Já a copywriting - jak jsem se do toho obula!


Není to tak dlouho, co jsem tady sdělovala velkou novinku, jak budu podnikat s e-shopem s dětským zbožím. Kdo mě zná a kdo mě sleduje, tak ví, že to nijak dobře nedopadlo. E-shop je běh na dlouhou trať a já neměla žádné zkušenosti se získáváním originálního zboží, které bych nabídla maminkám. Tím pádem jsem nabízela téměř totéž, co ostatní, jen za vyšší ceny. Velkým e-shopům jsem nedokázala konkurovat a brzy jsem tento boj vzdala.

Během mateřské jsem vlastně dělala lecos. Před otěhotněním jsem si udělala masérský kurz, a první měsíce jsem masírovala. Bavilo mě to, ale vzhledem k tomu, že jsem drobek, kardiak a nyní mám navíc pupeční kýlu, bych se brzy totálně zničila. Občas někomu ulevit, to ano. Ale živit se tím? Bohužel ne. 

Pak přišel na řadu zmíněný e-shop a při tom jsem samozřejmě fotila. Focení se věnuji stále. Ale na to, abych si nastavila takové ceny, které by mě uživily, se necítím - jsem samouk a dobře vím, že v mnohém mám ještě sakra velké mezery. A tak fotím - portréty i reklamní fotky, ale jen občas a tak, jak si troufnu.

Jenže, co s mou představou a snem - rozjet na mateřské podnikání, které by mi umožnilo svobodu a pravidelný příjem, abych se už nemusela vracet do práce?
Znovu jsem přehodnotila své priority, ale také zkušenosti a znalosti. A najednou se mi otevřela jasná cesta. 

NOVÉ ZAČÁTKY?

Chci psát! Chci psát a psaním se živit. Představa, kterou nosím v hlavě už od té doby, co jsem před sedmi lety dokončila školu a začala psát jako redaktorka pro web Vaše literatura. Až dosud jsem byla redaktorka, blogerka a recenzentka. Čas od času jsem dostala možnost napsat na blog placený článek. Vydala jsem vlastní knihu a druhou mám v šuplíku. Ale co s tím? Takové psaní mě neuživí...

Ten správný impuls jsem dostala až u blogerky Káji, která psala o tom, jak začala psát za peníze na Copywriting.cz. Sama jsem tam byla již nějakou dobu zaregistrovaná, protože jsem tam nabízela k publikaci článků své blogy. Ale až dosud mě nenapadlo, že bych zkusila reagovat na nějaké nabídky a napsat text na zakázku.

Díky Káje, jejímu článku, a také cenné osobní konzultaci, jsem to riskla. Přihlásila jsem se a brzy jsem dostala první zakázku. Pak další a další. A už to jelo. Zanedlouho jsem prodala svůj text o problémech s trávením miminek a na základě toho dostala osobní nabídku na nové texty. S tím se začala zvyšovat moje odvaha i sebevědomí.

Zaregistrovala jsem se na další weby, začala jsem zjišťovat, že zakázky za 60Kč mě neuživí a že je třeba více odvahy a risku. Je třeba začít hledat pravidelnější a větší zakázky. Začala jsem se vzdělávat, udělala si první kurz, pochopila, co jsou obchodní a PR texty, co jsou obecné texty, atd. 

Najednou se mi otevřel svět, o jakém se mi nesnilo. Mám možnost psát články na všechna možná témata, objevuji spoustu nových informací, poznávám nové věci a obory, prohlubuji si znalosti ve finančnictví, pojišťovnictví a prodeji realit. Získávám cenné odborné i praktické znalosti

Pracuji na sobě, vzdělávám se a při tom vidím pozitivní odezvu - dostávám za své články zaplaceno.

VYTRVAT A NEVZDÁVAT SE

V současné době, i když píšu už více jak sedm let, jsem coby podnikatelka vlastně pořád na začátku. Učím se, jak prodávat své texty, své know-how a jak prodávat sebe sama. 
Dobře vím, že to není o tom, sbírat jeden úspěch za druhým. Čeká mě ještě dlouhá cesta. Krkolomná, drsná a těžká. Ale mám ještě minimálně dva roky na to, abych to dotáhla k dokonalosti a přešla z rodičovské dovolené rovnou na volnou nohu.

A protože dělám to, co už dělám pravidelně přes sedm let - píšu, poznávám a zlepšuji se, tak věřím, že ta cesta bude úspěšná i nadále.

A aby úspěšná opravdu byla, studuji co se dá. Pracuji nejen na svém psaní, ale především sama na sobě. Na svém sebevědomí (které až dosud bylo skoro na nule), na svém know-how. Na svém budoucím lepším a spokojenějším životě

A co mi v tom všem pomáhá?

CO MI POMÁHÁ

Úplně první vzdělávací krok jsem udělala, když jsem se přihlásila na kurz Piště příběhy, které prodávají. Vyučuje ho skvělá Michelle Losekoot a kurz je on-line. Můžu si ho pouštět pořád dokola, studovat tak, jak dlouho chci a potřebuji. 
Kurz dává opravdu ty největší základy, ale i když jsem plno věcí už znala, nějaké využitelné tipy jsem si tam našla.

Dále musím zmínit web Na nomádské stezce Hanči Šormové, která se jako copík živí již nějaký ten měsíc, je velmi úspěšná, pozitivní a své zkušenosti, znalosti a tipy píše na tomto webu, ale i v různých e-bookách, které si přes ní můžete zakoupit/stáhnout.

A poslední a nejdůležitější krok, který jsem udělala, bylo mé přihlášení do Klubu podnikajících maminek. Jeho hlavou je Monika Švejdová, skvělá maminka, podnikatelka a motivátorka. V tomto klubu se mohou podnikající ženy naučit především to, jak pracovat samy se sebou, jak vytrvat, jak přijít na to, kterou správnou cestou se vydat, ale i jak skloubit mateřství s jobem. 

I když píšu již mnoho let a zkušeností mám dost, živit se psaním teprve skutečně začínám. Věřím, že mé dosavadní zkušenosti mi jsou dostatečně pevnou základnou pro start tohoto podnikání, ale také vím, že mě čeká ještě hodně dlouhá a tvrdá cesta.

Už teď se však na ni těším. :)

Vaše Sabi


Komentáře

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)