Co přibylo dětem v knihovničce? Dvě knížky, které zabaví i poučí


Koukám se na články, které jsem psala v poslední době a zjišťuji, že tu dlouho nebyl článek o tom, co přibylo dětem v knihovničce. A tak je čas to napravit. :)

Jelikož se blíží Vánoce, většinu knížek, které jsem jim nakoupila poslední dobou, mám schované ve skříni k zabalení. Přesto mám, co vám ukázat. Z nakladatelství Pierot nám dorazily dvě krásné publikace, které jsme s Nelou, ale i s Jiříkem, hned vyzkoušeli. Jiřík je úžasný v tom, že se dokáže zklidnit a leží vedle nás v posteli, pije si mlíčko a poslouchá. Pozorně vnímá co říkám, občas něco zažvatlá, patrně komentuje děj, množná i obrázky.


A jaké knížky jsme dostali?


První je Tanec sněhové vločky - Dance of a snowflake. Autorem je Oleg Chaklun a ilustrátorkou Julia Pilipchatina. Tahle nádherně ilustrovaná knížka je psaná dvojjazyčně, tedy v češtině a angličtině. Děti si tak mohou číst text v obou jazycích a zdokonalovat se.

My jsme knížku četli zatím pouze česky. Nelinku hodně zaujalo, jak taková sněhová vločka vypadá. Hodně řešila, co ten chlapeček - hlavní hrdina - dělá a proč to dělá. A samozřejmě prohlížela obrázky, které jsou laděné do zimních modrofialových barev, a jsou netradiční a krásné. 

V závěru knížky je navíc obrázek, který si mohou děti samy vybarvit, dále vločky, které si samy mohou dokreslit a do třetice nechybí dva téměř stejné obrázky, na kterých děti hledají rozdíly. To Nelu bavilo opravdu hodně!

Druhou knížkou je Zakouzlená škola od Petra Šulce, ilustrovaná Magdalenou Takáčovou. Tato knížka spadá do edice Obrázkové čtení a je velmi zábavná jak pro školáky, kteří teprve začínají číst, tak pro nejmenší děti, jako je Nela. V knížce je totiž vedle klasických obrázků i text, v němž tu a tam chybí nějaké to slovo. Je totiž místo písmenky vyjádřeno obrázkem. A to Nelu opravdu bavilo.

Přestože je v knížce textu na takto malé dítě docela dost, díky obrázkům Nela udržela pozornost celkem dlouho a knížku jsme přečetly společně na dvakrát. Ukazovala jsem prstem, kde právě čtu a Nela nakreslená "slova" sama doplňovala. Bylo to opravdu zábavné. Věděla jsem, že skutečně vnímá, co jí čtu, a že dokáže slova doplňovat podle kontextu.


Občas se sice spletla, protože bylo složitější obrázek poznat - např. rádio vlastně vůbec nezná - ale jinak ji příběh tří kouzelnic, které šly do školy napravovat zlobivé žáky, opravdu bavil.

Jak za sebe, tak za děti mohu obě knížky doporučit. Tanec sněhové vločky je další knížka, kterou čteme po večerech opakovaně a od chvíle, kdy dorazila, ji máme přečtenou již několikrát. Mně samotné se zase více líbila Zakouzlená škola. Příběh mě opravdu bavil a obrázky jsem "četla", jako bych byla malá holka. Fakt jsem si to užívala. :)

Obě zmíněné knížky můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Pierot, které budu od této chvíle pečlivě sledovat. Jejich knížky mi totiž přirostly k srdci a rozhodně dáme domov dalším jejich titulům.

Vaše Sabi :)

Tanec sněhové vločky




Zakouzlená škola












Komentáře