S dětmi za zábavou i poznáním - Sladovna Písek


Pokud patříte jako my mezi ty, kteří chladnému počasí a blátu příliš neholdují a při tom neustále přemýšlíte, jak zabavit své děti, měli byste nyní zbystřit. Jak Nela, tak Jiřík milují hopsária, klouzačky a podobná místa. Vyřádí se a jsou maximálně šťastné. Já, jakožto matka, která chce vést své děti nejen k zábavě, ale i k poznání, jsem hledala místo, kde by se nejen vyřádili, ale také se něco nového naučili. Dlouho jsem nemohla na nic přijít. Pak jsem ale objevila Sladovnu v jihočeském Písku!


Zábava i poznání pro děti každého věku!

O Sladovně v Písku vím už asi rok. Hlavně díky kamarádce a bývalé spolužačce ze střední, jejíž manžel tam dělá ředitele. A musím se přiznat, že mě opravdu dlouho lákala. Jen jsem si nebyla jistá, zda jsou výstavy a prolézačky vhodné už pro děti mého věku, tedy od 20 měsíců, kolik je Jiříkovi. 

Přes Vánoce jsem se konečně odhodlala a prozkoumala, co je ve Sladovně k dispozici. A už jsem neváhala ani chvíli. V sobotu padlo rozhodnutí a v neděli jsme jeli. Sladovna má hned několik prostor, kde se mohou zabavit jak děti, tak dospělí. V současné době probíhá výstava Járy Cimrmana, interaktivní výstava pro děti Včela, a další.


Pilařiště pro nejmenší


Nás nejvíce zajímalo Pilařiště, což je místnost, kde jsou prolézačky, skládačky, houpačky a plno objevných aktrakcí pro děti od nejmenšího věku. Jelikož je tam omezená kapacita 25 lidí, je potřeba si Pilařiště dopředu rezervovat přes internet. Stojí to ale rozhodně za to. A zabaví se tam děti už od půl roku. 

Jiříka nejvíce bavily dřevěné skládačky, navlékání kostiček na tyčky, což je výborné pro trénování motoriky a také pouštění autíčka po dřevěné dráze. Objevoval ale i svítící okénka, bubnoval s Nelou na velký buben, houpal a točil se ve vaku, klouzal na klouzačce a prolézal spolu s Nelou síťovou cestu. Všechny hračky i atrakce jsou zde vymyšleny v souladu s dětským vývojem, motorikou, s tím, aby poznaly samy sebe i přírodu atd.













Mraveniště - dokonalé prolézačky pro malé mravenečky

Podobně je to i v další "expozici", která se nachází hned v přízemí. Jmenuje se Mraveniště a je udělaná jako jedno veliké interaktivní mraveniště. I když jsou prolézačky a skluzavka spíše pro děti od 3 let, i Jiřík si tam přišel na své. Nosil mravenčí vajíčka, stavěl mravenčí domek, prolézal zajímavě nasvícené tunely, podíval se, jak to vypadá ve skutečném mraveništi uvnitř, atd. 

Celá expozice je promyšlena do neuvěřitelných detailů. Je použito dřevo, látky a kov. Minimum plastů, což se mi strašně líbilo. Navíc nikde nejsou žádné hrany, vše dokonale zahlazené, žádné třísky. děti se nemohou zranit, i když je samozřejmě potřeba, hlavně u těch menších, dohled rodičů.

A pokud nebudou vaše děti protestovat, jako ty moje, můžete je obléknout do kostýmu mravenečka, aby to jejich řádění v Mraveništi bylo opravdu autentické. :)

Za nás musím Sladovnu v Písku jen a jen doporučit. Více expozic jsme v neděli nestačili, ale rozhodně jsme tam nejeli naposledy. Brzy zavítáme do Včely, protože ta je jen do dubna, tak abychom o ni nepřišli, a aby se děti dozvěděly, jak to vypadá v úlech. :) 

Navíc cena rodinného vstupného po celé Sladovně je jen 350Kč, takže si lepší zábavu na rodinný den nedovedu představit. Za nás všechny čtyři obrovské nadšení!

Sabi, Marek, Nela a Jiřík! :)
























Komentáře