Miluji kaše! A v poslední době je dělám podle skvělé kuchařky Vtipné kaše



Kaše? Miluju! Jo, vážně… Já mám od malička strašně ráda sladká jídla, ať už jsou to krupicové či ovesné kaše, ovocné knedlíky, zemlbába či lívance. Ale taková krupicová kaše… po je opravdu „pohádka mládí“. Ráda na ni vzpomínám a často si ji dělám i teď, v dospělosti. A nejen ji. Naučila jsem se jíst hlavně kaše ovesné, do kterých přidávám, co mám zrovna po ruce a co mě napadne, a tak vznikají různé kombinace. Ani to mi však nestačí. Proto jsem maximálně šťastná, že se mi dostala do ruky kniha Vtipné kaše.Namíchejte si ty vaše od Věry Strnadové.



Naučte se míchat kaše na míru

Vtipné kaše je speciální kuchařka z nakladatelství SmartPress. Autorkou je sympatická Věra Strnadová a v knize shromáždila mnohem více než jen recepty. Tato publikace bude přínosem nejen pro ty, kteří rádi mlsají a mlsají třeba i zdravě, ale především pro ty, kteří se zajímají o to, co jí.

Autorka ji rozdělila na několik částí. V nich se postupně dozvíte něco o historii kaše, jak si namíchat kaši na míru, zjistíte, co jsou to obiloviny, jak poznat jejich kvalitu, kde je nakupovat a jak je to opravdu s lepkem. Zajímavé informace se dozvíte ale i o tekutinách, jako mléka, voda či mošt, sladidlech, tucích a olejích, ale i o doplňcích, které se do kaší mohou dávat. Částí a informací o potravinách je tam samozřejmě mnohem více, ale nebudu to rozebírat. Pokud vás to zajímá, nahlédněte do knihy sami.

I když se může zdát, že tyto části budou nudné a že je určitě přeskočíte, doporučuji trochu přibrzdit a věnovat se jim. Uvědomíte si totiž, na co se při své stravě zaměřit, kde jste dělali chyby, jak jíst, abyste se cítili dobře, nebo alespoň lépe.

Kaše nasladko i naslano

Po informační části, která zabírá menší polovinu knihy, následuje část receptová. I tu autorka přehledně rozdělila. V první kapitole přináší základní recepty, např. jak udělat pyré z meruněk, nebo domácí rostlinné mléko. Následuje kapitola o kaších sladkých, tedy těch, které já dělám nejvíce. Při těch se opravdu vyřádím. Zkouším postupně všechny recepty a zjišťuji, které mi chutnají nejvíce. Už máme vyzkoušenou kaši krupičnou špaldovou, jáhlovou, a samozřejmě moji klasiku – oblíbenou ovesnou. Skvělý je také kuskus s meruňkami!

V následující kapitole najdete recepty na slané kaše. Zkoušela jsem opět kaši ovesnou, ale nějak jsem jí nepřišla na chuť. Lepší byla bramborovo – batátová kaše se smetanou a rizzotová s hráškem.


Zkrátka a dobře, kuchařka s vtipným názvem Vtipné kaše je přesně má krevní skupina. Ráda objevuji nové chutě a varianty mých oblíbených jídel, a přece nemohu jíst pořád tu svou krupicovou s kakaem a ovesnou s borůvkama.

Pokud máte stejně jako já rádi kaše, ať už slané, nebo sladké, určitě vám mohu tuto kuchařku doporučit. Stojí za to a mimochodem – byl by to i moc pěkný a kvalitní! dárek.

Vaše Sabi 😊

PS: Vím, že jste se asi těšili na fotografie mých kuchařských skvostů, ale s Jiříkem po boku jsem v poslední době ráda, že vůbec uvařím a rychle do sebe jídlo naházím. Natož, abych to ještě čančala na stole a fotila.

Čímž mě napadá – kaše se mnou jí i děti, a i pro ně jsou tu výborné a výživné recepty!



Komentáře

  1. Kaše miluju, ale ne natolik, abych si koupila knížku. Ale! Budu jí mít v hlavě, kdybych někomu chtěla dát dárek:)! Vypadá totiž fakt dobře, ale pro mě by to bylo zbytečné:D. Možná kdyby jí měli v knihovně, tak bych si jí půjčila.

    Jo a moc hezký fotky:)!

    Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do ní alespoň nakoukněte. Stojí za to. Děkuji za milý komentář. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)