Co čteme před spaním, zatímco čekáme na Ježíška? No přece o Ježíškovi :)


Dodnes si vzpomínám, i když dosti matně, jak mi babička v tomto čase četla pohádky o Ježíškovi. O tom, jak chystá dárky pro děti, jak peče cukroví a na nebi se při tom dělají červánky. Už si nevzpomínám, jak se tato úžasná knížka jmenovala, ale ilustrovala ji má oblíbená Marie Kvěchová. Byla ještě po mojí babičce, takže to byla knížka hodně stařičká. A bohužel se někde ztratila. Od té doby marně hledám příběh, který bych četla svým dětem, aby si z Ježíška pamatovaly také to krásné, jako já. 

I když jsem zatím na tuto knihu nenarazila, přece jen nezahálíme a o Ježíškovi a o Vánocích si čteme. Než moje děti dospějí k Vánoční koledě Charlese Dickense, máme tu čtyři knížky s vánoční tematikou, které nám dělají společnost. Které to jsou?


Tanec sněhové vločky

O téhle knížce už jsem Vám psala v jednom z předchozích článků, takže nebudu zabíhat do podrobností. Není úplně o Vánocích a Ježíškovi, ale je o vločkách, které k Vánocům také patří. Je to kraťoučký a jednoduchý příběh, který máme za večer přečtený třeba i pětkrát. Záleží, jakou má zrovna Nelča náladu. 




Mickey Mouse a vánoční pošta

Když jsem hledala něco více vánočního, narazila jsem čirou náhodou na jednu knížku ve Zlaté sbírce pohádek od Disneye, která vychází od loňského roku. Nemáme všechny knihy, asi jen prvních dvacet. Nela si k nim nachází cestu teprve nyní a já možná budu dodatečně shánět ten zbytek. 

Každopádně knížka s vánoční tematikou na mě z knihovničky doslova "vypadla". Je to příběh o tom, jak Mickey o Vánocích rozváží poštu svým letadýlkem a vánice ho přivede až na práh domu Santy Clause. Po nějakých událostech (nebudu to rozepisovat) Mickey rozváží poštu v půjčených Santových saních. Příběh je to vánoční, o tom, jak se dárečky dostávají až k dětem. Vadí mi, že tam není Ježíšek ale americký Santa, ale zase je tam moc hezky udělaný ten Santův domov a celá dárková "manufaktura". :) Takže taková hodně malá náhražka knížky, kterou jsem zmiňovala výše. A navíc, je to rychlé, krátké a Nelča u toho vydrží. 




 Vánoční hvězda a splněná přání

Do zcela jiného levelu se dostáváme s knížkami z nakladatelství Portál. Měla jsem objednaný balík s knihami, mezi kterými měla být i ta s názvem Čekání na Vánoce. A protože nám ji Pošta někde zatoulala, zakoupila jsem Nelince ještě jednu knížku, kterou doporučovala i Veronika Košťáková, alias Bichlička. Její autorkou je oblíbená a zkušená Zuzana Pospíšilová a knížka se jmenuje Vánoční hvězda a splněná přání.

I když je to příběh pro děti, je neobyčejně silný a emotivní. Alespoň pro mě. Hlavní hrdinka je holčička z dětského domova, která si nejvíce od Ježíška přeje rodiče. A při tom nedaleko bydlí dva lidé, kteří by si přáli děťátko a to k nim stále nepřichází. Konec prozrazovat nebudu, i když je předvídatelný. Příběh je to opravdu krásný a dojemný, ale pro Nelinku zatím bohužel moc není. Ještě je to hodně textu a náročnější téma. Ale nevadí. Mně se moc líbil a pro navození vánoční atmosféry byl úžasný.





Čekání na Vánoce

Nakonec se vše podařilo a díky ochotné paní z nakladatelství Portál k nám doputovala i poslední knížka s vánoční tematikou, jejímž autorem je Marek Kita. Tato kniha je ideální pro čtení během celého adventu a je určená opět spíše větším dětem. Přesto se snažím vybírat příběhy, které bych mohla Nelince vysvětlit a pak jí kousek z knížky přečíst.

Čekání na Vánoce nás provádí 28 dny adventu a při tom nás seznamuje s biblickými postavami, které by nás nějakým způsobem měly, nebo mohly při čekání na Vánoce inspirovat. Kniha poukazuje na to, že Vánoce a advent tvoří především starozákonní postavy. V podstatě má děti vést k pochopení Vánoc a adventu i po duchovní a nikoli jen po materiální stránce. To je totiž něco, co v dnešní době zcela upadá. 

I když nejsme nábožensky založená rodina, líbí se mi toto pojetí opravdu moc. Snažím se, jak to jde, aby děti v Ježíškovi neviděly jen kopici dárků pod stromečkem, ale vnímaly tu atmosféru a magično, které vánoční čas přináší. A k tomu je tato knížka skvělým pomocníkem!

S Nelinkou si pročítáme, proč a jak kometa zvěstovala příchod tří králů, co jsou to jesličky, Svatá noc, proč se ve vánočních betlémech objevil volek a oslík atd.






I když zatím nemám takovou knížku, kterou si pamatuji z dětství, máme co číst a můžeme si při tom povídat o Ježíškovi a těšit se na něj. A to je hlavní. Vždyť to těšení je vlastně nejkrásnější. 😊

Vaše Sabi!

PS: Milé, ochotné a trpělivé paní Kokešové tímto opravdu velice děkuji! :)

Komentáře

  1. To jsou bezva tipy na krásné knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. :) Zatím jen čtyři. Do příštích Vánoc snad rozšíříme knihovničku a doporučíme jich více. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)