Předvánoční tvoření ve školce - svícen z jablíčka


Jestli jsem se na něco hodně těšila, až budou mé děti ve školkovém věku, tak to bylo společné tvoření. Zatímco doma s tím pořád bojujeme, protože jak Jiřík, tak Nela dlouho neudrží pozornost a ze společného tvoření je často obrovský nepořádek a výsledek nulový, věřila jsem že ve školce to bude o něco lepší. Tento týden jsme měli první tvoření rodičů s dětmi. Vyráběly jsme s Nelinkou společně svícen z jablka. Jak to dopadlo?



 Jak vyrobit svícen z jablka?

Myslím, že tuto tradiční metodu zná každý. Jablíčko, do kterého se zapíchají párátka a na ta se napíchají na drobno pokrájené kousky sušeného či kandovaného ovoce, hrozinky, meruňky, švestky, jablka a k tomu kůra z mandarinek. Do středu jablíčka se pak zapíchne svíčka a uváže mašlička.

Svíčku jste měli rovněž ve stylu starých tradičních řemesel - ručně stáčenou z vosku. Postup výroby tohoto svícínku je velmi jednoduchý a v minulosti se tímto způsobem dělaly i veliké dekorace na sváteční stůl. Co se nesnědlo, odneslo se zvířátkům do lesa a z okrasného prvku měli nakonec užitek všichni.


Společné tvoření ve školce

My jsme tvořily s Nelčou spolu. Tedy, já jí ukazovala, jak se napichuje ovoce na párátko a Nela mi názorně předváděla, že je opravdu jedlé. Musela jsem napichovat rychle, aby mi to všechno nesnědla. Když už na připraveném tácku zbyla jen mandarinková kůra, konečně se Nela zapojila a začala také napichovat. Než jsem ale stočila svíčku a uvázala mašličku, už zase napíchané ovoce sundavala a konzumovala. Musela jsem ji se svícnem rychle vyfotit, aby bylo alespoň na fotce vidět, jak se nám povedl. :)

Nakonec jsme svícen zdárně donesly domů a pochlubily se i tatínkovi s Jurou, kteří na nás čekali pěkně v teplíčku. 


Tradiční vánoční svícny a ozdoby

Tento přírodní svícen je moc krásný a na výrobu jednoduchý, takže to bude děti jistě bavit. Počítejte však s tím, že nemá moc dlouhou trvanlivost, zvláště pokud ho umístíte do tepla. Pokud ho tedy chcete jako ozdobu na štědrovečerní stůl, udělejte si ho raději až těsně před Štědrým dnem. 

Malý tip: Pokud byste chtěli, aby svícen krásně voněl, můžete do něj napíchat i hřebíček. Druhou variantou je napíchat párátka a hřebíček do pomeranče, který voní ještě intenzivněji. Z pomerančů se dají udělat celé ozdobené koule na zavěšení či položení na tác. Opět ale pozor na trvanlivost.

Vaše Sabi :) 




Komentáře