Recenze: Foťák pro blogerky - Olympus PEN E-PL7. Jak se mi s ním fotí a proč ho prodávám?


Olympus PEN E-PL7 je krásný kompaktní fotoaparát se schopnostmi zrcadlovky, který je vyladěný přesně pro blogerky. Dá se s ním fotit i natáčet ve špičkové kvalitě, pořizovat snímky ve formátu JPG i RAW, nastavit si plno předem daných cool filtrů a aby toho nebylo málo, tak má krásný retro design, kterým okouzlí. Mám ho rok a půl a miluji ho. Přesto ho prodávám! Chcete vědět proč? Čtěte dál.

Proč jsem si koupila foťák Olympus PEN E-PL7?

Foťák Olympus PEN E-PL7 jsem si pořizovala na začátku loňského roku z jednoho prostého důvodu. Zjistila jsem, že na blog a na zakázky jsem za rok a kousek nafotila svou novou zrcadlovkou Canon šílené množství fotek. Canony mají vydržet 50.000 snímků, než jim odejde závěrka. Obvykle však vydrží je polovinu. A protože já se za ten rok dostala na polovinu poloviny, usoudila jsem, že si musím pořídit pro takové to blogerské focení ještě jeden, menší foťák, který by měl stačit.

Uvažovala jsem o druhém foťáku dlouho a nebudu zastírat, že jsem se nechala zlákat snímky mnoha "slavných" blogerek, které mají právě Olympus PEN a jsou s ním spokojeny. A tak jsem zavřela oči nad vyšší částkou (téměř 14.000.-) a koupila si ho. K foťáku v bílé barvě a v retro stylu jsem měla komplet příslušenství, tedy blesk, popruh přes krk a objektiv M.Zuiko Digital 14-42 mm.

Kompakt Olympus PEN VS Zrcadlovka Canon

Přiznám se, že přechod ze zrcadlovky zpět ke kompaktu byl zpočátku šok. Podle recenzí jsem čekala kompakt, který se dokáže opravdu Canonu vyrovnat a budu s ním moci fotit manuálně. A ano, částečně tomu tak je. Se zrcadlovkou od Canonu se to však srovnávat nedá.

Co mohu srovnat je kvalita snímku. Tady souhlasím. Jenže ke Canonu, který používám k focení klientů, mám několik objektivů, při čemž mohu jít až do úžasných čísel při hloubce ostrosti. Zatímco Olympus PEN se základním objektivem svede "pouze" F3,5, na Canonu se dostanu až na F1,2. A to už je v detailu sakra rozdíl. Ne, že by to Olympus nedokázal. Musela bych si však pořídit jiný objektiv. Za jiných okolností bych neváhala. Jenže dokupovat objektivy na dva finančně celkem náročné foťáky prostě nezvládám. Takže?

Olympus PEN E-PL7 mě doslova nadchl kvalitou obrazu u natáčení videí. Byla jsem nadšená, že má obrazovku, která se dá natočit i na mě, takže mohu fotit či natáčet sama sebe, a při tom se vidět. Do ruky byl celkem pohodlný a malý, takže se dobře nosil na různé akce, a i když jsem fotila sama sebe, bylo to v pohodě. 

Naprostá pecka byla možnost stažení si aplikace do mobilu, a přetahování fotek z Olympusu PEN přes wifi rovnou do mobilu. Pak jsem mohla házet na Instagram krásné a kvalitní snímky, a nepotřebovala jsem k tomu aplikace do PC.   

Proč tedy nakonec Olympus PEN E-PL7 prodávám?

Protože jsem si pořídila nový mobil s kvalitním foťákem a od té doby fotím pouze s ním. Za celé prázdniny jsem na Olympus nesáhla. Zakázky fotím Canonem a vše ostatní včetně fotek na blog mobilem. A problém s dokupováním drahých objektivů jsem již zmínila výše.

Proto jsem se rozhodla, že Olympus PEN pošlu dál. Je podle mě škoda, aby tak kvalitní foťák ležel v šuplíku, když ho může někdo jiný využít. Je v záruce až do ledna 2019 a v červenci byl na servisu na vyčištění objektivu, neboť se mu nechtělo moc vyjíždět při zapnutí. Nyní je vypulírovaný, funguje opět skvěle a je k dispozici třeba pro někoho z vás. 

PC byla 13,990 Kč, současná je 8,000 Kč. Pokud však bude zájemce čtenář některého z mých blogů, domluvíme se na ceně nižší. :)

Pořád ještě váháte? Přečtěte si klady a zápory tohohle vymazleného foťáku!

Proč KOUPIT Olympus PEN E-PL7?

  •  malý, skladný, lehký a praktický kompaktní foťák
  •  je ideální na cesty i na běžné focení
  •  dělá krásné snímky (nejen) na blog či Instagram
  •  výborně fotí i natáčí
  •  mohou se k němu dokupovat objektivy dle potřeby
  •  možnost propojení s mobilem pomocí wifi
  •  možnost ovládat samospoušť přes mobil
  •  velké množství filtrů a přednastavených funkcí
  •  možnost fotit manuálně a polomanuálně


Proč NEKUPOVAT Olympus PEN E-PL7?

  • I když fotí krásně a kvalitně, pro majitele zrcadlovek to prostě nebude ono. Pokud jste tedy zvyklí na zrcadlovku, nedoporučuji jít o krok zpět - do kompaktu.


Pokud byste si chtěli foťák pořídit, ale bojíte se obchodu "z druhé ruky", mrkněte na Srovnáme.cz, kde se dá sehnat nejlevněji. :)





Komentáře

  1. Ja som si pred nejakým časom kúpila zrkadlovku ale najprv som premýšľala nad kompaktom. Zrkadlovka mi ale vyhovuje a som šťastná, že som si ju kúpila :-)

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také s Canomem spokojená. Kdybych jo neměla, byl by Olympus fakt jedinečný. Ale dva foťáky jsou teď prostě zbytečně

      Vymazat
  2. Mám jak zrcadlovku, tak tento Olympus a já naopak zvažuji prodej zrcadlovky - od té doby, co mám tento olympus, jsem na ní nesáhla. Mám k němu kvalitní objektiv, i tento základní a ten je opravdu horší, ale jakmile nasadím portrétní, jsem z něj nadšenější než ze zrcadlovky :-)

    kralicimama.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)