Recenze: Ludmila Svozilová - Zemři, Kaine: Stín

 


Tato kniha s úžasnou obálkou, je druhým dílem ke knize Zemři, Kaine: Svatyně. Opět se v ní setkáváme s hlavními postavami - Matyldou a Sajnem, tentokrát však už mají jiná jména a zcela novou identitu. Dokázala mě i tentokrát Ludmila Svozilová polapit do svých sítí? Uchvátil mě druhý díl, stejně jako ten první? 

O čem je kniha Zemři, Kaine: Stín 

Matylda se svým synem Eliášem na konci prvního dílu uprchla do Kanady. Tam se setkala se Sajnem, kterého považovala už nějakou dobu za mrtvého. Zjistila, že stejně jako ona, nyní Sofie, má i Sajn novou identitu a jméno - Zachary. Na začátku této knihy poznávají, že ani tato identita je neochrání před zlem. Tajemná sekta a její Stín jsou jim v patách. Co Stín chce? Je ohrožen jejich život? Má se Sofie bát o Eliáše? A může vůbec důvěřovat Zacharymu? 

Můj názor 

Kniha Zemři, Kaine: Stín, začíná pěkně z ostra a hodně napínavě. Je jasné, že někdo je hrdinům v patách a oni mu musí uniknout. Vydávají se na cestu napříč Kanadou, jenže uniknout Stínu není snadné. Navíc se v blízkosti jejich pobytů až příliš často objevují mrtvoly. Dokonce jsou kvůli tomu vyšetřováni policií.

Tahle kniha nás zavede do divoké přírody krásné Kanady, plné hor, řek a jezer. Autorka vše dokázala úžasně popsat a ač mě tato země nikdy k návštěvě nelákala, nyní jsem to přehodnotila. Co mě však zpočátku bavilo, se postupně neustále opakovalo, až mě příběh začal bohužel nudit. 

Autorka popisuje příběh Sofie a Zacharyho téměř den za dnem, okamžik za okamžikem. Čteme o denní rutině, cestování, hledání obživy, ale také o tarotových kartách, které si Sofie každý den tahá z balíčku, jejích snech a vidinách i podivných úkazech, které se kolem nich dějí. Vše má za úkol přiblížit nás k odhalení tajemství kolem Kainova genu, Stínu, ale i samotné Sofie a Zacharyho. Do poslední chvíle totiž nevíme, co je realita a kdy mlží, a jaký je jejich skutečný úkol v celém příběhu. 

Mě bohužel opakování všech popsaných činností a úkazů začalo nudit. Zatímco v prvním díle se napětí stupňovalo, tady jsem měla pocit, že je vše pořád dokola, a místo abych s hrdiny odhalovala pravdu, stále více jsem se ztrácela. 

Faktem je, že autorka umí dokonale napsat okamžiky prozření a vysvětlení celého příběhu. Konec vás dostane a naprosto šokuje. Než jsem se však k němu prokousala, musela jsem knihu několikrát odložit a vyměnit za oddechovku. Tohle čtení totiž rozhodně není nic lehkého. 

Hodnocení: 71 %

Za knihu Zemři, Kaine: Stín moc děkuji nakladatelství Golden dog, které ji vydalo a na jejichž stránkách si ji můžete koupit i vy. Doporučuji však začít prvním dílem, jinak vůbec nepochopíte, o co jde. 

Komentáře