Laserová operace očí - Proč jsem ji podstoupila? Proč mám zase brýle? A šla bych do ní znova?


V lednu to bude čtrnáct let, co jsem absolvovala laserovou operaci očí. Dnes mám opět kolem jedné dioptrie na každém oku, nové slušivé brýle a trochu i vztek. Co ovlivnilo můj návrat k brýlím? Jak probíhá operace očí laserem? Jaké vady tato operace dokáže vyřešit? A šla bych do toho znova?
To všechno se dozvíte v dnešním článku!

Moje laserová operace očí

Byla jsem krátce po maturitě a před sebou jsem měla celý život. Život, který byl již od dětství omezován brýlemi. To se mi samozřejmě příliš nezamlouvalo. A jelikož se již tehdy prováděly laserové operace očí a jeden z mých bývalých spolužáků ji měl úspěšně za sebou, rozhodla jsem se, že do toho půjdu také.

Již při předoperačním vyšetření jsem byla upozorněna, že se mi zatím dioptrie neustálily, takže by se mohlo stát, že se mi oči časem opět zkazí. To jsem slyšet nechtěla. Já se těšila, že budu opět bez brýlí. A tak jsem operaci podstoupila. Oči vydržely celých deset let. Až hormonální změny v těhotenství a dva porody na ně měly negativní vliv. A tak mám opět brýle.

V dnešní době je medicína o mílové kroky dále, a tak není nutné před operací čekat na vhodný věk, na ustálení dioptrií, a dokonce ani zmíněná těhotenství a porody ničemu nevadí. Klinika NeoVize navíc poskytuje i all-inclusiv balíčky, které obsahují doživotní záruku. To je naprosto luxusní řešení, a tak vážně uvažuji o tom, že bych operaci absolvovala znovu.

Proč podstoupit laserovou operaci očí?

Protože život bez brýlí je prostě jednodušší. Nemusíte řešit, jak uvidíte či neuvidíte při sportu, co s brýlemi, když se vám zamlží příchodem ze zimy do tepla, nemusíte je neustále hledat, pokud jako já zapomínáte, kam jste je odložili – a bez brýlí se brýle hledají dost špatně, že? 😊

Zkrátka a dobře, bez brýlí se žije lépe. Dříve byl u některých očních vad s operací problém a nedoporučovala se. Dnes si lékaři se spoustou problémů poradí. Laserová operace očí vyřeší dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus, ale i šedý zákal u seniorů a další vady.

Jak probíhá vyšetření před laserovou operací zraku

Před samotnou operací se provádí velice pečlivé vyšetření. Při něm lékaři a sestry požadují veškeré údaje ke zjištění vaší oční vady a doporučí tu nejlepší metodu k jejich odstranění.

Vyšetření trvá přibližně dvě hodiny, takže si na něj udělejte dostatek času, ať jste v klidu. Po celou dobu se můžete spolehnout na vyškolené sestry, zkušené optometry a lékaře, kteří se vám budou věnovat.

Vyšetří vaši zrakovou ostrost, tloušťku a zakřivení oční rohovky, šíři zornice a binokulární vidění. Lékaři se během vyšetření budou ptát na plno informací z vašeho života. Bude je zajímat váš celkový zdravotní stav, onemocnění a operace, které jste prodělali apod.
Vyšetření před operací dioptrických vad je bezbolestné a provádí se speciálními přístroji. Počítejte, že vám při něm budou oči rozkapány speciálními kapkami, které cíleně rozostří váš zrak. To umožní lékařům odhalit i případnou skrytou oční vadu.

Jaké typy laserových operací očí si můžete vybrat


ReLEx Smile


ReLEX Smile je velmi precizní a nebolestivá operace prováděná femtosekundovým laserem Visu Max. Při této operaci chirurg separuje tenkou vrstvu tkáně, která se pak z oka odstraní. Povrch rohovky při tom zůstává celistvý.
Při tomto typu operace je rekonvalescence velmi rychlá a doba hojení krátká.

FemtoLASIK

Tento druh zákroku je rovněž velmi šetrný a bezpečný. Provádí se dvěma lasery. První z nich vytvoří ochrannou lamelu, kterou chirurg na závěr operace přiklopí.
I u této operace je hojení velmi rychlé. Zlepšení zraku je často ihned patrné, takže si je můžete vychutnat hned po zákroku.
Oba typy operací je možné na klinice NeoVize v Brně a DuoVize v Praze zakoupit v rámci all-inclusiv balíčků, ve kterých máte doživotní záruku na případné dodatečné upravení zraku zdarma (tedy to, co já před čtrnácti lety neměla), a také pooperační péči.

Co se děje během operace

Laserová operace očí je velmi rychlá. Sama o sobě netrvá déle než 20 minut. Počítejte s tím, že si na klinice pobudete přibližně dvě hodiny, během kterých budou operativně ošetřeny obě oči najednou.

Operace dioptrických vad se provádí ambulantně, tudíž není nutné být na klinice hospitalizován. Ještě ten den odejdete domů. Oči se nezakrývají ani nepřelepují. Počítejte však s tím, že je nutné oči chránit slunečními brýlemi.

Pooperační péče

I když se může zdát, že se jedná o rychlý, a tedy banální zákrok, je to zásah do vašeho těla. Proto si naordinujte klidový režim. Ideální je, když den dva prospíte. Pocity po operaci jsou individuální. Pokud se cítíte dobře, můžete se již večer dívat na televizi, nebo vyrazit na procházku.

Pokud vás oči pálí, udržujte je v klidu, chraňte před slunečním světlem a kapejte lékaři doporučené kapky.

Vaše Sabi 😊

Článek byl napsán s využitím informací z webů očních klinik NeoVize Brno a DuoVize Praha.

Komentáře

  1. Děkuji za tento článek. :) Mám na každém oku 2,5 dioptrie, brýle nosím už od dětství a čočky mi přestávají vyhovovat. O operaci už nějakou chvíli uvažuju a sbírám informace. Zatím mě teda odrazují ty případy, kdy se vada znovu vrátí třeba právě vlivem těhotenství a nebo mají lidé pak do konce života příliš citlivé oči na světlo a z toho mám celkem strach, tak zatím váhám.

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)