O tom, jak Vaříme s dětmi a pro děti


Kuchyně je plná dobrodružství. Zatímco mě to v ní někdy baví a jindy je to povinnost, abych nakrmila rodinu něčím hodnotným, moje děti si to v kuchyni užívají. Jak Jiřík, tak Nela musí u vaření a pečení asistovat. Někdy sedí na lince, jindy si Nela dotáhne židli, stojí vedle mě a míchá, cáká kolem mísy, dělá binec, ale hrozně ji to baví. A taky je pyšná, že může pomáhat.
A protože je to čím dál častější, hledala jsem kuchařku, která by mi dala nejen inspiraci na jídla pro děti, ale především takovou, co poskytne jednoduché návody na jednoduchá jídla, abych mohla děti do vaření zapojit. Tuto knihu jsem objevila v nakladatelství Smart Press. Autorkou je Petra Novotná, máma dvou malých šikulů, a kniha se jmenuje - jak jinak - Vaříme s dětmi pro děti.



Kuchařka je rozdělena na jedenáct kapitol, kde autorka tematicky zařadila recepty na pokrmy na výlety, na hodování v přírodě, sladké pečení a slané pečivo, vánoční cukroví, nápoje a koktejly apod. Zvolené recepty jsou velmi jednoduché a sestavené tak, aby je zvládly děti od tří do deseti let. V postupu autorka promlouvá přímo k dětem, jakoby stála vedle nich a radila, co a jak mají dělat. Supluje v podstatě maminku, která říká totéž. 


U každého receptu je speciální tip. Autorka vždy připsala nějakou zajímavou informaci o pokrmu, použité ingredienci, nebo vysvětlila, proč těsto kyne. V úvodu tento počin vysvětluje. Pro její děti je kuchyně dobrodružným teritoriem, kde objevují nové věci. Všechno je zajímá a tak se pořád ptají. Odkud pochází různé suroviny, jak se konzumují, atd. Na základě toho autorka vysvětluje, a usnadňuje tak tuto cestu ostatním maminkám. Je jasné, že jiné děti mohou zajímat úplně jiné informace. Přesto je to krásný krok jak vyjít vstříc dětem i rodičům. 


I když jsme zatím s Nelinkou pouze u míchání těsta na buchty, mletého masa na karbanátky, mytí brambor a obalování řízků, těším se, jak se pustíme do dalšího učení a objevování. Věřím, že s touto kuchařkou to půjde samo. Jsem vemi ráda, že použité recepty využívají co nejvíce kvalitních potravin a hodně zeleniny. Velké zastání mají hlavně rajská jablíčka, která má Nelča moc ráda, takže věřím, že ji vaření bude bavit o to víc. A že tedy také něco zůstane na talíři pro ostatní. (Rajčata si totiž strká rovnou do pusy.) :D

Pokud si chcete vaření a pečení užít a proměnit nudnou povinnost v zábavu plnou dobrodružství se svými dětmi, určitě tuto knížku mohu jen doporučit. :)

Kuchařku Vaříme s dětmi a pro děti koupíte na stránkách nakladatelství Smart Press.

A jak se vaří u nás? :)







Komentáře