvňačka Ella.

Ella je holčička, která chodí do  první třídy a to velmi ráda. Baví jí učit se se svými kamarády, má ráda jejich pana učitele a jeho skvělé nápady, které si ovšem často vyloží úplně jinak, než jak je pan učitel zamýšlí. A tak sledujeme, jak se společně vypraví do divadla, jak chystají školní besídku, jak potrápí pana učitele v bazénu a dokonce s napětím sledujeme, jak Ella s kamarády zjistí, že jejich pana učitele někdo vydírá, a tak se ho rozhodnou zachránit.

Timo Parvela, který tuto zábavnou knížku pro menší čtenáře (2-4 třída) napsal, se do prvňáčků dokonale vcítil. Vystihl nejen jejich svět, ale především dokonale zachytil jejich myšlenky. A tak s hravostí převádí veškeré snahy pana učitele i jeho záskoku v mysli dětí v naprosté nesmysly, které ty dva učitelské přivádějí k šílenství. Pan učitel má naštěstí přece jen více trpělivosti, než jeho záskok a tak situaci často zachrání. 


Přiznávám, že Ellu jsem četla především já sama. Pořídila jsem si sice pro Nelu, abychom si mohly číst zábavné historky ze školy společně, ale nakonec jsem ji jeden večer otevřela, že si ji jen prohlédnu a už jsem ji nepustila. Přečetla jsem ji jedním dechem a velmi dobře jsem se bavila. Smála jsem se příhodám i dětským výmyslům, které ovšem děti myslely velmi velmi vážně...

Nela sice ještě nevydrží sedět a poslouchat delší pohádku, ale společně se Ellou pročítáme, prohlížíme veselé ilustrace Magdy Veverkové Hrnčířové a sledujeme, co všechno mohou školáčkové zažívat.


Ella ve škole je první díl z plánované série pro nejmenší čtenáře a my se s Nelou rozhodně těšíme na její další příhody. 

A co vy? Jaké knížky čtete svým dětičkám? Nebo už máte děti ve školním věku, které si čtou sami?

Knížku Ella ve škole koupíte na stránkách nakladatelství Portál.


Komentáře