Kam s dětmi na výlet? Výlov rybníka Romžberk 2018


Dnes přicházím s novým tipem na výlet s dětmi. Výlov rybníka Rožmberk probíhal tento víkend nedaleko Třeboně, kde se tento vodní skvost jižních Čech vybudovaný Jakubem Krčínem z Jelčan nachází. Pokud jste tam byli, třeba si na fotkách oživíte, co jste viděli naživo. A pokud ne, nezoufejte. Rožmberk je sice již vylovený a kapříci na vánoční stoly se chystají, ale není to jediný rybník v Čechách. Další výlovy ještě budou pokračovat, např. Olšiny. Ale stačí hodit heslo do vyhledávače a strýček Gůgl vám hned poradí, kam vyrazit. A abyste věděli, co vás čeká, je tady dnešní článek. :)


Jelikož byl na výlovu Romžberka již v loňském roce manžel pouze s Nelou (Jiřík byl tehdy maličký a asi i nachlazený), věděli jsme, že je potřeba vyrazit brzy. Vstávali jsme proto v sedm a po rychlé snídani vyrazili. Na místě jsme byli kolem deváté, ale už tam bylo obrovské množství lidí. Parkoviště se roztahovalo po okolních polích a dopravu řídila Policie, která jednou stranou pouštěla auta tam a druhu zase od rybníka ven.
Já jsem nikdy na takové akci nebyla, takže jsem si to užila. S dětmi i s foťákem. Fotit v tuto raní hodinu bylo vážně boží. Asi začnu vstávat brzy a vyrážet fotit ranní přírodu. Je to totiž něco něuvěřitelně nádherného. Vypuštěný rybník byl samé bláto a kamení, takže si určitě vemte pevnou obuv a dětem nezapoměňte holinky. Menší děti budou spíše koukat, ale větší děti se vyřádí i kolem vody.

Kolem bylo spoustu malých kluků, kteří stáli v gumovkách na kraji vody a chytali do ruky malé rybičky. Většinou je strkali dospělým do plastových kelímků s vodou. Co s nimi pak dělali, to netuším. Možná je pak přenášeli do nějakých nových nádrží, kde se malé rybky vykrmí k dalšímu výlovu. Jinak netuším, co by s nimi dělali. Pokud to někdo víte, napište mi to do komentáře, ráda se přiučím. :)
Velkým zážitkem jistě musí být ranní vytahování sítí, ale to se dělo již v sedm hodin a bohužel jsme ho nestihli. Možná příští rok si přivstaneme, protože tyto snímky by rozhodně stály za to. Takhle jsme měli možnost vidět nabírání ryb do velkých podběráků a následné přesouvání do kaminonů přistavených na břehu. Kolem byly nádrže na ryby, rybáři na loďkách a samozřejmě plno čumilů. 
Na březích rybníka jste měli možnost ochutnat rybí speciality, Nelča s Jiříkem si dali candátí hranolky. Ke koupi ale bylo i různé pečivo, frgály, sušené maso, pro děti sladkosti a cukrová vata. Samozřejmě také pivo a jiné nápoje. 

Na větším prostranství byly nachystány aktivity pro děti, kde skálaly panáka, chytaly plastové rybky v bazénku, stavěly kostky, kreslily, házely míčky a pod. Za odměnu sbíraly barevná razítka a za ta dostaly nafukovací balónek. Kolem se pohybovali lidé ze zpravodajství a rádia a ke všemu hrála dechová kapela.
Na dalším místě měly děti možnost pohrát si v dětském koutku s balonky, nebo si zajezdit na poníkovi. Tohle sice nemám ráda, přijde mi, že ty chudinky chodící pořád dokola nemají žádný život, ale na druhou stranu, dokud vozí jen malinké děti a nikdo po nich nečmáře, jak jsem viděla na fotkách z jedné akce, tak ještě budiž. 

Nelča si přála poprvé v životě na koníkovi sedět a jet, tak jsme jí to dopřáli. Nejdříve se jí to líbilo, ale asi po čtvrtém kole už chtěla dolů a skončilo to slzičkami. Když jsem totiž manželovi vzala z náručí Jiříka a požádala ho, zda by ji nesundal, že já ji neunesu, popoběhl kousek k Nelče a vesele na ni mával. A Nela bulela a tatínek stále mával. No comment...

Až na tuto eskapádu a Jiříkovu nevrlost jsme si výlet moc užili. Já si dokoupím do Turistického deníku vizitku rybníka Romžberk (o tom vám napíšu příště) :) a Nela má plno zážitků z her, ježdění i z rybiček. 

Odjížděli jsme kolem půl dvanácté a kolem bylo totik lidí, že se skoro nedalo projít, natož projet s kočárem. Opravdu tedy pokud chcete, aby obzvláště děti něco viděli, vyrážejte včas.

Vaše Sabi :)











































Komentáře